Connect with us

Γενικά

Μουσείο χάντμπολ στην Πάτρα

Από την Ακαδημία των Σπορ σε ειδική αίθουσα στο κλειστό γυμναστήριο στο Κουκούλι

ακαδημια των σπορ Logo

Το Σάββατο 2 Ιουνίου στις 13:30 θα γίνουν τα εγκαίνια του το πρώτου αθλητικού μουσείου ομαδικού αθλήματος στην πόλη της Πάτρας, αυτό της χειροσφαίρισης. Το μουσείο το επιμελείται ο σύλλογος Α. Ε. Πάτρας Ακαδημία των Σπορ με την βοήθεια των διοικήσεων του Π.Ε.Α.Κ. Πάτρας και θα τελεί υπό την αιγίδα του Π.Ε.Α.Κ. Πάτρας, της Ο.Χ.Ε., της Τ.Ε.Χ. Πελοποννήσου και της ΕΑΠ/Ο.Χ.Ε.

Στα εκθέματα του μουσείου θα βρίσκονται οτιδήποτε αθλητικού περιεχομένου αντικείμενα όπως,  ρουχισμός φανέλες, λάβαρα, σημαιάκια, pins, κύπελλα, παπούτσια, μπάλες, κ.λ.π. ακόμη και ιστορικά στοιχεία εφημερίδων, βιβλίων, εντύπων, κ.λ.π.. Επίσης φωτογραφικό υλικό  έντυπης αλληλογραφίας και γενικότερα ιστορικών στοιχείων του αθλήματος στην πόλη μας και όχι μόνον.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου:

«Η  δημιουργία του πρώτου αθλητικού μουσείου ομαδικού αθλήματος στην πόλη των  Πατρών και ταυτόχρονα της ευρύτερης περιοχής του Ν. Αχαΐας και όχι μόνον, είναι γεγονός.

Ο σύλλογος Α.Ε.Π. Ακαδημία των Σπορ κατόπιν ενεργειών με τις διοικήσεις του ΠΕΑΚ Πάτρας Πάτρας των κ.κ. Κων/νου Κόντη και Νικολάου Κανελλάκη και της  ευγενικής παραχώρησης από μεριάς του ΠΕΑΚ Πάτρας ειδικής αίθουσας στο κλειστό γυμναστήριο στο Κουκούλι, δημιουργείται στην πόλη μας το πρώτο αθλητικό μουσείο  του αθλήματος της χειροσφαίρισης,  που φέτος διανύει το 38 χρόνο ζωής της στους χώρους του ΠΕΑΚ Πάτρας και συγκεκριμένα όταν έκανε τα πρώτα της βήματα στο ίδιο κλειστό γυμναστήριο στο Κουκούλι, τον Αύγουστο του 1980.

Το μουσείο  θα τελεί   υπό την αιγίδα του ΠΕΑΚ Πάτρας, της Ο.Χ.Ε., ΤΕΧΠ και της ΕΑΠ/ΟΧΕ. Η διοίκηση της ΑΕΠ Ακαδημίας των Σπορ  με τις παραπάνω διοικήσεις του ΠΕΑΚ Πάτρας από κοινού συναποφάσισαν,  ότι ο εκθεσιακός χώρος πρέπει να είναι  στον χώρο που γεννήθηκε το άθλημα της χειροσφαίρισης στην Πάτρα και που όλες σχεδόν οι ομάδες της Ελλάδος έχουν περάσει από αυτό, κάτι που δίνει ιδιαίτερη σημασία  στον χώρο, διότι από εκεί ξεκίνησαν και αναδείχθηκαν όλοι  οι Πατρινοί  σύλλογοι , αθλητές-τριες , παράγοντες, διαιτητές, κριτές, κ.λ.π..  Η χειροσφαίριση στην Πάτρα στο Κουκούλι   ανδρώθηκε  ιστορικά. Ανέδειξε  23 διεθνείς αθλητές-τριες, έναν διεθνή διαιτητή και κατέκτησε (6) πρωταθλήματα και (4) κύπελλα Ελλάδος,  καθώς και διακρίσεις σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ κατά καιρούς έχει φιλοξενήσει αγώνες σχεδόν όλων των εθνικών μας ομάδων.

