«Πολύ εντατική προσπάθεια, ώστε το χάντμπολ να αποκτήσει τη δική του έδρα!»

Για την έδρα της Ομοσπονδία και των Εθνικών Ομάδων στην Αθήνα και τις προσπάθειες και την βούληση της πολιτείας ως προς αυτό μίλησε στο  Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός.

Μάλιστα ο γ.γ.Α. είπε μεταξύ άλλων ότι «στόχος είναι να φιλοξενηθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων στο ΟΑΚΑ!»

Αναλυτικά η συνέντευξη στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Τη στενή συνεργασία της Πολιτείας με την ομοσπονδία χάντμπολ, για την ανάπτυξη του αθλήματος και τη λύση χρόνιων προβλημάτων, ιδιαίτερα σε επίπεδο υποδομών, επιβεβαίωσε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συνάδινος, ο οποίος παρέστη στην ειδική επετειακή εκδήλωση της ΟΧΕ για τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τη γέννηση της χειροσφαίρισης στην Ελλάδα. «Εμείς σαν Υπουργείο έχουμε σταθεί δίπλα στην ομοσπονδία, διότι διακρίνουμε ότι έχει μία διάθεση σχεδιασμού με στρατηγικούς στόχους», τόνισε ο γγΑ μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στην ανάληψη από τη χώρα μας του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος εφηβων 2021, αλλά και στην ανάγκη να βελτιωθεί η θέση της Ελλάδας στο παγκόσμιο στερέωμα του χάντμπολ (και) σε διπλωματικό επίπεδο.

«Εγώ αισθάνομαι ότι κλείνει ένας κύκλος και από το 2018 αρχίζει μία νέα εποχή. Τα πρώτα 40 χρόνια κύλησαν με μεγάλες προσπάθειες να οργανωθεί το άθλημα, να σταθεί στα πόδια του, να αποκτήσει εμπειρίες και οργανωτική τεχνογνωσία. Νομίζω ότι ανταπεξήλθε», υπογράμμισε ο κ. Συναδινός στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και συμπλήρωσε: «Τώρα είμαστε σε μία φάση, όπου το άθλημα πρέπει επιτέλους, μέσα από έναν μακροχρόνιο σχεδιασμό, να διεκδικήσει επιτυχίες σε διεθνές επίπεδο, αλλά και τη δική του ταυτότητα στο ελληνικό αθλητικό σύστημα. Το λέω αυτό γιατί το χάντμπολ δεν είχε τις υποδομές που χρειαζόταν, σε σχέση με τα άλλα ομαδικά αθλήματα, τα οποία βεβαίως έχουν προσφέρει τεράστιες επιτυχίες στον ελληνικό αθλητισμό, αλλά είχαν και τις απαραίτητες συνθήκες για να το κάνουν. Τώρα τις συνθήκες αυτές πρέπει να τις αποκτήσει και το χάντμπολ».

Η Πολιτεία έχει αποδείξει έμπρακτα την υποστήριξή της στην ΟΧΕ, με τελευταίο παράδειγμα την παρουσία του κ.Συναδινού στην Αττάλεια, στο κογκρέσο της διεθνούς ομοσπονδίας, όπου ανατέθηκε στην Ελλάδα η διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματο εφήβων 2021. «Εμείς σαν Υπουργείο έχουμε σταθεί δίπλα στην ομοσπονδία, διότι διακρίνουμε ότι έχει μία διάθεση σχεδιασμού με στρατηγικούς στόχους, έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη σε επίπεδο βάσης, στηρίζει τα σωματεία, συνδέει τις μαζικές εκδηλώσεις με το αγωνιστικό κομμάτι, προσπαθεί να στηρίξει τις εθνικές ομάδες και ταυτόχρονα να αναβαθμίσει την παρουσία της στο παγκόσμιο στερέωμα, για να μπορέσει, και με τη δική μας συνδρομή, να ξεπεράσει προβλήματα στο επίπεδο της διπλωματίας. Ξέρουμε ότι το χάντμπολ είναι το μοναδικό άθλημα στο οποίο δύο φορές εθνικές μας ομάδες έχουν αναγκαστεί να αποχωρήσουν από μεγάλες διοργανώσεις, επειδή είχαμε το γνωστό πρόβλημα με τα Σκόπια (σ.σ. την αναφορά τους ως «Μακεδονία»). Επομένως, και η ανάληψη της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος εφήβων του 2021 αποσκοπεί, όχι μόνο σε αγωνιστικά οφέλη, αλλά και στο να αναβαθμίσει τη χώρα στο παγκόσμιο χάντμπολ, ώστε να μπορούμε πλέον να αντιμετωπίζουμε και τέτοιες καταστάσεις σε επίπεδο διεθνών σχέσεων. Κακά τα ψέματα, ο αθλητισμός είναι και διπλωματία», επισήμανε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού.

