Οι αποφάσεις της Γ.Σ της ΟΧΕ

Με την παρουσία 50 σωματείων σε σύνολο 87, πραγματοποιήθηκε η ετήσια γενική συνέλευση της ΟΧΕ, στην αίθουσα συνεδρίων του Ε.Γ. Μίκρας. Στη διαδικασία που ξεπέρασε σε διάρκεια τις τρεις ώρες τονίστηκε για μία ακόμη φορά η ενότητα του αθλήματος ενώ διαπιστώθηκαν τα βήματα προόδου που απωτυπώνονται σε αγωνιστικό και εξωαγωνιστικό επίπεδο. Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης εκλέχθηκε ο εκπρόσωπος του ΑΟ Ιωαννίνων, Γιάννης Καραμπίνας, με γραμματέα τον Γιώτη Κουρτσιλίδη από τον Ορφέα Κατερίνης.

IMG 2027

O διοικητικός απολογισμός
Κάνοντας τον διοικητικό απολογισμό, ο γενικός γραμματέας της ΟΧΕ στάθηκε στις αγωνιστικές επιτυχίες, όπως η κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου από την Εθνική γυναικών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα μπιτς χάντμπολ στο Καζάν η νίκη επί της πΓΔΜ που βάζει την Εθνική ανδρών σε τροχιά πρόκρισης στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2020 και σε συλλογικό επίπεδο η παρουσία της ΑΕΚ στον τελικό του Challenge Cup. Παράλληλα, αναφέρθηκε στις παρουσίες των Εθνικών ομάδων νέων και εφήβων στους ομίλους των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων Β’ κατηγορίας, στην πολύ καλή εικόνα της Εθνικής γυναικών στο Αμύνταιο και στους Μεσογειακούς Αγώνες, στην δουλειά που επιτελείται στην Εθνική παίδων που θα αγωνιστεί στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2021, αλλά και στις 400 δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στον τομέα της ανάπτυξης. Επίσης μίλησε για τις χορηγικές συμφωνίες της ΟΧΕ και επικέντρωσε στις συνεργασίες με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, που έχουν ως αποτέλεσμα την καλύτερη οργάνωση διοργανώσεων, αλλά και τη λειτουργία των Εθνικών ομάδων. Τέλος αναφέρθηκε στις δράσεις μέσα από προγράμματα όπων είναι τα Sports, Be Active, Make Place for one more Woman και Aspire.

Ο οικονομικός απολογισμός και ο προϋπολογισμός
Την ανάλυση του οικονομικού απολογισμού και του προϋπολογισμού του 2020 έκανε ο β’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Σπυρόπουλος. Τα έσοδα ανήλθαν σε 1.038.865,47 ευρώ, τα έξοδα σε 980.740,11 ευρώ, με αξιοσημείωτο όμως τον πολλαπλασιασμό των δράσεων στις Εθνικές ομάδες, που επιτεύχθηκε χάρη στο πρόγραμμα συνεργασιών με την τοπική αυτοδιοίκηση. Την έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής παρουσίασε ο κ. Άγγελος Κανόνης και ακολούθως εγκρίθηκαν ομόφωνα τόσο ο διοικητικός, όσο και ο οικονομικός απολογισμός, καθώς και ο προϋπολογισμός του 2020, που ανέρχεται σε 1.337.500,00 ευρώ.

Οικονομική βιωσιμότητα και αγωνιστική πρόοδος
Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΟΧΕ, Κώστας Γκαντής, αναφέρθηκε στην αγωνιστική πρόοδο που κορυφώθηκε πέρσι σε σάλα και άμμο, σε συνάρτηση με την οικονομική βιωσιμότητα της ομοσπονδίας, σε μία προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2015 και συνεχίζεται.
“Φτάσαμε στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου του παγκοσμίου πρωταθλήματος μπιτς χάντμπολ και έχουμε την Εθνική ανδρών να παλεύει για την πρόκριση στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2020, ενώ για το 2021 και το παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει στην Αθήνα υπάρχει ισχυρός αγωνιστικός στόχος”, τόνισε ο κ. Γκαντής.
Παράλληλα, υπογράμμισε τη συνεργασία με τον στρατηγικό σύμβουλο του αθλήματος Γκι Πετιζιράρ και προανήγγειλε αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων σε ειδική γενική συνέλευση που θα συγκληθεί με αυτό το θέμα. Επίσης, ο πρόεδρος της ΟΧΕ περιέγραψε τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο τονίζοντας την αύξηση της δημοτικότητας του μπιτς χάντμπολ και τον προβληματισμό που επικρατεί διεθνώς για το χάντμπολ της σάλας, με δεδομένο ότι μεγάλες χώρες και ήπειροι μένουν εκτός διακρίσεων, γεγονός που εμποδίζει και την ανάπτυξη του αθλήματος.

