Τι ζητούν οι αθλητές

Τέσσερις διεκδικήσεις των αθλητών και των αθλητριών του χάντμπολ, έγιναν γνωστές στη γενική συνέλευση της ΟΧΕ

Την πλήρη κάλυψη της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των αθλητών και των αθλητριών, καθώς και αλλαγές στον κανονισμό μεταγραφών ζητά ο ΠΣΑΧ.

Συγκεκριμένα:

Το πρώτο αίτημα είναι να θεσπιστούν συγκεκριμένες κυρώσεις για όσα σωματεία δεν τηρούν τη διάταξη της προκήρυξης αναφορικά με την υποχρεωτική ιατροφαρμακευτική κάλυψη των αθλητών. Στον ΠΣΑΧ γνωρίζουν χαρακτηριστικές περιπτώσεις αθλητών της Α1 που έπρεπε να χειρουργηθούν λόγω τραυματισμών και παρά τα όσα προβλέπονται είτε κάλυψαν οι ίδιοι το κόστος των επεμβάσεων σε αντίθεση με όσα ορίζει η προκήρυξη, είτε χειρουργήθηκαν με μεγάλη καθυστέρηση ή ακόμη δεν χειρουργήθηκαν καθόλου.

Το δεύτερο αίτημα αφορά την μείωση του ορίου ηλικίας για να μείνουν ελεύθεροι οι αθλητές, από τα 23 έτη με οκταετία σε 21 έτη με οκταετία, σε συνέχεια της προηγούμενης μείωσης από τα 25 έτη στα 21. Με αυτή τη μείωση στο ηλικιακό όριο για τις μεταγραφές χωρίς συναίνεση σωματείου, οι αθλητές τονίζουν ότι θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα στα πρωταθλήματα και θα μειωθεί ο αριθμός των αθλητών που είτε εγκαταλείπουν πρόωρα τη δράση λόγω διαφωνιών με το σωματείο τους,είτε συνεχίζουν μεν να αγωνίζονται αλλά αμιγώς “χομπίστικα”, πράγμα που στην ουσία βάζει ταφόπλακα στην όποια πιθανή αγωνιστική τους βελτίωση. Παράλληλα αναγνωρίζοντας την ανάγκη για ανάπτυξη του αθλήματος και την σημαντική δουλειά που γίνεται σε αυτόν τον τομέα από αρκετές ομάδες ο ΠΣΑΧ προτείνει την καθιέρωση ενός συστήματος επιβράβευσης για όσα σωματεία καλλιεργούν το άθλημα και αντίστοιχα την επιβολή κυρώσεων σε σωματεία οι ακαδημίες των οποίων είτε υπολειτουργούν είτε είναι ανύπαρκτες.

Το τρίτο αίτημα έχει να κάνει με τις μεταγραφές λόγω μετοίκησης για λόγους εργασίας. Οι αθλητές ζητούν να έχουν το δικαίωμα να μεταγράφονται σε σύλλογο της αρεσκείας τους, εφόσον επιλέγουν να εργαστούν σε διαφορετική πόλη στον ιδιωτικό τομέα αφού βέβαια θεσπιστούν και οι απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες προκειμένου να μην παρουσιαστούν εικονικές προσλήψεις.  Συγκεκριμένα σήμερα η μεταγραφή με μετοίκηση για εργασιακούς λόγους επιτρέπεται μόνο για όσους εργάζονται στο δημόσιο και μάλιστα προβλέπεται ότι η μεταγραφή μπορεί να γίνει αφού περάσει ένα έτος εργασίας, κάτι που σημαίνει ότι για το συγκεκριμένο έτος ο αθλητής παραμένει ανενεργός.

Το τέταρτο αίτημα έχει να κάνει με την πλήρη απελευθέρωση του αθλητή στην ηλικία των 28 ετών αντί για τα 32 έτη που ισχύει σήμερα. Αυτό αφορά αθλητές που ξεκίνησαν νέα οκταετία σε σωματείο στο οποίο πήραν μεταγραφή. Και σε αυτή την περίπτωση οι αθλητές θεωρούν ότι αυξάνεται η ανταγωνιστικότητα των πρωταθλημάτων.

Τα συγκεκριμένα αιτήματα αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της ΟΧΕ, το Σάββατο στη Μίκρα παρουσία των εκπροσώπων 50 από τα 87 σωματεία. Αναφορικά με το πρώτο αίτημα, για την ιατροφαρμακευτική κάλυψη οι αποφάσεις παραπέμπονται στο διοικητικό συμβούλιο της ομοσπονδίας, ενώ οι αλλαγές στους κανονισμούς μεταγραφών αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση στην επόμενη γενική συνέλευση της ΟΧΕ.