«Αγαπάμε και υιοθετούμε το χάντμπολ»

Η βράβευση των πρωταγωνιστών της περσινής σεζόν, η παράδοση της σημαίας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χάντμπολ στον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων του 2021 -οποίος δήλωσε πως θα στηρίξει εμπράκτως το άθλημα- οι τιμητικές διακρίσεις σε προσωπικότητες του αθλήματος, το χειροκρότημα στις Εθνικές ομάδες του Beach Handball και οι βραβεύσεις στους χορηγούς- υποστηρικτές του αθλήματος, αποτέλεσαν τον πυρήνα της ετήσιας εκδήλωσης της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε για 8η συνεχόμενη χρονιά στο Αμφιθέατρο του Μουσείο της Ακρόπολης.

Αναλυτικά οι ομιλίες των επισήμων

Κώστας Γκαντής (Πρόεδρος ΟΧΕ): «Χρόνο με τον χρόνο, άλλος αέρας φυσάει στο άθλημά μας, πιο γεμάτος ήλιος ανατέλλει. Για δεύτερη χρονιά αυτή η εκδήλωση σφραγίζεται από μία αγωνιστική επιτυχία. Πέρσι ήταν το χρυσό μετάλλιο της Εθνικής γυναικών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Beach Handball του Καζάν, φέτος ήρθαν τα χρυσά μετάλλια στους Mεσογειακούς Παράκτιους αγώνες της Πάτρας. Παράλληλα, η σημαία της Διεθνούς Ομοσπονδίας ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2021 βρίσκεται εδώ, ενώ στη χώρα μας φιλοξενείται και η έδρας της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας. Το χάντμπολ εμπιστεύεται τις δυνάμεις του, προχωράει και αλλάζει σελίδες. Οι Εθνικές μας ομάδες έχουν τις πιθανότητές τους στις διοργανώσεις που συμμετέχουν, οι αθλητές και οι αθλήτριες μας προπονούνται καλύτερα. Αν λύσουμε και το γηπεδικό πρόβλημα που υπάρχει ιδίως στην Αττική, θα προχωρήσουμε με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς».

Λευτέρης Αυγενάκης (Υφυπουργός Αθλητισμού): «Το χάντμπολ δεν είναι οποιοδήποτε άθλημα, αλλά ένα άθλημα που το αγαπάμε και το υιοθετούμε και στη σάλα και στην άμμο. Χάρηκα πολύ για τις Εθνικές ομάδες που έφτασαν στην κορυφή των Μεσογειακών Παράκτιων αγώνων. Μπροστά μας υπάρχει το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2021. Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να πετύχουμε ανάπτυξη του αθλήματος. Στο χάντμπολ έχουμε Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, όμως έχουμε και τις παραδοσιακές δυνάμεις που καλλιεργούν το άθλημα. Και για την τηλεοπτική προβολή μέσα από τα κανάλια της ΕΡΤ αλλά και για τα χρήματα που θα μπουν στο άθλημα είτε από τα κρατικά ταμεία, είτε από την αγορά, έχει γίνει ήδη μία προετοιμασία και να είστε βέβαιοι ότι θα είναι αντάξια της δυναμικής του αθλήματος και των επιτυχιών που έχει φέρει στην χώρα μας».

Γιώργος Γεωργαντάς (Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης): «Για να γίνει αντιληπτός ο λόγος που είμαι εδώ, καθώς η εκδήλωση δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές μου, θα σας πω απλά ότι το Κιλκίς, η πόλη μου, έχει ταυτιστεί με το χάντμπολ. Το άθλημα έχει δώσει μεγάλες χαρές σε μία μικρή επαρχιακή πόλη. Αυτό είναι το χάντμπολ, ένα άθλημα που δίνει περισσότερες χαρές, παρά πίκρες. Το χάντμπολ ενώνει».

Στέλιος Αγγελούδης (Α’ Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής): «Αυτός ο θεσμός, της γιορτής του αθλήματος στο Μουσείο της Ακρόπολης, έχει εξελιχθεί σε μία πολύ όμορφη συνάντηση της χαντμπολικής οικογένειας, με μία ατμόσφαιρα που τη λαμπρύνουν πρόσφατες επιτυχίες. Μπορώ να πω ότι με ιδιαίτερη χαρά βλέπω δύο υπουργούς της κυβέρνησης, ο ένας παρόλο που δεν έχει αρμοδιότητα τον αθλητισμό να γνωρίζει λεπτομέρειες για το άθλημα και ο δεύτερος αρμόδιος υπουργός από την πρώτη στιγμή να ανοίγει την πόρτα του και να συζητά με στελέχη της διοίκησης. Εμείς στο χάντμπολ λειτουργούμε ως ομάδα και αυτό το γνωρίζει καλά ο πρώην γενικός γραμματέας αθλητισμού και φίλος του αθλήματος, Ιούλιος Συναδινός. Το άθλημά μας είναι το νεότερο των ομαδικών αθλημάτων κι έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, όπως είναι οι τεχνικές προδιαγραφές των γηπέδων. Θέλουμε τη συνδρομή της Πολιτείας, ώστε διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου των γηπέδων να περιλαμβάνουν υποχρεωτικά και το άθλημα του χάντμπολ. Τότε θα μπορεί να υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη διεύρυνση στην αγωνιστική βάση. Το άθλημά μας καταφέρνει να συνδυάζει τον ερασιτεχνισμό, τους μεγάλους συλλόγους, αλλά και εκείνους τους παραδοσιακούς συλλόγους που αποτελούν το κύτταρο της ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα. Για τη νέα χρονιά εύχομαι πολύ χάντμπολ, καθόλου βία και πολλές χαρές».