Επιγραμματικά  αναφέρουμε ότι το  μουσείου χειροσφαίρισης θα περιέχει μέσα οτιδήποτε αθλητικού περιεχομένου αντικείμενα όπως,  ρουχισμός φανέλες, λάβαρα, σημαιάκια, pins, κύπελλα, παπούτσια, μπάλες, κ.λ.π. ακόμη και ιστορικά στοιχεία εφημερίδων, βιβλίων, εντύπων, κ.λ.π.. Επίσης φωτογραφικό υλικό  έντυπης αλληλογραφίας και γενικότερα ιστορικών στοιχείων του αθλήματος στην πόλη μας και όχι μόνον.  Όλα τα παραπάνω έχουν παραχωρηθεί από Πατρινούς διεθνείς  αθλητές – τριες καθώς και άλλων ατόμων που διαχρονικά ασχολήθηκαν με το άθλημα στην πόλη μας και ανά το Πανελλήνιο.  Ο σύλλογος Α.Ε.Π. Ακαδημία των Σπορ έχει  αναλάβει  όλα τα έξοδα δημιουργίας του, καθαρισμός, βάψιμο, συντήρηση, εξοπλισμός προσθήκες, γραφείων κ.λ.π. και το ΠΕΑΚ Πάτρας την ηλεκτροδότηση και της   φύλαξης του χώρου με την ομάδα σεκιούριτι.

Ο χώρος θα είναι ανοικτός για επισκέψεις σε σχολεία, ομάδες αθλητές-τριες, φοιτητές, υπηρεσίες και γενικότερα σε οποιονδήποτε φορέα το επιθυμεί και όχι μόνον.  Πρόθεση μας είναι ο χώρος να είναι επισκέψιμος καθημερινά για το κοινό. Γενικότερα θα είναι μια πηγή γνώσεων,  ώστε να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι. Επίσης επιδίωξή μας είναι να στελεχωθεί εθελοντικά και από άτομο του χώρου της δημοσιογραφίας  που θα στηρίζει την προβολή του μουσείου σε όλα τα ΜΜΕ και όχι μόνον.

Ο χώρος παράλληλα θα χρησιμοποιείται και για τις ανάγκες της ΤΕΧ Πελοποννήσου μια και η διεύρυνση της τοπικής σε όλη την Πελοπόννησο με έδρα το Άργος αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα,  αφού υπάρχουν  σύλλογοι που καλλιεργούν το άθλημα στην Δυτική Πελοπόννησο, κριτές, διαιτητές, κομισάριοι, έδρα κλιμακίου επίλεκτων αθλητών -τριων ΤΕΧΠ, παλαίμαχοι, κ.λ.π.

Την ημέρα των εγκαινίων που προσδιορίζεται για τις 2 Ιουνίου ημέρα Σαββάτο και ώρα 1.30 μ.μ.  έχει προγραμματιστεί  τουρνουά με την συμμετοχή ομάδων  μίνι αγοριών – κοριτσιών και παμπαίδων – παγκορασίδων Β΄ της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Ελλάδος  και Πελοποννήσου, Προοδευτικής Αγρινίου, Ακαδημίας των Σπορ, Ολυμπιακός Πατρών, Σεριφάτο Αιγίου και Διομήδη Άργους, ενώ το πρόγραμμα θα πλαισιώνει η προ – παιδική χορωδία της πολυφωνικής Πάτρας και χορούς από τη χορευτική ομάδα του πολιτιστικού συλλόγου Μπεγουλακίου.

Η  διοίκηση του ΠΕΑΚ Πάτρας θα τιμήσει τους πρώτους αθλητές που δημιούργησαν την ανδρική ομάδα του Α.Ο. Εσπέρου Πατρών περιόδου 1980-81 όπου και αποτέλεσαν τους πρωτεργάτες της χειροσφαίρισης στην Πάτρα το 1980. Οι τιμηθέντες  αθλητές θα είναι:

Χρήστος Παπαρροδόπουλος, Γεώργιος Μιχαλόπουλος, Γεώργιος Παπαγιαννόπουλος, Κωνσταντίνος Ζωγόπουλος, Αντώνιος Οικονόμου, Αλέκος Κατσούνης, Νικόλαος Κανελλάκης, Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος, Σπυρίδων Λυκούδης, Δημήτριος Κολοκυθάς, Σπυρίδων Τσακούμης, Χρήστος Πατούχας, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Στέφανος Μπίρδας, Γρηγόριος Κουλουμπής , Ανδρέας Πανίτσας, Νικόλαος Καραμανλής, Πολύβιος Μπρακατσέλος και Κωνσταντίνος Παπαγιαννόπουλος.

Ο  πρώτος έφορος του τμήματος  Γεώργιος Πολυδωρόπουλος  και  ο προπονητής – γυμναστής που πρώτο –  δίδαξε το χαντ-μπολ στην Πάτρα Πασχάλης Γεωργιάδης.

Τέλος η  Α.Ε.Π. Ακαδημία των Σπορ θα τιμήσει για την προσφορά του στην Ελληνική χειροσφαίριση έναν από τους πρώτους  πρωτεργάτες του αθλήματος,  τον καθηγητή Χρήστο Κοτζαμανίδη».

More in Γενικά