«Δέσμευση για τη συνέχεια το κύπελλο»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού Γιώργος Ζαραβίνας και ο αρχηγός Κώστας Τσιλιμπάρης φιλοξενήθηκαν στο στούντιο της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Πειραιά και την εκπομπή «Μεγάλη μου αγάπη», η οποία μεταδόθηκε σήμερα και προβλήθηκε ταυτόχρονα Live Streaming από το OSFP TV. Στη «Μεγάλη μου Αγάπη» φιλοξενήθηκε τηλεφωνικώς και ο χορηγός της νεοσύστατης ομάδας που ξεκίνησε τη συγκομιδή τίτλων, κ. Σοφοκλής Ξυνής.

Διαβάστε παρακάτω μερικά αποσπάσματα από τα όσα ανέφεραν:

Σοφοκλής Ξυνής: 

Για το νεοσύστατο τμήμα χάντμπολ: «Το ότι  ο Ολυμπιακός μπήκε στο χώρο του χάντμπολ  έχει ανοίξει μια νέα σελίδα στην ολόχρυση ιστορία του συλλόγου στην οποία οι αθλητές μας θα γράφουν κάθε χρόνο πολλές επιτυχίες. Πρωταθλήματα , κύπελλα αλλά και διακρίσεις στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η κατάκτηση του 1ου Κυπέλλου Ελλάδας σηματοδοτεί πως πρέπει να παραγγείλουμε και μία νέα τροπαιοθήκη που θα γράφει χάντμπολ».

Για το εάν είχε άγχος πριν το φάιναλ 4 του Κυπέλλου Ελλάδας: «Πάντα έχουμε το άγχος. Σε τελικούς υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες και γίνονται ανατροπές. Κάτι που φάνηκε και στον ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ. Στον τελικό αποδείξαμε ποια είναι πράγματι η καλύτερη ομάδα και πήραμε άνετα την νίκη από τον σπουδαίο Δούκα».

Για τους πρώτους μήνες στον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό: «Το βασικό στοιχεία είναι ότι ο Ερασιτέχνης είναι μια οικογένεια που λειτουργεί, όμως, άκρως επαγγελματικά και έχει τον τρόπο του να αγκαλιάζει τους αθλητές του. Είναι άψογη η συνεργασία με τη Διοίκηση του κ. Μιχάλη Κουντούρη και πιστεύω πως δικαιώνομαι σε αυτό που είχα πει και στον ηγέτη του Ολυμπιακού, τον κ. Βαγγέλη Μαρινάκη. Πως θα φέρω την ομάδα πρωταθλήτρια στον Ολυμπιακό, στον οποία θα χαρίσουμε τίτλους και στο άθλημα του χάντμπολ. Με βάση, λοιπόν,  τον πρωταθλητή πέρυσι ΙΕΚ Ξυνή δημιουργήθηκε  αυτή την ομάδα, που υλοποιεί τις υποσχέσεις της. Δεν είναι τυχαίο γεγονός. Πήραμε τον πρώτο τίτλο και θα πάρουμε και το πρωτάθλημα συνεχίζοντας το ίδιο σοβαρά.

Το χάντμπολ στην Ευρώπη είναι δεύτερο άθλημα πίσω από το ποδόσφαιρο. Στην Ελλάδα είναι τέταρτο, πέμπτο και ελπίζουμε με την παρουσία του Ολυμπιακού, της  της ΑΕΚ , του ΠΑΟΚ και προτρέπουμε και τον Παναθηναϊκό να κάνει τμήμα, να αναπτυχθεί και να προσπεράσει και το μπάσκετ σε δημοτικότητα».

Για τον συνδυασμό αθλητισμός – εκπαίδευση: «Το χάντμπολ πρωτοπορεί. Δυο εκπαιδευτικοί φορείς ήταν πέρυσι στον τελικό του πρωταθλήματος και φέτος πάλι ο χώρος της εκπαίδευσης βγαίνει μπροστά. Θέλουμε να πρυτανεύσει το εκπαίδευση-αθλητισμός. Επίσης μέσα από το πρόγραμμα Dual career θέλουμε να περάσει και το κοινωνικό μήνυμα. Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στους αθλητές να επενδύσουν στην εκπαίδευση και να μετά το τέλος της καριέρας τους να βρουν το δρόμο τους. Να δείξει ο αθλητισμός ότι συνδέεται με την εκπαίδευση, είναι σε άλλο επίπεδο και όχι αυτά που στιγματίζουν τις τελευταίες μέρες».

