Η Εθνική γυναικών αντιμετωπίζει σήμερα (16:30, ΕΡΤ2) μία από τις υπερδυνάμεις του παγκόσμιου χάντμπολ. “Έχουμε διαφορετικούς στόχους σε αυτά τα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Άλλωστε, η Ολλανδία στοχεύει στο χρυσό μετάλλιο της διοργάνωσης”, είπε χθες ο ομοσπονδιακός τεχνικός Παναγιώτης Μεσσήνης και είχε απόλυτο δίκιο.
Πώς όμως η Ολλανδία, έφτασε σε αυτό το επίπεδο;
Μετά από πειραματισμούς ετών και αφού αρχικά προσέγγισαν διαφορετικές σχολές του χάντμπολ, όπως η γερμανική και η σουηδική, οι Ολλανδοί πήραν την απόφαση να προσαρμόστούν πάνω στα δικά τους δεδομένα. Δημιούργησαν τη δική τους Handball Academy, συγκεντρώνοντας επίλεκτους νεαρούς αθλητές και αθλήτριες, οι οποίοι μένουν μαζί, πηγαίνουν στο ίδιο σχολείο και προπονούνται 16 ώρες την εβδομάδα. Οι νεότερες αθλήτριες της Εθνικής Ολλανδίας είναι μαζί από την ηλικία των 15 ετών. Σε συλλογικό επίπεδο, σήμερα οι Ολλανδές διεθνείς είναι σκορπισμένες στις τέσσερις γωνιές της Ευρώπης παίζοντας στα πρωταθλήματα της Γερμανίας, της Ρωσίας, της Δανίας και της Ουγγαρίας.
Οικονομικά το πρότζεκτ της ομοσπονδίας καλύπτεται κατά κύριο λόγο από τους χορηγούς. Άλλωστε χάρη στην πολιτική των φοροελαφρύνσεων και την προσέλκυση των κορυφαίων πολυεθνικών του πλανήτη, η ολλανδική οικονομία ακμάζει εδώ και αρκετά χρόνια.
Στο γήπεδο, τα αποτελέσματα για την Εθνική ομάδα της Ολλανδίας ήταν εκπληκτικά την τελευταία τετραετία. Από τη 13η θέση στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2013 ήρθε το ασημένιο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2015. Ακολούθησαν η τέταρτη θέση στους Ολυμπιακούς του Ρίο και το ασημένιο στο ευρωπαϊκό του 2016, το χάλκινο στο παγκόσμιο του 2017 και το χάλκινο στο ευρωπαϊκό του 2018. Οι “οράνιε” έχουν εξασφαλίσει φυσικά την πρόκριση για το παγκόσμιο που θα γίνει τον προσεχή Δεκέμβριο στην Ιαπωνία και όπως μας έλεγε η τιμ μάνατζερ της ομάδας, θα ταξιδέψουν δύο εβδομάδες νωρίτερα εκεί, προκειμένου οι αθλήτριες να συνηθίσουν τους βιορυθμούς και τη διαφορά της ώρας.
Από τον Ιανουάριο, προπονητής της ολλανδικής ομάδας είναι ο 36χρονος Γάλλος Εμανουέλ Μαγιονέντ, ο οποίος καθοδηγεί παράλληλα τη Μετζ έχοντας κατακτήσει τα τέσσερα τελευταία πρωταθλήματα Γαλλίας, ενώ συνεργάτριά του είναι η Ρωσίδα Ολυμπιονίκης, Γεκατερίνα Αντριούσινα.