Μουσείο Χάντμπολ και στο Αμύνταιο

Πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Αμυνταίου -την γενέτειρα πόλη του ελληνικού χάντμπολ- σύσκεψη για τη δημιουργία Αθλητικού Μουσείου Χειροσφαίρισης στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Αμυνταίου.

Ο Δήμαρχος Αμυνταίου Κώστας Θεοδωρίδης σε συνεργασία με την Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. Ελένη Ιωαννίδου- Τζίτζιου, απευθύνθηκαν αρχικά στην ΟΧΕ και η ομοσπονδία ανταποκρινόμενη δια του Γενικού Γραμματέα της Κώστα Σταματιάδη ανέθεσε στον Ομοσπονδιακό Προπονητή Ανάπτυξης ΟΧΕ Πελοποννήσου  Γιάννη Παπαγιαννόπουλο την πραγματοποίηση επίσκεψης στην πόλη του Αμυνταίου, με σκοπό την αυτοψία του χώρου και τη συμμετοχή του σε σύσκεψη, με ταυτόχρονη κατάθεση του τρόπου κατασκευής του πρόσφατου Αθλητικού Μουσείου που δημιουργήθηκε στην Πάτρα στις εγκαταστάσεις του ΠΕΑΚ Πάτρας, προϊόν της άψογής συνεργασίας που είχαν ο σύλλογος ΑΕΠ Ακαδημία των Σπορ, ΟΧΕ και διοίκηση του ΠΕΑΚ Πάτρας.

Παρόντες στη σύσκεψη εκτός του Δημάρχου Αμυνταίου και του Γιάννη Παπαγιαννόπουλου,  ήταν και η καθηγήτρια Μουσειολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος Μαρία Αργυροπούλου, ο Τέλης Καζαντζίδης Ομοσπονδιακός Προπονητής Ανάπτυξης ΟΧΕ Δυτικής Μακεδονίας, η Ειδική Συνεργάτιδα Δημάρχου Αμυνταίου Αρετή Κοσμοπούλου, ο υπεύθυνος του κλειστού γυμναστηρίου στο Αμύνταιο Θεόδωρος Φωκάς, ο προπονητής Χάντμπολ Βασίλης Δεληγιαννίδης, οποίος ήδη έχει παραχωρήσει σημαντικό αθλητικό υλικό στον Δήμο Αμυνταίου για τη δημιουργία του μουσείου.

Στη σύσκεψη οι φιλοξενούμενοι από την Πάτρα κατέθεσαν φωτογραφικό υλικό, τον τρόπο σκέψης και δημιουργίας του μουσείου της Πάτρας, τα θετικά μιας τέτοιας κίνησης για το άθλημα και τον αθλητισμό γενικότερα της περιοχής, την θεματολογία του μουσείου, τον οικονομικό προγραμματισμό κ.λ.π.

Από πλευράς του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδος καταγράφηκαν τα πάντα, έγινε αυτοψία του χώρου, δόθηκαν κάποιες αρχικές προτάσεις και επιστημονικά θα ακολουθήσει εμπεριστατωμένη συνεργασία, όπως αντίστοιχα έγινε και η συνεργασία με το  αθλητικό  μουσείο της Πάτρας.

Ο ομοσπονδιακός προπονητής ανάπτυξης Γιάννης Παπαγιαννόπουλος δήλωσε σχετικά: «Θα ήθελα αρχικά να ευχαριστήσω την ΟΧΕ και ιδιαίτερα τον Γενικό Γραμματέα Κώστα Σταματιάδη για την τιμή που μας έκανε και μας εμπιστεύτηκε  να μεταλαμπαδεύσουμε την τεχνογνωσία δημιουργίας του πρώτου αθλητικού μουσείου χειροσφαίρισης στην Ελλάδα, αυτού της Πάτρας, για την δημιουργία του Επίσημου Μουσείου της Ο.Χ.Ε., που για ιστορικούς λόγους θα δημιουργηθεί στο Αμύνταιο. Ταξιδέψαμε στο μακρινό Αμύνταιο -είχα να το επισκεφτώ από την περίοδο 1980-83 ως αθλητής τότε – με ιδιαίτερη χαρά και υποχρέωση για την πραγματοποίηση του σκοπού στη γενέτειρα του αθλήματος μας στην Ελλάδα. Συναντήσαμε  στη σύσκεψη ανθρώπους με θέληση  για δημιουργία. Βοηθήσαμε και θα βοηθήσουμε στο μέλλον με την εμπειρική γνώση μας. Θα παρακαλούσα από τον πρώτο πολίτη του Δήμου Αμυνταίου μέχρι και τον τελευταίο να βοηθήσουν και να προσφέρουν όσα ιστορικά στοιχεία και αντικείμενα έχουν για τη δημιουργία του μουσείου, διότι η «ζωντανή ιστορία» του  αθλήματος του 1977  βρίσκεται εν ζωή και  για εμάς τους υπόλοιπους σε όλη την χαντμπολική Ελλάδα θα είναι τιμή μας να  επισκεπτόμαστε  τον «ναό μας», να μαθαίνουμε την ιστορία μας. Τέλος ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Αμυνταίου και τους συνεργάτες του για την άψογη φιλοξενία που μας  πρόσφεραν».

Ο Δήμος Αμυνταίου απευθύνει κάλεσμα στους εκπροσώπους των αθλητικών συλλόγων αλλά και σε κάθε φίλαθλο πολίτη που έχει στην κατοχή του αθλητικό, έντυπο και οπτικοακουστικό υλικό,

να συνδράμει στο εγχείρημα, ώστε να αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο η φυσιογνωμία του Αμυνταίου, ως η γενέτειρα πόλη του Χάντμπολ στην Ελλάδα.

Γραφεία Τύπου ΟΧΕ- Δήμου Αμυνταίου