Η εφαρμογή του νόμου 4387/16 από την 1η Ιανουαρίου του 2018, φέρνει μεγάλη αναστάτωση στον αθλητισμό, καθώς φαίνεται ότι αλλάζουν τα πάντα αναφορικά με τις αμοιβές των διαιτητών και των κριτών.
Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει ότι για όσους αμείβονται με περιστασιακή απασχόληση και με τίτλο κτήσης (διαιτητές, παρατηρητές, κριτές), θα πρέπει πλέον να γίνονται και κρατήσεις ΕΦΚΑ της τάξης του 26,95% από τον εργοδότη (ομοσπονδία ή γηπεδούχο σωματείο). Οι συγκεκριμένες κρατήσεις προστίθενται στις κρατήσεις 20% του φόρου, με αποτέλεσμα πλέον οι συνολικές κρατήσεις να φτάνουν στο 47% της μικτής αμοιβής.
Ήδη έγινε η αρχή. Η Κολυμβητική Ομοσπονδία, στην προκήρυξη για το πανελλήνιο πρωτάθλημα παίδων, που δημοσίευσε στις 18 Ιανουαρίου, ενσωμάτωσε στις αμοιβές των διαιτητών και κριτών τις συγκεκριμένες κρατήσεις.
Κόβονται συντάξεις – επιδόματα
Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο περίπλοκα, για όσους διαιτητές, παρατηρητές και κριτές είναι συνταξιούχοι ή άνεργοι, καθώς έστω και για μία μέρα ασφάλισης ο συνταξιούχος κινδυνεύει να χάσει το 60% της σύνταξής του για τον συγκεκριμένο μήνα, ενώ οι άνεργοι χάνουν το επίδομα ανεργίας και διαγράφονται από τα σχετικά μητρώα του ΟΑΕΔ.
Μάλιστα, με επιστολή προς τις περιφερειακές ενώσεις, ο γενικός γραμματέας της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Δημήτρης Σαρακατσάνης εφιστά την προσοχή ώστε να ενημερωθούν οι συνταξιούχοι ή άνεργοι διαιτητές, κριτές και αλυτάρχες, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες καταστάσεις.
Ερώτηση στη Βουλή
Το θέμα έφτασε στη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσαν έξι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, στις 19 Ιανουαρίου.
Στην ερώτηση αναφέρονται τα εξής: «Σύμφωνα με τους ανθρώπους των Αθλητικών Ομοσπονδιών η εφαρμογή του από 01/01/2018 νόμου 4387/2016 που αφορά τους αμειβόμενους με περιστασιακή απασχόληση και με τίτλο κτήσης που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα των Αθλητικών Ομοσπονδιών, δημιουργεί εμπόδια στην διεξαγωγή των αγώνων. Πρόκειται για εκείνο το δυναμικό (κριτές, διαιτητές, χρονομέτρες, γραμματεία κτλ) που χωρίς αυτό δεν μπορεί να διεξαχθεί κανένας αγώνας για κανένα άθλημα.
Πιο συγκεκριμένα πριν την εφαρμογή του νόμου από την περιστασιακή αυτή απασχόλησή υπήρχε ένα 20 % που παρακρατούνταν ως φόρος. Δηλαδή από τα 15 ευρώ μ.ο. που έπαιρνε για παράδειγμα ένας κριτής σε έναν αγώνα, επέστρεφε ως φόρο 3 ευρώ. Με την νέα διάταξη στα 20%, προστίθεται άλλο ένα 26,95%, δηλαδή σύνολο 47%, χωρίς παράλληλα να αλλάζει η αμοιβή.
Επιπλέον χρειάζεται να ειπωθεί ότι σύμφωνα με τους ανθρώπους των ομοσπονδιών το δυναμικό αυτό αποτελούνταν σε μεγάλο βαθμό από συνταξιούχους και ανέργους που με βάση την νέα διάταξη, είναι απαγορευτικό να συμμετέχουν σε αγώνα, αφού αυτομάτως χάνουν οι μεν το 60% ποσοστό της σύνταξης, οι δε το επίδομα ανεργίας.
Είναι επίσης ζητούμενο, το αν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τους αγώνες από τη στιγμή που η τελική αμοιβή, όπως θα διαμορφωθεί, δεν θα καλύπτει σε πολλές περιπτώσεις ούτε την μετακίνηση τους».
Περιμένουν εγκύκλιο
Τη δεδομένη χρονική στιγμή, οι περισσότερες αθλητικές ομοσπονδίες κρατούν στάση αναμονής, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι σύντομα θα υπάρξει διευκρινιστική εγκύκλιος σχετικά με την εφαρμογή των συγκεκριμένων διατάξεων στον αθλητισμό. Μέχρι τότε το τοπίο παραμένει θολό.