Θλίψη: «Έφυγε» ο μεγάλος δάσκαλος Πάνα Λάσκαρης!

Λασκαρ Πανα χαντμπολ

Μόλις τρεις ημέρες μετά τα 83α γενέθλιά του έφυγε από τη ζωή ο Πάνα Λάσκαρης. Ήταν εμβληματική μορφή του ρουμάνικου χάντμπολ, ενώ διατελέσε και ομοσπονδιακός προπονητής της Ελλάδας. Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας τον τελευταίο χρόνο και νοσηλεύτηκε για λίγες ημέρες σε νοσοκομείο πριν επέλθει το μοιραίο.

Ο Πάνα Λάσκαρης γεννήθηκε στην Κονστάντσα στις 14 Σεπτεμβρίου 1934 και από μικρός ήταν μέσα στον αθλητισμό. Μία ημέρα η μητέρα του, του απαγόρευσε να παίζει ποδόσφαιρο -το οποίο δεν είχε σε μεγάλη εκτίμηση- και έτσι ασχολήθηκε με το χάντμπολ.

Ως αθλητής αγωνίστηκε στις θέσεις ίντερ και πίβοτ, αλλά την μεγάλη καριέρα την έκανε ως προπονητής. Αρχικά στην Μπακάου, όπου έβαλε τα θεμέλια για το χάντμπολ στην περιοχή και στην συνέχεια στην Μπάγια Μάρε, όπου και έγραψε ιστορία.

Το 1974 δημιούργησε την HC Minaur Baia Mare, την πρώτη ομάδα αποκλειστικά για χάντμπολ στην Ρουμανία και την οδήγησε στην κατάκτηση δύο EHF Cup, τριών κυπέλλων Ρουμανίας, σε τρεις ημιτελικούς στο κύπελλο κυπελλούχων και σε άλλους τέσσερις τελικούς στο πρωτάθλημα Ρουμανίας.

Μεγαλύτερη στιγμή στην καριέρα του μπορεί να χαρακτηριστεί το χάλκινο μετάλλιο της Εθνικής Ρουμανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας το 1980.

Ο Λάσκαρης είχε την ευθύνη των Εθνικών Ομάδων Ανδρών την πενταετία 1990-1995, οδηγώντας την Εθνική Ανδρών στην 4η θέση στους Μεσογειακούς Αγώνες του 1991 στην Αθήνα, θέση που είναι η κορυφαία της έως και σήμερα στην διοργάνωση!

Ο σπουδαίος τεχνικός ανακηρύχθηκε επίτιμος Πρόεδρος της Μπάγια Μάρε, ενώ το νέο υπερσύγχρονο κλειστό της ομάδας που ανακατασκευάστηκε το 2014, πήρε το όνομα του.

Λασκαρ Πανα χαντμπολ