Γιώργος Ζαραβίνας:

Για το 1ο τρόπαιο του Ολυμπιακού στο χάντμπολ: «Είναι ιστορικό αυτό το τρόπαιο. Ηταν ευτυχής συγκυρία που η συμμετοχή μας στο Final-4 συνέπεσε με τα γενέθλια του Ολυμπιακού. Οι κληρώσεις μας ήταν δύσκολες για να φτάσουμε μέχρι εδώ, αλλά τα παιδιά έδωσαν ότι είχαν και δεν είχαν για να να συνδέσουμε την παρουσία μας στον σύλλογο με την πρώτη αυτή ιστορική κούπα στα 93α γενέθλια του Ολυμπιακού.  Η ψυχή και το πάθος τους «μίλησαν» με τις ανατροπές. Μέσα από τέτοιες νίκες και τρόπαια η ομάδα βγαίνει πιο δυνατή».

Που κρίθηκε ο πρώτος τίτλος του τμήματος: «Στο Final-4 αντιμετωπίσαμε δυο πολύ δυνατές ομάδες. Και ο ΠΑΟΚ μας έβαλε δύσκολα και ο Δούκας είναι δυνατός.  Οι ομάδες είναι πολύ κοντά αγωνιστικά και αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο κόσμος,  για να καταλάβει τι πετύχαμε. Η ομάδα μας αρνείται να χάσει. Αυτό συμβαίνει γιατί όλοι που ήρθαν στην ομάδα, είναι σαν να ήρθαν στο σπίτι. Όποιος και αν αγωνίζεται δίνει τα πάντα και αυτό μας καθιστά μια γροθιά. Στο τέλος κάποιος βγαίνει μπροστά και σώζει την παρτίδα. Στον αθλητισμό υπάρχουν και καλές και κακές στιγμέ,  αλλά εμείς θέλω να μπαίνουμε πάντα στο γήπεδο και να δίνουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε.

Η συνέπεια και τα επαγγελματικά πρότυπα χαρακτήριζαν πάντα αυτή την ομάδα με τη μεθοδικότητα και τον οραματισμό του κ. Σοφοκλή Ξυνή,  που διέγνωσε ότι είναι τεράστιας σημασίας η κίνηση αυτή και η δημιουργία του τμήματος χάντμπολ του Ολυμπιακού».

Τι έχει «κρατήσει» από τον τελικό: «Θα σταθώ στην φωτογραφία που είναι οι αθλητές, ο Πρόεδρος, η διοίκηση και ο κόσμος. Ένα συγκινητικό πλάνο και η έννοια της ενότητας σε όλο της το μεγαλείο».

Για το οικογενειακό κλίμα του Ερασιτέχνη: «Για τον κόσμο ο Ολυμπιακός είναι μέρος της καθημερινότητας του. Έρχονται ακόμα και στις προπονήσεις μας. Έτσι το νιώθουμε και εμείς. Το ίδιο συμβαίνει μεταξύ όλων των τμημάτων. Την Τετάρτη προγραμματίσαμε την  προπόνηση μας σε ώρα που θα μας επιτρέψει να είμαστε όλοι στον αγώνα των κοριτσιών του βόλεϊ.
Ο Ολυμπιακός δεν είναι πολυαθλητικός σύλλογος πολυαθλητικός μόνο στα χαρτιά αλλά στην καθημερινότητα όλων μας. Καλλιεργείται καθημερινά  και είναι το μεγαλύτερο κέρδος από κάθε κούπα. Δεν εξαργυρώνεται με τίποτα».

Για τη συνέχεια της χρονιάς: «Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την προσπάθεια των παιδιών. Με τους πιο έμπειρους έχουμε υπάρξει συμπαίκτες με τον σεβασμό να διατηρείτε και με τους νεαρούς καλλιεργούνται πράγματα ώστε να εξελίσσονται. Θέλουμε να επενδύσουμε σε νέα παιδιά. Είναι ένα στοίχημα του συλλόγου να στηριχτεί σε νεαρούς Έλληνες που θα αποδώσει και για τους ίδιους.

