Connect with us

Έλληνες Εξωτερικού

«Ευρώπη και… σφήνα στην τριάδα»

Ο Χάρης Μάλλιος μιλάει στο e-handball.gr για την νέα του ομάδα στην Τουρκία, την Μπατμάν

Πήρε μία μεγάλη απόφαση, να αφήσει την Προύσα της «ευρωπαϊκής κουλτούρας» και των 2.500.000 κατοίκων και να ταξιδεύσει 1.500 χιλιόμετρα μακριά, στην Νοτιανατολική Τουρκία και συγκεκριμένα στην επαρχία Μπατμάν.

Πρόκειται για μία περιοχή (η πόλη έχει 320.000 πληθυσμό) όπου κατοικείται κυρίως από Κούρδους και απέχει μόλις 150 χλμ από τα σύνορα με Συρία και Ιράκ.

Ο Χάρης Μάλλιος είπε «αντίο» στη Μπούρσα με την οποία κατέκτησε την 5η θέση στο Τουρκικό πρωτάθλημα για να φορέσει την φανέλα της Μπατμάν, η οποία μόλις κέρδισε την άνοδο της στην Σούπερ Λίγκ.

Ο 31χρονος διεθνής πλέ μέικερ, όπως τονίζει στη συνέντευξη του στο e-handball είχε πολλές προτάσεις από κορυφαίες ομάδες της Τουρκίας, αλλά εκείνος προτίμησε την Batman Belediyesi Spor Kulubu και εξηγεί το γιατί:

«Την δεδομένη χρονική στιγμή, παρόλο που είχα προτάσεις από όλες σχεδόν τις πρώτες ομάδες της κατηγορίας θεωρώ ότι έκανα την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Δεν έμεινα στη Μπούρσα, διότι η ομάδα άλλαξε πλάνο για του χρόνου και επέλεξε να παίξει με νέους τούρκους παίχτες και λίγους ξένους.

Είχα πρόταση να ανανεώσω για 2-3 χρόνια αλλά δεν έβλεπα όραμα και προοπτική, δεν πιστεύω ότι θα κάνει πρωταθλητισμό.

Η Μπατμάν είναι μία νεοσύστατη ομάδα, που ιδρύθηκε το 2017 και αμέσως ανέβηκε από την Α2 στην Σούπερ Λιγκ ως πρωταθλήτρια της κατηγορίας.

Έχει πλάνο να μπει… σφήνα τουλάχιστον στις τρεις πρώτες ομάδες και να βγει στην Ευρώπη. Οτιδήποτε άλλο πέραν αυτού του στόχου, θα είναι αποτυχία.

Διαθέτει πολύ σοβαρό προπονητή (Σεκεατίν Αϊντογκ), είναι παλιός διεθνής αθλητής με θητεία σε ομάδες που πρωταγωνιστούσαν.

Η ομάδα στηρίζεται αποκλειστικά στον Δήμο της πόλης και Πρόεδρος είναι ο Δήμαρχος Μουράτ Σαχίν, ο οποίος με έπεισε να υπογράψω αμέσως, δείχνοντάς μου πόσο πολύ με θέλει με πράξεις, αφού με κάλυψε στα πάντα.

Ο σύλλογος έχει κάνει αρκετά μεγάλη επένδυση για τα δεδομένα της Τουρκίας και κινείται πολύ ενεργά στον μεταγραφικό τομέα. Θα έχει στο ρόστερ της μεταξύ άλλων οχτώ ξένους και τρεις διεθνείς Τούρκους».

Μάλλιος Μπούρσα

Πλούσια ιστορία

Η Χασάνκεϊφ (Κιφάς στα ελληνικά) απέχει 37 χλμ από την Μπατμάν. Πρόκειται για μια αρχαία πόλη στις όχθες του ποταμού Τίγρη. Η ιστορία του Χασάνκεϊφ είναι μακρά και ξεκινά πριν από 12.000 χρόνια, στη νεολιθική περίοδο, καθώς εκεί υπήρξε ένας από τους πρώτους οργανωμένους ανθρώπινους οικισμούς. Στη συνέχεια πέρασαν από την περιοχή Βυζαντινοί, Ρωμαίοι, Σελτζούκοι και Οθωμανοί. Μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος είναι το κάστρο της περιοχής, που έχει θέα το ποτάμι. Ωστόσο υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής και στους λάτρεις των αρχαίων, αφού όλα αυτά θα κινδυνέψουν αν η Τουρκία ολοκληρώσει το υδροηλεκτρικό φράγμα του ποταμού Τίγρη –το οποίο είναι κατά 80% έτοιμο- ένα πρόγραμμα που χρονολογείται από το 1950.

 

More in Έλληνες Εξωτερικού