Προς έκτακτη Γ.Σ. η Μεσογειακή

Η Ελληνική αντιπροσωπεία επέστρεψε από την Αττάλεια της Τουρκίας έχοντας το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων του 2021 στις… αποσκευές της.

 

Μία διεκδίκηση που μόνο εύκολη υπόθεση δεν ήταν και για να επιτευχθεί χρειάστηκε η Ελλάδα να προσπεράσει στην… κούρσα πολλές χώρες.

 

Παράλληλα όμως η ΟΧΕ είχε στην ατζέντα της και άλλα θέματα, όπως το μέλλον της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας, την έδρα της οποία θέλει να φέρει στην Ελλάδα.

 

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

 

Το 36ο Κογκρέσο της IHF ήταν από τα πλέον σημαντικά που έχουν διεξαχθεί στα 71 χρόνια ιστορίας με 163 χώρες παρούσες επί συνόλου 207.

 

Στο θέμα της διεκδίκησης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων του 2021 η Ελλάδα κέρδισε τις εντυπώσεις και λόγω της φυσικής παρουσίας του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού Ιούλιου Συναδινού, ο οποίος προσκλήθηκε από την ΟΧΕ και ανταποκρίθηκε με θέρμη.

 

Ήταν η πρώτη φορά που αθλητική ηγεσία μιας χώρας βρίσκεται στο πλευρό ομοσπονδίας, παίρνοντας μέρος σε Κογκρέσο της Ευρωπαϊκής ή της Διεθνούς Ομοσπονδίας χάντμπολ και όχι μονο.

 

Εξαίρεση αποτελούν  οι χώρες που είναι διοργανώτριες του Κογκρέσου, όπου οι οικοδεσπότες υπουργοί των σπορ –όπως είναι φυσικό- έχουν ενεργή συμμετοχή, όπως έγινε και στην Τουρκία.

 

Ο κ. Συναδινός εκτός των άλλων έκανε κίνηση… ματ με την πρόταση που κατέθεσε στο Κογκρέσο ότι η Ελλάδα σε περίπτωση που της ανατεθεί το Παγκόσμιο, θα διοργανώσει με πρωτοβουλία της ΓΓΑ ένα πολύ μεγάλο συνέδριο για το χάντμπολ με θέματα προπονητικής, διαιτησίας και αντιντόπινγκ. Πρόταση που δεν υπήρχε σε καμία άλλη υποψηφιότητα.

 

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο ήταν η πρόταση του Α’ αντιπροέδρου της ΕΟΕ Στέλιου Αγγελούδη -που εκφράστηκε μέσω του βίντεο της παρουσίασης- να πραγματοποιηθεί η τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στο ιστορικό Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου φιλοξενήθηκαν και οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες το 1896.

 

Από κει και πέρα επειδή λανθασμένα παρουσιάζεται ότι το Παγκόσμιο των Εφήβων το διεκδίκησαν λίγες χώρες, η πραγματικότητα είναι ότι εκτός από Ελλάδα, Ρουμανία και Ουγγαρία, οι οποίες έφτασαν έως το τέλος, είχαν εκφράσει ενδιαφέρον πολύ δυνατές χώρες, όπως Κίνα, Ιαπωνία, Τυνησία, Αργεντινή και Μαρόκο.

 

Αναφορικά με το τελικό στάδιο της διαδικασίας, όλες οι χώρες είχαν προετοιμαστεί να παρουσιάσουν φακέλους για δύο διοργανώσεις (Παγκόσμιο Εφήβων και Παγκόσμιο Νέων), ακόμα και η Ελλάδα!