Τώρα θα ετοιμαστούμε για το πρωτάθλημα. Δεν έχει σημασία η κανονική διάρκεια. Εχουμε να δώσουμε μάχη για το πρωτάθλημα. Είναι συναρπαστικό να παλεύεις για να μείνεις στην κορυφή. Ξέρουμε ότι όλοι θέλουν να κερδίσουν τον Ολυμπιακό. Αυτό το κύπελλο που πήραμε είναι μια δέσμευση για τη συνέχεια».

Για τα παιδιά που θέλουν να μάθουν χάντμπολ: «
Το χάντμπολ αποτελεί προϋπόθεση να το γνωρίσει κάθε παιδί ανεξαρτήτως του αθλήματος που θα επιλέξει στο τέλος. Είναι η αθλοπαιδιά που προτείνει το Παγκόσμιο παιδαγωγικό ινστιτούτο. Είναι το άθλημα που περιέχει τα πάντα. Είναι πολύπλευρο κινητικά και δεν είναι τυχαία η εξέλιξη που έχει στις σκανδιναβικές χώρες».

Κώστας Τσιλιμπάρης:

Για το φάιναλ 4 και την κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδας: «Το 1ο ιστορικό Κύπελλο Ελλάδας στο χάντμπολ είναι προϊόν πολλής δουλειάς που έχει γίνει από εμάς μέσα στο γήπεδο και σίγουρα υπάρχει πολύ δουλειά που έγινε εκτός γηπέδου για να έχουμε εμείς καθημερινώς ό,τι χρειαζόμαστε. Δεν ξεχνάμε τον γιατρό μας, κ. Καραχάλιο,  τον φυσιοθεραπευτή μας κ. Τυρογαλά, όλους όσοι στέκονται στο πλευρό μας.  Η ομάδα από την αρχή φτιάχτηκε με γνώμονα να φτάσουμε εδώ που είμαστε. Το απαιτεί άλλωστε το ειδικό βάρος του Ολυμπιακόύ. Εμείς ακολουθήσαμε πιστά το πλάνο του προπονητή και καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να γίνουμε κομμάτι του συλλόγου. Στον ημιτελικό, με τον  ΠΑΟΚ, κάναμε μια πολύ μεγάλη ανατροπή κόντρα στον κακό μας εαυτό. Γυρίσαμε ένα παιχνίδι που έμοιαζε χαμένο και πήραμε την πρόκριση για τον τελικό. Στη λογική εξέλιξη των πραγμάτων την Κυριακή φτάσαμε στην κατάκτηση του κυπέλλου».

Για τον Ολυμπιακό: «Η μεγάλη διαφορά που υπάρχει του Ολυμπιακού σε σχέση με τα άλλα σωματεία είναι ότι είναι ερασιτεχνικό στα χαρτιά, επαγγελματικό στην πράξη. Όλα λειτουργούν άρτια. Όπως είπα υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που είναι δίπλα στην ομάδα που αν αρχίσουμε να λέμε ονόματα κινδυνεύουμε να ξεχάσουμε κάποιον.  Ολοι μαζί απαρτίζουμε την ομάδα. Πάντα προέχει η ομάδα, αν δεν λειτουργήσεις ομαδικά, ότι και να κάνει ο ένας δεν φτάνει».

Για τη θέση του τερματοφύλακα: «Μοναχική θέση, είναι άλλο άθλημα. Μπορεί μια ομάδα να κρατιέται από τον τερματοφύλακα ακόμα και όταν δεν παίζει καλά. Πρέπει να δουλεύεις με τον εαυτό σου διαφορετικά και σκέφτεσαι αλλιώς κατά την διάρκεια του αγώνα. Ο τερματοφύλακας είναι και εν δυνάμει προπονητής. Υπάρχει και ατομική και ομαδική προσέγγιση στη θέση».

Για τη συνέχεια του πρωταθλήματος: «Η ομάδα βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο. Έχουμε γεμίσει αυτοπεποίθηση. Όσο έμπειρος και αν είναι κάποιος το καινούργιο πάντα κρύβει κινδύνους. Η σημαντικότητα του κυπέλλου υπολείπεται του πρωταθλήματος. Την επιτυχία μιας χρονιάς την κρίνει το πρωτάθλημα και θα ασχοληθούμε με αυτό από δω και πέρα».

Αν πρέπει να βάλω έναν τίτλο στην μέχρι τώρα πορεία μας είναι: «Όνειρο ζω μην με ξυπνάτε». Προμηνύεται λαμπρό το μέλλον μας με τον τρόπο που λειτουργούμε σε όλα τα επίπεδα».