Τζαμίρα Ρόμπερτς: Ένα αστέρι στην Αθήνα

Η Ελλάδα για την Τζαμίρα Ρόμπερτς μέχρι και πριν λίγα 24ωρα ήταν απλά ένας τουριστικός προορισμός. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, βρίσκεται στην Αθήνα για χάρη του χάντμπολ. Δυστυχώς, όχι για να κλείσει σε κάποιον εγχώριο σύλλογο. Μια τέτοια προοπτική φαντάζει εξαιρετικά απίθανη να πραγματοποιηθεί, αν όχι ακατόρθωτη.

Άλλωστε, πολύ δύσκολα θα μπορούσε μια ελληνική ομάδα να δελεάσει την 33χρονη δεξιόχειρα περιφερειακή που ανατρέχοντας κάποιος στο βιογραφικό της μόνο για τίτλους και τρόπαια θα διαβάσει, έχοντας συμμετοχή σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες (Λονδίνο 2012, Ρίο 2016 και Τόκιο 2020). Παράλληλα, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2010 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.

Φέτος η Τζαμίρα, που έχει γεννηθεί στο Γκέτεμποργκ, αλλά έχει καταγωγή από τον πατέρα της από την Αρούμπα, ένα μικρό νησί λίγα χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μαρακαΐμπο στη Βενεζουέλα, κατέκτησε την κορυφή της Ευρώπης σε συλλογικό επίπεδο. Με τη φανέλα της Νορβηγικής Βάιπερς (Οχιές) του Κρίστιαντσταντ πανηγύρισε το Τσάμπιονς Λιγκ γυναικών, ενώ για δεύτερη σερί χρονιά αναδείχθηκε καλύτερη αθλήτρια χάντμπολ στην Σουηδία.

Η Ρόμπερτς έχει πολύ συγκεκριμένο λόγο που βρίσκεται στην Αθήνα. Ο 20χρονος αδερφός της Κέλβιν αγωνίζεται με την Εθνική Σουηδίας στον 6ο όμιλο από όπου προκρίθηκε στην κυρίως φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Κ21 με το απόλυτο των νικών.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι στην Ελλάδα, είναι όμως η πρώτη φορά στην Αθήνα σχολίασε η Ρόμπερτς συμπληρώνοντας: «Για εκείνον είμαστε εδώ, αλλιώς πιθανότατα θα πηγαίναμε κάπου αλλού διακοπές. Για να υποστηρίζουμε τον ίδιο και την ομάδα. Όπως άλλωστε κάνει κι εκείνος όταν παίζω εγώ. Είναι όμορφο».

Η 33χρονη Σουηδή απέφυγε να κάνει κάποια πρόβλεψη για τη συνέχεια, αφού δεν έχει την πλήρη εικόνα των ομάδων: Έχω δει μόνο τους αγώνες με Μπαχρέιν και Γροιλανδία που δεν είναι καλό δείγμα για να βγουν συμπεράσματα, δεν ήταν καλά παιχνίδια. Κόντρα στη Σλοβενία έδειξαν πως είναι καλοί, αλλά δεν ξέρω σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ομάδες. Πέρυσι ήταν 4οι στο Ευρωπαϊκό».

Σε αυτό το Ευρωπαϊκό, ο Κέλβιν έλαμψε όντας στην AllStar ομάδα του τουρνουά, ενώ από έξι ετών (2009) αγωνίζεται στη Σάβεχοφ παίζοντας πλέον με τη φανέλα της ανδρικής ομάδας από το 2021.

Η Τζαμίρα φροντίζει να μην τον πιέζει – άλλωστε δεν είναι και ιδιαίτερα εύκολο να έχει ένας νεαρός παίκτης να ανταγωνιστεί μέσα στην οικογένεια ένα αστέρι του χάντμπολ.

«Δεν δίνω συμβουλές στον αδερφό μου. Μπορεί να συζητήσουμε κάποιες φορές για το χάντμπολ, αλλά νομίζω ότι έχει προπονητές για να τον συμβουλεύουν και να τον προπονούν. Δεν μου αρέσει να ανακατεύομαι. Κάποιες φορές μπορεί να του πω αν τα πηγαίνει καλά ή αν ρωτήσει κάτι. Αλλά νομίζω πως τα πηγαίνει καλά. Πέρυσι έπαιξε ως αριστερό εξτρέμ που δεν είναι αυτή η θέση του. Έχει καλά χαρακτηριστικά και μπορεί να φτάσει ψηλά» εξηγεί η Ρόμπερτς που παρά τους χαμηλούς τόνους που κρατάει, το πρόσωπό της λάμπει όταν μιλάει για τον Κέλβιν, αλλά και για τα δικά της κατορθώματα που ήρθαν μέσα από πολλή δουλειά: «Κάθε αθλητής υποφέρει και κάνει θυσίες, αφήνει πολλά πράγματα έξω από τη ζωή του για να φτάσει ψηλά. Αυτά τα δύο τρόπαια (σ.σ. Τσάμπιονς Λιγκ και καλύτερη αθλήτρια) είναι εξαιρετική ανταμοιβή για όλη αυτή την προσπάθεια».

Το ελληνικό χάντμπολ της είναι άγνωστο, εκτός από έναν παίκτη που έπαιξε στην προηγούμενη ομάδα της: «Δεν έχω παίξει κόντρα σε ελληνική ομάδα. Ξέρω όμως τον Σπύρο Μπαλωμένο που έπαιξε στη Σάβενχοφ. Αυτός είναι ο μόνος Έλληνας παίκτης που ξέρω».