Ρίτσαρντσον: “Ο μοναδικός δεσμός Ελλάδας και Γαλλίας”

Ο θρύλος του παγκόσμιου χάντμπολκαι Chef de Mission της γαλλικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, Τζάκσον Ρίτσαρντσον, βρίσκεται στο Ηράκλειο, για τους 3ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες.

H Ελλάδα και η Γαλλία έσμιξαν τα κύτταρά τους στην απόλυτη δομική ένωση του αθλητισμού, στον ανώτερο οργανισμό του, στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο ελληνικό κορμί των Ολυμπιακών Αγώνων μεταγγίστηκε το “αίμα” του Πιερ Ντε Κουμπερτέν και οι δύο χώρες συνδέθηκαν με αιώνια δεσμά μετά τη αναβίωση του θεσμού. Γάλλοι και Έλληνες του αθλητισμού συμφωνούν ότι συνεννοούνται με ένα κλείσιμο του ματιού σε θέματα Ολυμπισμού, αλλά και των πανανθρώπινων αξιών που διέπουν οι Αγώνες.

Το παραδέχεται και ο αρχηγός της αποστολής της γαλλικής ομάδας που θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες ή γαλλιστί o Chef de Mission και παράλληλα θρύλος του παγκόσμιου χάντμπολ, Τζάκσον Ρίτσαρντσον. Ο 54χρονος χάλκινος Ολυμπιονίκης του 1992βρίσκεται στην Κρήτη και αμέσως φρόντισε να ενημερωθεί αν εξυπηρετείται σωστά η γαλλική ομάδα.

Το μεγάλο του ενδιαφέρον εστιάζεται σαφώς στα Ολυμπιακά αθλήματα δεδομένου ότι απομένει λιγότερο από ένας χρόνος για τους Αγώνες του Παρισιού. Από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στο Ηράκλείο είναι στο πλευρό της γαλλικής ομάδας και έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο Ολυμπιακό άθλημα του μπιτς βόλεϊ.

“Εδώ, στους 3ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες πήγα αρχικά στο γήπεδο του μπιτς βόλεϊ, επειδή πρόκειται για Ολυμπιακό άθλημα και ήθελα να είμαι πολύ κοντά στους αθλητές μας.

Mίλησα στη γαλλική ομάδα με την αρμοδιότητα του Chef de Mission και ενημερώθηκα από τον αρχηγό της γαλλικής αποστολής, ο οποίος μου είπε ότι είναι χαρούμενος που είναι εδώ, όπως και όλη η ομάδα. Με ενημέρωσαν ότι όλοι είναι πολύ ικανοποιημένοι από τη διοργάνωση και ότι τόσο οι μετακινήσεις τους όσο και η διαμονή της ομάδας είναι πάρα πολύ καλά οργανωμένες. Οι αθλητές, οι προπονητές και τα μέλη της ομάδας συνεργάζονται πολύ καλά με τη διοργάνωση και μού μετέφεραν την πολύ καλή εντύπωση που σχημάτισαν αυτές τις ημέρες για τους 3ους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες”.

Ο Τζάκσον Ρίτσαρντσον, χωρίς να συνοδεύεται πια από την περίφημη ράστα κώμη του, τόνισε χωρίς δεύτερη σκέψη ότι η πατρίδα του Γαλλία και η Ελλάδα είναι οι πιο άρρηκτα συνδεδεμένες χώρες με το dna των Ολυμπιακών Αγώνων.

“Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ιδιαίτερο συμβολισμό για την Ελλάδα και τη Γαλλία. Για παράδειγμα, εσείς δίνετε την Ολυμπιακή Φλόγα από την Αρχαία Ολυμπία και εμείς έχουμε στην ιστορία μας τον Πιερ ντε Κουμπερτέν που αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ τα γαλλικά είναι μια από τις δύο επίσημες γλώσσες της διοργάνωσης. Γι’ αυτό μπορούμε να πούμε ότι οι δύο χώρες είναι οι πιο συνδεδεμένες με τους Ολυμπιακούς Αγώνες”, τόνισε ο Τζάκσον Ρίτσαρντσον αναφερόμενος στα ισόβια δεσμά Ελλήνων και Γάλλων.

Εξυπακούεται ότι αναφέρθηκε και στο μεγάλο γεγονός της επόμενης χρονιάς, τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

“Για εμάς θα είναι ιδιαίτερα ξεχωριστοί Αγώνες, διότι είμαστε οι διοργανωτές και η προετοιμασία των αθλητών μας άρχισε αρκετά νωρίς.

Αυτή τη χρονιά η γαλλική Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να αναδείξει τον επικεφαλής της γαλλικής αποστολής νωρίς, ώστε να συμμετέχει κι αυτός στην προετοιμασία. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι βρίσκομαι σε αυτή τη θέση, η δουλειά μας είναι ομαδική, ώστε να βρούμε τους καλύτερους τρόπους για την προετοιμασία των αθλητών μας και να είμαστε πραγματικά δίπλα τους και να εξυπηρετούμε με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες τους.

Αυτό έμαθα από το χάντμπολ και αυτό χρησιμοποιώ στο νέο πόστο μου. Θέλω το ομαδικό πνεύμα και την ομαδική δουλειά, θέλω να είμαστε μια οικογένεια και πρέπει να δουλεύουμε ομαδικά όλοι απ’ όλα τα αθλήματα, αλλά και τα μέλη της Ολυμπιακής Επιτροπής της Γαλλίας.

Αυτή το εφόδιο από το χάντμπολ θα προσθέσω στο νέο πόστο μου, για να πετύχουμε όλοι μαζί τους στόχους μας. Είμαστε ατομικότητες, αλλά χωρίς την ομάδα δεν είναι εφικτοί οι στόχοι μας.