 

Η συζήτηση της Παρασκευής ήταν σημαντική, αλλά όπως αποδείχθηκε όλα κρίθηκαν στην παρουσίαση και την ψηφοφορία. Και εκεί η Ελλάδα είχε το πάνω χέρι με την έξυπνη διαχείριση και με την ρεαλιστική προσέγγιση της τιμής (120 ελβετικων φραγκων  ανά άτομο ημερησίως με πλήρη διατροφή) βάσει των οικονομικών δεδομένων της εποχής, κατάφερε να νικήσει κατά κράτος Ρουμανία και Ουγγαρία, οι οποίες είχαν τιμές 160 και 150 ευρώ αντίστοιχα, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις από τον Πρόεδρο της IHF και τους συνέδρους.

 

Ρουμανία και Ουγγαρία είναι πολύ ισχυρές δυνάμεις του χάντμπολ, όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, αφού έχουν στελέχη στις επιτροπές της IHF, ενώ μάλιστα η Ρουμανία σε αυτό το Κογκρέσο εξέλεξε και μέλος της (Narcisa Lecusanu) στην εκτελεστική επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας, ενώ την παρουσίαση της Ουγγαρίας έκανε η Γκαμπριέλα Χόρβατ, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας!

 

Πρόταση της ΟΧΕ για διευρυμένη Συνομοσπονδία

Αναφορικά με την Μεσογειακή Συνομοσπονδία είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι ο Πρόεδρος Φραντσέσκο Πουρομούτο, έπειτα από τις εκλογές που έχασε στην Ιταλική Ομοσπονδία Χάντμπολ, δεν έχει την στήριξη ούτε της Ομοσπονδίας, αλλά ούτε και της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας, η οποία όπως έχει ενημερώσει δεν επιθυμεί πλέον να την συντηρεί οικονομικά και να της παρέχει γραφεία.

Όλα αυτά δημιουργούν πρόβλημα λειτουργικότητας κάτι που επεσήμανε η Ελλάδα στις δύο άτυπες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αττάλεια. Στην πρώτη ήταν παρούσες μόλις 8 χώρες και στη δεύτερη 18 χώρες-μέλη.

Η Ελλάδα κατέθεσε πρόταση για να διευρυνθεί η Μεσογειακή Συνομοσπονδία με την προσθήκη και των χωρών της Μαύρης Θάλασσας (Ρωσία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουκρανία, Γεωργία) και στην συνέχεια να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ.

 

Το πρώτο βήμα για τις όποιες αλλαγές είναι η σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης. Για τον λόγο αυτό συντάχτηκε έγγραφο, το οποίο υπέγραψαν στην Αττάλεια οι εκπρόσωποι των χωρών-μελών της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας.

 

 

Η ένταση με τον Ρώσο πρόεδρο

Στην διάρκεια του Κογκρέσου υπήρξε μεγάλη ένταση με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Χάντμπολ Σεργκέι Σισκάρεφ, ο οποίος παρότι ήθελε να θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές, εντούτοις το Κογκρέσο αποφάνθηκε ότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Η βασική είναι η ενασχόληση του ως παράγοντας με το άθλημα, όπου απαιτούνται έξι χρόνια, ενώ ο Σισκάρεφ ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στο χάντμπολ από το 2015, αφού προηγουμένως ήταν μάνατζερ ποδοσφαίρου.

 

Συγκεκριμένα την γνωμοδότηση έκανε μία επιτροπή που αποτελείται από επιφανείς παράγοντες του παγκοσμίου χάντμπολ, όπως ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ζαν Μπριο, ο αντιπρόεδρος της Σουηδικής Ομοσπονδίας Γιόργκεν Χόλμβιστ και ο Πρόεδρος της Αυστριακής ομοσπονδίας Γκέρχαρντ Χοφμπάουερ.

 

Οι Ρώσοι αντέδρασαν και διαμαρτυρήθηκαν άμεσα, αφού απέσυραν την πρόταση για διοργάνωση του Κογκρέσου το 2019, ενώ εξέδωσαν και σχετική ανακοίνωση.

Μία απόφαση που ουσιαστικά υπονόμευσε την όποια πιθανότητα να υπάρξει διευρυμένη Μεσογειακή Συνομοσπονδία με την παρουσία των χωρών της Μαύρης Θάλασσας.