Η μάχη της παραμονής

Φουντώνει η μάχη στην ουρά της βαθμολογίας, τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος και το e-handball.gr αναλύει τα δεδομένα.

Η επόμενη αγωνιστική (19η – 17 Μαρτίου) αναμένεται να κρίνει πολλά αναφορικά με τη μάχη της παραμονής, αφού θα αναμετρηθούν οι ομάδες που βρίσκονται στις θέσεις 7-12 της βαθμολογίας (Φοίβος – Φίλιππος Βέροιας, ΧΑΝΘ – Δράμα 1986 και Πανελλήνιος – ΓΑΣ Καματερού). Ωστόσο με βάση το σύστημα διεξαγωγής του πρωταθλήματος, αλλά και με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα στη βαθμολογία, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν θα διεξαχθούν play out και αυτή η εικόνα δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει τουλάχιστον πριν την προτελευταία αγωνιστική.

Τα σημεία “κλειδιά” της προκήρυξης
Για την ομάδα που κατακτά την 9η θέση: Αν ο 9ος έχει διαφορά έξι βαθμών από τον 10ο, δεν μπαίνει στη διαδικασία των play out και παραμένει αυτόματα στην κατηγορία.
Για την ομάδα που κατακτά την 10η θέση: Αν ο 10ος έχει διαφορά έξι βαθμών από τον 11ο, τότε δεν διεξάγονται play out και υποβιβάζονται αυτόματα ο 11ος και ο 12ος της βαθμολογίας.

Τι ισχύει για κάθε ομάδα
* ΧΑΝΘ – 8η θέση, 13 βαθμοί: Έως τώρα είναι σε καλύτερη βαθμολογική θέση στη μάχη της παραμονής, καθώς έχει πάρει βαθμούς και από ομάδες που βρίσκονται πιο ψηλά στη βαθμολογία (νίκη επί του Φιλίππου, ισοπαλία με τον Αερωπό στον πρώτο γύρο). Θεωρητικά, με δύο ακόμη βαθμούς κάνει το καθοριστικό βήμα για την 8η θέση και την αποφυγή των play out, καθώς ακόμη και αν ισοβαθμήσει με τον Φοίβο Συκεών στο τέλος της κανονικής διάρκειας, υπερτερεί βαθμολογικά, καθώς στον πρώτο γύρο νίκησε στις Συκιές, ενώ στον δεύτερο γύρο οι δύο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες.

* Φοίβος Συκεών – 9η θέση, 11 βαθμοί: Οι εκτός έδρας νίκες επί των Δράμας ’86, ΓΑΣ Καματερού και Πανελληνίου, έφεραν τους Συκεώτες σε θέση ισχύος έναντι των προαναφερόμενων ομάδων. Ο Φοίβος έχει στην έδρα του δύο κομβικούς αγώνες, με Φίλιππο και Καματερό, που θα κρίνουν με συνδυασμό αποτελεσμάτων αν θα μπει σε διαδικασία play out, ενώ μαθηματικά έχει ελπίδες ακόμη και για την κατάκτηση της 8ης θέσης, αν πάρει τρεις βαθμούς περισσότερους από τη ΧΑΝΘ στις τελευταίες τέσσερις αγωνιστικές.

* ΓΑΣ Καματερού – 10η θέση, 8 βαθμοί: Η εκτός έδρας νίκη επί της ΧΑΝΘ και η ισοπαλία στον Αερωπό, αναπτέρωσε τις ελπίδες των νεοφώτιστων. Το Καματερό μπορεί να πάρει ακόμη και την 9η θέση στο τέλος της κανονικής διάρκειας (με νίκες επί των Φοίβου και Πανελληνίου και ήττα του Φοίβου από τον Πανελλήνιο), ενώ μπορεί να ελπίζει ακόμη και σε παραμονή στην κατηγορία χωρίς τη διεξαγωγή play out. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει η ομάδα του Καματερού να πάρει δύο περισσότερους βαθμούς από τη Δράμα ’86 στις τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές και να φτάσει τη μεταξύ τους διαφορά στους έξι βαθμούς.

* Δράμα ’86 – 11η θέση, 4 βαθμοί: Ελπίζει στην διεξαγωγή των play out ώστε να διεκδικήσει εκεί την παραμονή της στην κατηγορία. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει στις τελευταίες αγωνιστικές να παραμείνει με διαφορά μικρότερη των έξι βαθμών από τον ΓΑΣ Καματερού. Μέχρι στιγμής δεν έχει πάρει βαθμό εκτός έδρας και θα πρέπει να πάρει για να ελπίζει, ειδικά αν το Καματερό νικήσει τον Πανελλήνιο στην 19η αγωνιστική.

* Πανελλήνιος – 12η θέση, 0 βαθμοί: Αν και χωρίς βαθμό έως τώρα, μαθηματικά ακόμη διατηρεί ελπίδες για συμμετοχή στα play out, καθώς υποδέχεται στην έδρα του το Καματερό και τη Δράμα ’86. Όμως για να μπει στα play out θα πρέπει να έχει διαφορά μικρότερη των έξι βαθμών από τη Δράμα και η Δράμα με τη σειρά της να έχει στο τέλος διαφορά μικρότερη των έξι βαθμών από το Καματερό.

Το πρόγραμμα των ομάδων στις τέσσερις τελευταίες αγωνιστικές

8. ΧΑΝΘ / 13 βαθμοί: Δράμα ’86 (εντός), Αερωπός Έδεσσας (εκτός), Ολυμπιακός (εντός), Φίλιππος Βέροιας (εκτός)
9. Φοίβος Συκεών / 11 βαθμοί: Φίλιππος Βέροιας (εντός), ΑΕΚ (εκτός), ΓΑΣ Καματερού (εντός), Διομήδης Άργους (εκτός)
10. ΓΑΣ Καματερού /8 βαθμοί: Πανελλήνιος (εκτός), ΠΑΟΚ (εντός), Φοίβος Συκεών (εκτός), ΑΕΚ (εντός).
11. Δράμα ’86 / 4 βαθμοί: ΧΑΝΘ (εκτός), ΑΣΕ Δούκα (εντός), Πανελλήνιος (εκτός), ΠΑΟΚ (εντός).
 12. Πανελλήνιος / 0 βαθμοί: ΓΑΣ Καματερού (εντός), Διομήδης Άργους (εκτός), Δράμα ’86 (εντός), Αερωπός Έδεσσας (εκτός)