Ντιέγκο Σιμονέτ: Ο «Ντιεγκίτο» του χάντμπολ (vds)

Ο Ντιέγκο Εστέμπαν Σιμονέτ γεννήθηκε τον Δεκέμβριο του 1989 σε περίχωρο του Μπουένος Άιρες, την εποχή που ο πιο διάσημος Ντιέγκο, μεσουρανούσε με τη φανέλα της Νάπολι, οδηγώντας την στο 2ο πρωτάθλημα της ιστορίας της στη Serie A.

O «δικός» μας Ντιέγκο, μεγαλώνοντας, δεν συγκινήθηκε από τα επιτεύγματα του «Ντιεγκίτο», προτίμησε το χάντμπολ από το ποδόσφαιρο και το σπορ κέρδισε ένα από τα πιο λαμπρά του αστέρια, που γέννηση η Νότια Αμερική.

Πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, ο 29χρονος σήμερα Ντιέγκο Σιμονέτ ήταν ο ηγέτης της Μονπελιέ στην κατάκτηση του Champions League στην Κολωνία, κερδίζοντας και τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη της τελικής φάσης, όντας ο πρώτος μη Ευρωπαίους που παίρνει αυτή την προσωπική διάκριση.

Πάμε, λίγο, πίσω στο χρόνο για να δούμε πώς ο Σιμονέτ εξελίθχηκε σε έναν από τους κορυφαίος πλέι μέικερ στην παγκόσμια χειροσφαίριση.

 

Οι γονείς του Λουίς Σιμονέτ και Αλίσια Μόλντες έπαιξαν χάντμπολ, φορώντας και τη φανέλα της εθνικής ομάδας, έτσι δεν ήταν δύσκολο να μεταφέρουν τα γονίδια και την αγάπη τους για το χάντμπολ στο Ντιέγκο και στα δύο αδέλφια του, Πάμπλο και Σεμπάστιαν.

Μαζί με τους Χουάν Πάμπλο Φερνάντεζ και Φεντερίκο Βιέιρα, θεωρήθηκαν το μαγικό τρίο στη «χρυσή» γενιά του αργεντίνικου χάντμπολ.

Και τα πρώτα δείγματα γραφής ήρθαν το 2007, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων, όταν η Αργεντινή έφθασε μέχρι τα ημιτελικά, πήρε την 4η θέση, ένα αποτέλεσμα πέρα από κάθε φαντασία.

Δύο χρόνια αργότερα, ξανά στο παγκόσμιο εφηβικό πρωτάθλημα, η Αργεντινή… έπεφτε στην διοργάνωση, όμως ο Ντιέγκο Σιμονέτ και η παρέα του ήσαν οι μόνοι που νικούσαν τη, μετέπειτα, νικήτρια της διοργάνωσης Γερμανία.

Το 2011 έγινε και η πρώτη του παρουσία σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών, όπου μεταξύ άλλων η Αργεντινή νίκησε τη γηπεδούχο Σουηδία (27-22).

Η Αργεντινή κατατάχθηκε 12η, όμως μέσα από αυτή τη διοργάνωση ο Ντιέγκο Σιμόνετ συστήθηκε ουσιαστικά στον κόσμο του χάντμπολ.

Από το 2009 είχε ήδη μετακομίσει στην Ευρώπη για την ισπανική Τορεβιέχα και τον Αύγουστο του 2011, μαζί με τον αδελφό του, βρίσκονται να παίζουν στο γαλλικό πρωτάθλημα, για λογαριασμό της Ιβρί.

Ο τελικός του Κυπέλλου Γαλλίας του 2012, κόντρα στη Μονπελιέ, αποδεικνύεται σημαδιακός για τον Ντιέγκο Σιμόνε, κάνει πράγματα και θαύματα, πετυχαίνει επτά γκολ και κερδίζει τις εντυπώσεις, έστω κι αν η Μονπελιέ κατακτά το τρόπαιο.

Τον Φεβρουάριο του 2013 η Μονπελιέ ανακοινώνει την απόκτηση του Αργεντινού παίκτη, ελπίζοντας να βρει τον αντικαταστάτη του μεγάλου Νικολά Καράμπατιτς, που το καλοκαίρι έφευγε για τη Βαρκελώνη και την Μπαρτσελόνα.

Τι, αλήθεια, τεράστιο παράσημο στην καριέρα του, αποτέλεσε εκείνη η φιλοδοξία των ανθρώπων της Μονπελιέ.
Μαζί της κέρδισε δύο πρωταθλήματα (2014, 2016) κι ένα Κύπελλο Γαλλίας (2016), όμως η παρουσία του στον σύλλογο θα μνημονεύεται για το φετινό κατόρθωμα της ομάδας, την κατάκτηση του τίτλου της πρωταθλήτριας Ευρώπης, του δεύτερου της ιστορία της, μετά εκείνον του 2003.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Δ. ΝΤΖΑΝΗΣ