IMG 2043
Οι στρεβλώσεις του νέου αθλητικού νόμου
Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και εκπρόσωπος του αθλήματος, Στέλιος Αγγελούδης περιέγραψε τις στρεβλώσεις που δημιουργεί ο νέος αθλητικός νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε χωρίς να υπάρχει κοινή συναίνεση. “Είναι ένας νόμος που επεμβαίνει στο αυτοδιοίκητο των ομοσπονδιών, που έχει διατάξεις οι οποίες εμπίπτουν σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλες διατάξεις που θίγουν τις ελευθερίες στον τρόπο διοίκησης. Δημιουργεί προβλήματα στα σωματεία , αλλά και στην ομοσπονδία δημιουργώντας ένα γραφειοκρατικό “τέρας”. Αυτό το “τέρας”, θα δημιουργήσει ακόμη περισσότερα έξοδα χωρίς ουσιαστική σημασία. Ελπίζουμε ότι η Διεθνης Ολυμπιακή Επιτροπή με την παρέμβαση της θα αποτρέψει την εφαρμογή αυτού του νόμου”, σχολίασε ο κ. Αγγελούδης.
Αναφερόμενος στις διεθνείς εξελίξεις του αθλήματος, σχολίασε ότι “απ’ ότι φαίνεται το μπιτς χάντμπολ είναι το μέλλον. Προσωπικά θα σας προτείνω να εστιάσετε στη δημιουργία συλλόγων μπιτς χάντμπολ. Οι επιτυχίες των ομάδων μας ήδη έχουν δημιουργήσει μία δυναμική και είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο μπροστά στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται”.
* Παρέμβαση για τις δυσκολίες που δημιουργεί ο νέος αθλητικός νόμος έκανε και ο πρόεδρος της επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας της ΕΟΕ, Σάκης Βασιλειάδης, ο οποίος νωρίτερα είχε απευθύνει χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση

Στοίχημα το Παγκόσμιο του 2021
Για τις οργανωτικές προκλήσεις του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων του 2021, που θα διοργανωθεί στην Αθήνα, μίλησε ο Α’ αντιπρόεδρος της ΟΧΕ, Στέφανος Σταμούλης, ο οποίος τόνισε ότι ο στόχος είναι να υπάρξει οργανωτική επιτυχία που θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο το κύρος του αθλήματος και θα αφήσει έσοδα για την Ελληνική Ομοσπονδία. Ειδική αναφορά έκανε στην πρόσφατη διοργάνωση των τελικών του Κυπέλλου Ελλάδος σε άνδρες και γυναίκες, οι οποίοι πραγματοποίηκαν με τη συμμετοχή μεγάλων ομάδων χωρίς να υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα, ενώ υπογράμμισε τον συνεχη διάλογο με τους αθλητές και τους προπονητές για την επίλυση προβλημάτων.
Από την πλευρά του ο Χρήστος Κοτζαμανίδης αναφέρθηκε στην εμπειρία του από την συνεργασία με την Εθνική ομάδα γυναικών του μπιτς χάντμπολ, αλλά και στα αθλητικά και προπονητικά ωφέλη που μπορεί να επιφέρει το χάντμπολ της άμμου στη σάλα, ενώ το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Κώστας Βιολιτζής μίλησε για τους αφανείς υποστηρικτές της προσπάθειας της Εθνικής ομάδας μπίτς χάντμπολ και εξήρε την υποστήριξη που παρείχαν. Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης και των ηλικιακών μοριοδοτούμενων πρωταθλημάτων.
Στο πλαίσιο της Συνέλευσης, ακούστηκαν οι απόψεις των σωματείων και οι προβληματισμοί γύρω από τις οικονομικές επιβαρύνσεις, ενώ αντιπροσωπεία του ΠΣΑΧ πρότεινε να μειωθεί το όριο ηλικίας για τις ελεύθερες μεταγραφές αθλητών και αθλητριών στα 21 έτη από τα 23 που είναι σήμερα. Μεταξύ άλλων, προτάθηκε η επόμενη γενική συνέλευση να διεξαχθεί στη Βέροια, σε ένδειξη σε ένδειξη τιμής στη μνήμη του Χρήστου Καψάλη.