Σε ό,τι αφορά τη διοργάνωση του 2021, ο Ιούλιος Συναδινός τόνισε ότι «είχε γίνει η κατάλληλη προετοιμασία από πολύ νωρίτερα. Αν μπήκε ένα μικρό λιθαράκι από τη δική μου παρουσία στην Αττάλεια, είναι με την έννοια ότι η παγκόσμια ομοσπονδία κατάλαβε ότι δίπλα στην ΟΧΕ βρίσκεται και η ελληνική Πολιτεία», ενώ εξέφρασε την προτίμησή του στη χρησιμοποίηση εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών: «Με αφορμή αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, θα κάνουμε μία πολύ εντατική προσπάθεια, ώστε το χάντμπολ να αποκτήσει τη δική του έδρα, ως ομοσπονδία και ως εθνική ομάδα. Ο στόχος είναι να φιλοξενηθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, είτε στο ΟΑΚΑ, που είναι η «βιτρίνα» του ελληνικού αθλητισμού, είτε στο Ολυμπιακό γυμναστήριο των Ανω Λιοσίων. Η προσωπική μου προτίμηση είναι το ΟΑΚΑ και να χρησιμοποιηθούν παράλληλα και κάποιες εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ οι οποίες αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν, όπως το μικρό γυμναστήριο του τένις. Θα θέλαμε πολύ ο τελικός να γίνει στην κεντρική αρένα του ΟΑΚΑ. Θα είναι και μία συνέχεια της δουλειάς που έχει ξεκινήσει με την αίθουσα «Γ. Κασιμάτης». Ήταν ένα πρώτο βήμα, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να γίνει σαφές ότι η αίθουσα αυτή δεν πληροί τις προδιαγραφές για μεγάλες διοργανώσεις. Θα δουλέψουμε εντατικά το επόμενο διάστημα με τη διοίκηση του ΟΑΚΑ και της ΟΧΕ για να το πετύχουμε αυτό».

Ο κ. Συναδινός έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στις προοπτικές του μπιτς χάντμπολ στην Ελλάδα, ενώ μίλησε και για τη στήριξη της Πολιτείας στην εθνική ομάδα γυναικών, που το επόμενο καλοκαίρι θα αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ρωσίας. «Το μπιτς χάντμπολ αναπτύσσεται ραγδαία σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι ένα άθλημα το οποίο μπορεί στη χώρα μας να ευδοκιμήσει και να έχει τεράστιες επιτυχίες, λόγω των φυσικών συνθηκών. Έχουμε απίστευτες παραλίες, ήλιο το καλοκαίρι και μπορεί να πάρει πολύ μεγάλη ώθηση. Γι’ αυτό το λόγο θα βοηθήσουμε τα κορίτσια (σ.σ. της εθνικής ομάδας), που πήγαν στο Ευρωπαϊκό της Κροατίας με πούλμαν και πήραν την πρόκριση για το Παγκόσμιο. Θα τις βοηθήσουμε στο δρόμο για τη Ρωσία, στην προετοιμασία τους και με κάποιες ημερίδες που θα γίνουν, ίσως σε κάποια νησιά. Ηδη έχουμε δώσει και μία οικονομική ενίσχυση στην ομοσπονδία η οποία θα πάει στα κορίτσια σαν συμβολική επιβράβευση για την επιτυχία τους», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού.