Συνάντηση με έναν θρύλο

Ο θρυλικός βετεράνος Ρουμάνος τερματοφύλακας, Αλεξάντρου Μπούλιγκαν, βρέθηκε για λίγες μέρες στην Κοζάνη ως μέλος της αποστολής του Ισραήλ για τους φιλικούς αγώνες με την Εθνική μας και μοιράστηκε τεχνογνωσία με τον ομοσπονδιακό προπονητή τερματοφυλάκων, Δημήτρη Καφφάτο.

Ο Αλεξάντρου Μπούλιγκαν γεννήθηκε το 1960 και δημιούργησε το μύθο του από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 έως το 2002, όταν και αποχώρησε από τη δράση έχοντας κατακτήσει σχεδόν τα πάντα.

Με την Εθνική Ρουμανίας, τη φανέλα της οποίας φόρεσε σε 280 αγώνες, ο δίμετρος τερματοφύλακας ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1984 στο Λος Άντζελες, ενώ το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε και στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1990, στην Τσεχοσλοβακία. Εκεί αναδείχθηκε και κορυφαίος τερματοφύλακας της διοργάνωσης.

Σε συλλογικό επίπεδο φόρεσε τη φανέλα της Πολιτέκνικα Τιμισοάρα από το 1977 έως το 1988, όταν και πήρε μεταγραφή για τη Ντιναμό Βουκουρεστίου, στην οποία έπαιξε έως το 1990. Η πτώση του καθεστώτος του Τσαουσέσκου του δίνει την ευκαιρία να φύγει στην Ισπανία, όπου ξεκινά μία καινούρια ζωή. Αρχικά στη χώρα των Βάσκων παίζοντας για την Αράτε έως το 1994, στη συνέχεια στη Γκουαδαλαχάρα έως το 1996 και τελικά στην Παμπλόνα όπου γράφει ιστορία με την Πόρτλαντ Σαν Αντόνιο έως το 2002.
Στο παλμαρέ του βρίσκονται ένα πρωτάθλημα Ρουμανίας (1982), δύο κύπελλα Ρουμανίας (1986, 1988), ένα πρωτάθλημα Ισπανίας (2002), δύο κύπελλα Ισπανίας (1999, 2001), ένα ισπανικό Σουπερ Καπ (2002), ένα Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (2000), ένα ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ (2000) και ένα Τσάμπιονς Λιγκ (2001). Αναδείχθηκε κορυφαίος τερματοφύλακας της Ισπανίας τις σεζόν 1991, 1997, 1998 και 2000.

Ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στην Πόρτλαντ Σαν Αντόνιο και στην εθνική ομάδα της Ισπανίας με εξειδίκευση στην προπόνηση τερματοφυλάκων. Το 2005 ως μέλος του τεχνικού επιτελείου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια συνεργάζεται με την ομοσπονδία του Ισραήλ όπου δουλεύει κάθετα με τους τερματοφύλακες σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες.

Καφφάτος: Πολύτιμη συνάντηση
Κατά την παραμονή του Μπούλιγκαν στην Κοζάνη, ο ομοσπονδιακός προπονητής τερματοφυλάκων Δημήτρης Καφφάτος είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί του επάνω στο πρόγραμμα εκγύμνασης και στις μεθόδους που χρησιμοποιεί: “Είμαι πολύ χαρούμενος για την συνάντηση με εναν από τους σημαντικότερους τερματοφύλακες χάντμπολ όπως ο μπουλιγκαν και πλέον έναν σπουδαίο προπονητή τερματοφυλάκων. Είναι ένας προπονητής όπου τυχαίνει να τον διαβάζω και αυτη η κουβέντα που είχαμε, είχε ιδιαίτερη αξία. Βρηκαμε τον χρόνο να μιλήσουμε για την σπουδαιότητα της θέσης μας στο άθλημα, αλλά και το ποσο σημαντικό είναι η ύπαρξη ενός προπονητή τερματοφυλάκων σε μια ομάδα, όχι μόνο για την προπόνηση, αλλά και για τις οδηγίες του στην ώρα του αγωνα. Ο ίδιος χάρηκε που η Εθνική ομάδα έχει στο επιτελείο της προπονητή τερματοφυλάκων και ευελπιστώ αυτή η επαφη που είχαμε να κρατήσει” δήλωσε ο Δημήτρης Καφφάτος.