Αυτό που θέλω να περάσω στους αθλητές μας το συλλογικό μέταλλο. Να μην υπάρχει κάποιος σταρ, να είναι όλοι ίσοι και να μην ξεχωρίζει κάποιος. Οι μεγάλοι αθλητές να είναι κοντά στους νεότερους, στους πρωτάρηδες στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Δεν είναι είναι ο ρόλος μου να είμαι αυστηρός με τους αθλητές. Αυτό είναι δουλειά του προπονητή τους. Εγώ είμαι ο μεγαλύτερος αδερφός τους και ο μεγαλύτερος υποστηρικτής τους, είτε είναι δυσαρεστημένοι είτε χαρούμενοι, είτε έχουν μετάλλια είτε όχι”.

Ο θρύλος του γαλλικού χάντμπολ, πριν από 19 και κάτι χρόνια, στις 13 Αυγούστου του 2004 μπήκε στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας ως σημαιοφόρος της ομάδας της Γαλλίας. Αυτή η τελετή έναρξης άλλαξε τα δεδομένα των Γάλλων σημαιοφόρων, όπως εξήγησε ο κ. Ρίτσαρντσον.

“Με συνδέει ιδιαίτερη σχέση με την Ελλάδα και είναι πολύ ευχάριστο που βρίσκομαι ξανά εδώ. Το γεγονός ότι ήμουν σημαιοφόρος της γαλλικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 είναι μια ξεχωριστή ανάμνηση για μένα. Τότε, έσπασα τους “κανόνες” στη Γαλλία, διότι δεν ήμουν χρυσός Ολυμπιονίκης και όλοι οι προηγούμενοι σημαιοφόροι μας ήταν κάτοχοι του τίτλου”. O κ. Ρίτσαρντσον, με την Εθνική ομάδα χάντμπολ της Γαλλίας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης.

O Τζάκσον Ρίτσαρτσον ακόμα και 18 χρόνια μετά την αποχώρησή του από την Εθνική Γαλλίας, παραμένει στο προσκήνιο. Διατηρεί και πιθανότατα θα συνεχίσει να κατέχει για πολλά χρόνια ακόμα τον τίτλο του απόλυτου ρέκορντμαν συμμετοχών, έχοντας αγωνιστεί σε 417 αγώνες.

“Υπάρχει μυστικό για τη διατήρηση του ρεκόρ, αλλά δεν θα το αποκαλύψω”, σχολίασε με χιούμορ στη σχετική ερώτηση για το πώς γίνεται μετά από τόσα χρόνια να είναι ακόμα στην κορυφή της λίστας και έπειτα αναφέρθηκε στο γαλλικό χάντμπολ. “Από το 2005 έως το 2018 το γαλλικό χάντμπολ ήταν κυρίαρχο.

Ακόμα και σε χρονιές που η ομάδα έκανε ανανέωση λόγω του ότι κάποιοι παίκτες ολοκλήρωσαν την καριέρα τους. Στη συνέχεια πολλές ομάδες δούλεψαν και είχαν στόχο να νικήσουν και να ξεπεράσουν τη Γαλλία σε άνδρες και γυναίκες. Σε κάθε περίπτωση η Γαλλία παραμένει μία μεγάλη δύναμη, το επίπεδο παραμένει πολύ υψηλό”.

O μόνος εν ενεργεία αθλητής που βρίσκεται στην πρώτη δεκάδα με τις συμμετοχές όλων των εποχών είναι ο Νίκολα Καράμπατιτς που έχει 337, αλλά σε λίγους μήνες θα πατήσει τα 40! Ερωτηθείς αν θα προτιμούσε αν μπορούσε να γυρίσει το χρόνο πίσω και να έχει συμπαίκτες τους Καράμπατιτς- Ομεγιέρ το 1992 στο χάλκινο της Βαρκελώνης ή να έπαιζε εκείνος στην ομάδα του 2012 που κέρδισε το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: “Θα διάλεγα το χρυσό μετάλλιο!”.

Ο Γάλλος Che de Mission μίλησε και για το νέο πόστο του: “Η επιλογή μου στη θέση του αρχηγού αποστολής είναι μία προσωπική στιγμή λόγω των σπουδαίων διακρίσεων που είχα, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Το άθλημα είναι ομαδικό, η ομάδα με βοήθησε για να πετύχω όλα αυτά. Το χάντμπολ είναι αυτό που αξίζει επίσης τη διάκριση αυτή”.

Από το Ρενιόν στην κορυφή του κόσμου, ο Τζάκσον Ρίτσαρτσον γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1969 σε εκείνο το νησί του Ινδικού Ωκεανού, που βρίσκεται υπό γαλλική υπερπόντια κτίση.

Αναδείχθηκε κορυφαίος χαντμπολίστας του κόσμου το 1995, MVP δύο Παγκόσμιων (1990, 1995) και ενός EURO (2000). Έπαιξε σε 417 ματς και σημείωσε 775 γκολ με την Εθνική Γαλλίας, στην οποία υπήρξε αρχηγός της για πολλά χρόνια.

Με τους «τρικολόρ» κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη Βαρκελώνη (1992) – ως σημαιοφόρος της Γαλλικής Ολυμπιακής Ομάδας – δύο παγκόσμιους τίτλους (1995, 2001) και άλλα τέσσερα μετάλλια σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα (1993, 1997, 2003, 2005)!

Σε συλλογικό επίπεδο, κατέκτησε 14 τίτλους μεταξύ αυτών πέντε ευρωπαϊκούς (ένα Τσάμπιονς Λιγκ, δύο Κύπελλα  Κυπελλούχων, ένα European Super Cup, ένα European Cities).