Σκάνδαλο ντόπινγκ στo ρωσικό χάντμπολ

Βαριές ποινές επέβαλε η πειθαρχική επιτροπή της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας χάντμπολ στη εθνική ομάδα νεανίδων της Ρωσίας, εξαιτίας χρήσης απαγορευμένων ουσιών, προχωρώντας στην αφαίρεση του ασημένιου μεταλλίου που είχε κερδίσει στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2017.

Συγκεκριμένα, κι έπειτα από ελέγχους, κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος, τρεις παίκτριες είχαν βρεθεί «θετικές» στην ουσία Μελδόνιο

Το Μελδόνιο είναι στη λίστα των απαγορευμένων ουσιών τηςWADA από την 1/1/2016 και είναι η ουσία που έφερε και την τιμωρία της Ρωσίδας τενίστριας, Μαρία Σαράποβα.

Σύμφωνα με το άρθρο 10 του κανονισμού αντι-ντόπιγνκ της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας, αν δύο ή περισσότεροι παίκτες-τριες της ίδιας ομάδας βρεθούν να έχουν παραβιάσει τους κανόνες, τότε οι ποινές αφορούν συνολικά την ομάδα.

Έτσι, στο πλαίσιο της φιλοσοφίας για «ισοτιμία, αξιοπιστία “καθαρό” χάντμπολ και χωρίς να μπαίνει σε κίνδυνο η υγεία τω αθλητών”, έπεσε βαρύς «πέλεκυς»: Ακύρωση των αποτελεσμάτων της Εθνικής Ρωσίας και αφαίρεση του ασημένιου μεταλλίου από το ευρωπαϊκό του 2017, πρόστιμο 20.000 ευρώ στην Ομοσπονδία και αποκλεισμός δύο ετών από το συγκεκριμένο πρωτάθλημα.

Οι Ρώσοι έχουν δικαίωμα προσφυγής κατά της απόφασης, που δεν θα έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με το άρθρο 12.1 των κανονισμών αντι-ντόπινγκ της ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας.