Με περίπατο στη… Γλυφάδα

στουμπης Ολυμπιακος ΑΕΚ

Μονόλογος, απόλυτη κυριαρχία, παράσταση για έναν ρόλο. Φράσεις κλισέ που λίγο – πολύ περιγράφουν το τρόπο που ο Ολυμπιακός ουσιαστικά συνέτριψε την ΑΕΚ στον δρόμο για το Final 4 του Κυπέλλου Ελλάδος (10-11 Μαρτίου, «Μ. Λιούγκας, Γλυφάδα).

Οι «ερυθρόλευκοι» μπροστά σε περίπου 1000 οπαδούς τους στο «Μ. Μερκούρη» απλά δεν άφησαν κανένα περιθώριο στην Ένωση να πιστέψει ότι έχει τύχη να διεκδικήσει, και πολύ περισσότερο να πάρει την πρόκριση για την τελική φάση του θεσμού. Οι Πειραιώτες επικράτησαν με 26-18, σκορ το οποίο θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερο αν δεν απέσυρε τους βασικούς παίκτες του ο Γιώργος Ζαραβίνας, παίζοντας ουσιαστικά με τη «δεύτερη» ομάδα.

Την ίδια ώρα η ΑΕΚ δεν εμφανίστηκε στο γήπεδο – εξαιρουμένων των πρώτων δέκα λεπτών – και κανένα «κιτρινόμαυρο» στέλεχος δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων ενός τόσο κρίσιμου αγώνα.

Η ΑΕΚ προηγήθηκε με 2-1 στο 3:20, και η τελευταία φορά που επέτρεψε στον Ολυμπιακό να νιώσει την ανάσα της ήταν στο 10:20 (5-5).

Στη συνέχεια ήρθε η απόλυτη κατάρρευση! Η άμυνα του Ολυμπιακού – με ηγέτη κάτω από τα δοκάρια τον Κώστα Τσιλιμπάρη, που σταμάτησε σχεδόν όλα τα «κιτρινόμαυρα» σουτ από τα έξι μέτρα έχοντας 50% ποσοστό – έκανε στον μέγιστο βαθμό τη δουλειά της σε όλο το υπόλοιπο παιχνίδι. Κάτι που υποδηλώνουν τα μόλις 13 γκολ που δέχθηκε στα υπόλοιπα 49 λεπτά.

Ο Αλβανός δεν σκόραρε αλλά μοίραζε ασίστ στον Στούμπη από δεξί ίντερ σε αριστερό εξτρέμ χαρίζοντας χάι λάιτ στον κόσμο του Ολυμπιακού. Ο Σανίκης και σκόραρε και έπαιξε άμυνα (με κερδισμένα επιθετικά) και αποτέλεσε το μεγάλο φόβητρο στην «κιτρινόμαυρη» άμυνα. Ο Τζηράς αποτέλεσε την αιχμή στην αντεπίθεση, ο Κανδύλας έκανε ένα μεστό παιχνίδι, ενώ ο συνδυασμός Παπαδιονυσίου, Καραμπιουρνιώτη και Πετρίσεβιτς στο κέντρο της άμυνας έμοιαζαν με συμπληγάδες πέτρες για την επίθεση της Ένωσης.

Κι αν αυτοί οι χαρακτηρισμοί φαίνονται υπερβολικοί, το βίντεο του αγώνα μπορεί να δώσει τις απαντήσεις.

Η ΑΕΚ παρέπαιε μετά το 10’, ο Ολυμπιακός ανέβαινε συνέχεια, η διαφορά έφτασε σε επίπεδα νταμπλ σκορ (20-10 στο 41’) και στο +11 αρκετές φορές κι αν ο Γιώργος Ζαραβίνας δεν είχε σχεδιάσει πως και σε αυτό το παιχνίδι θα κάνει ροτέισον (εφόσον του το επέτρεπε το σκορ), το σκορ θα είχε φτάσει σε επίπεδα διασυρμού.

Από την ομάδα του Νίκου Γραμματικού δεν υπήρξε διασωθείς ούτε για δείγμα, με το οποιοδήποτε πλάνο υπήρχε να μένει στο συρτάρι και την ΑΕΚ να καταρρέει σαν πύργος από τραπουλόχαρτα.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο δεύτερο ημίχρονο ο τεχνικός της Ένωσης δεν πήρε ούτε ένα τάιμ άουτ – άγνωστο για ποιον λόγο – την ώρα που οι παίκτες του κατάφεραν να μαζέψουν σε πιο αξιοπρεπή επίπεδα τη διαφορά μετά το 53’ όταν και άλλαξε την ολόκληρη η ομάδα ο Ζαραβίνας.

Πλέον, η ΑΕΚ πρέπει να ανασυνταχθεί και να βρει τρόπο να αλλάξει την κάκιστη εικόνα που παρουσίασε στο «Μ. Μερκούρη» γιατί μπορεί να χάθηκε ένας στόχος, αλλά υπάρχει και η συνέχεια του πρωταθλήματος (με μεθεπόμενο αντίπαλο και πάλι τον Ολυμπιακό στου Ρέντη) αλλά και το Challenge Cup στην Ευρώπη.

Ο Ολυμπιακός, πέρασε το πρώτο τεστ στη μάχη για τον τίτλο του Κυπέλλου και πλέον έχει μπροστά του περίπου 40 μέρες να ετοιμαστεί στο μέγιστο βαθμό για τον ημιτελικό με τον ΠΑΟΚ στο Final 4 στις 10 Μαρτίου στο «Μ. Λιούγκας».

Παράλληλα, πήρε μεγάλο ψυχολογικό προβάδισμα για τον αγώνα του πρωταθλήματος στην κανονική περίοδο της Handball Premier με την ΑΕΚ, αλλά και μετά τη νίκη επί του ΠΑΟΚ πριν δέκα ημέρες.

 ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ/ ΟΜΙΛΟΣ ΞΥΝΗ – ΑΕΚ    26-18

Τα πεντάλεπτα: 2-2,, 5-4, 8-5, 10-5, 14-6, 17-8 (ημχ.), 18-8, 19-10, 21-12, 24-13, 25-15, 26-18

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Ζαραβίνας): Τσακνής, Κωστακίδης, Κρητικός 4, Πετρίσεβιτς, Τζηράς 6, Καραμπουρνιώτης, Μισαηλίδης 2, Σκρόμπιτς, Στούμπης 5, Κανδύλας 4, Σανίκης 4, Αλβανός, Παπαδιονυσίου 1, Λιάπης, Τσιλιμπάρης, Χάλαρης

ΑΕΚ (Νίκος Γραμματικός): Χρ. Νικολαΐδης, Τσικογιαννόπουλος, Πέρρος, Γεωργιάδης, Χόγκας 6, Ζαμπούνης 2, Ραντούλοβιτς, Συγγάρης, Χατσίκας, Λόκεν 3, Δομπρής, Βαμβακάς, Αργυρού 1, Βραζάλιτσα 4, Μυλωνάς 2, Αλικάκος

Διαιτητές: Κατσίκης – Μιχαηλίδης Δίλεπτα: 5-1 Πέναλτι: 1/1-6/6

*Στο φύλλο αγώνα οι παρατηρητές έγραψαν: «Ρίψη υγρών στον αγωνιστικό χώρο από πλευράς οπαδών των γηπεδούχων κατά τη διάρκεια του Α’ ημιχρόνου είχε ως αποτέλεσμα διακοπή του αγώνα προκειμένου να γινει καθαρισμός. Ακολουθεί έκθεση».