Το «κατηγορώ» του Χόγκας

Το διαζύγιο του Μάλικ Χόγκας με την ΑΕΚ μόνο βελούδινο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μετά τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του. Ο 30χρονος Γάλλος εξτρέμ μίλησε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Sportday και ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικός σχετικά με τους λόγους που πιστεύει ότι τον οδήγησαν στην πόρτα της εξόδου από την ΑΕΚ, με ευθείες βολές στον Νίκο Γραμματικό και αποθεώνοντας τον διοικητικό και οικονομικό ηγέτη του «κιτρινόμαυρου» τμήματος χάντμπολ Σταμάτη Παπασταμάτη.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μάλικ Χόγκας στην Sportday:

Πρώτα από όλα περιέγραψε μας τι συνέβη…. Ποιος σου ανακοίνωσε τα νέα;

«Ο τρόπος που ο προπονητής μου είπε τα νέα ήταν μέσω ενός μηνύματος και για μένα αυτό ήταν μια μεγάλη έκπληξη. Χρησιμοποίησε τον χειρότερο τρόπο για να μου πει ότι δεν είμαι πια μέλος της ομάδας. Ένιωσα προδοσία και έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπό μου. Μου κατέστρεψε τις διακοπές και δεν πρόκειται να τον συγχωρήσω ποτέ».

Από την πλευρά του ο κ. Παπασταμάτης ήρθε σε επαφή μαζί σου;

«Σχετικά με τον κ. Παπασταμάτη, θα ήθελα να πως ότι είναι ο καλύτερος πρόεδρος που είχα ποτέ στην καριέρα μου. Πάντα άκουγε τους παίκτες, έδινε στον καθέναν από εμάς ξεχωριστά τις καλύτερες συμβουλές. Είναι ένα άτομο που έδωσε αξία στο χάντμπολ της ΑΕΚ. Ο κ. Παπασταμάτης είναι ένας απίστευτα γενναιόδωρος άνθρωπος, ειλικρινής και ταπεινός. Επικοινώνησε μαζί μου για να μου πει να κάνω υπομονή επειδή το πρωτάθλημα τελείωσε και θα έπαιρναν αποφάσεις. Άφησε όλη την ευθύνη για την επιλογή των παικτών στον προπονητή και αυτό είναι κάτι που σέβομαι απόλυτα».

Τελικά ήταν φήμες ότι υπήρχαν κάποιες προστριβές με τον προπονητή ή αλήθεια;

«Δεν ήταν φήμες, αλλά από τη στιγμή που πλέον δεν ανήκω στην ομάδα μπορώ να μιλήσω ανοιχτά. Ο προπονητής είναι ένα άτομο με πολύ στρες και νευρικότητα και δεν διαχειρίστηκε αυτά τα συναισθήματα.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τελικού απέναντι στον Ολυμπιακό όταν πήγαμε στα αποδυτήρια εγώ είχα το κεφάλι μου κατεβασμένο γιατί έκανα ένα κακό ματς και ήμουν πολύ στεναχωρημένος για αυτό. Ο Γραμματικός άρχισε τον λόγο του και με πρόσβαλε, μου φώναξε σαν να ήμουν ένα… σκατό! Δεν μπορούσα με τίποτα να δεχθώ τα λόγια που μου είπε και ήθελα να μαλώσω μαζί του επειδή είναι εγωιστής και δεν σέβεται.

Οι άσχημες εμφανίσεις μου άρχισαν όταν κατά τη διάρκεια του δευτέρου τελικού μου είπε να μην γελάω και να μην κάνω τον κλόουν. Αλλά αυτό που δεν ξέρει είναι ότι για μένα η χαρά της ζωής είναι η δύναμη μου και μου την πήρε και για αυτό έπαιξα άσχημα.

Θεωρώ ότι αυτή η διαμάχη είναι ο λόγος που με απομάκρυνε από την ομάδα, γιατί πολύ απλά δεν βλέπω να υπάρχει κάποιος άλλος…

Εκτός κι αν είναι η πολύ στενή σχέση που ανέπτυξα με τον κόσμο της ΑΕΚ. Δεν θα μάθω ποτέ, αλλά μάλλον αυτό είναι».

Και μετά από όλα αυτά που ανέφερες πώς γίνεται να επιθυμούσες να συνεχίσεις στην ομάδα;

«Ήρθα στην ΑΕΚ πριν έρθει ο προπονητής… Ήθελα να έχω μια σταθερότητα στην καριέρα μου».

Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους οπαδούς που στην μετά Μπακαούκα εποχή σε αγάπησαν πολύ;

«Όταν ήρθα στην ΑΕΚ οι οπαδοί με… προειδοποίησαν ότι η θέση μου ήταν ενός θρύλου του τμήματος, του Μπακαούκα και επιπλέον ότι ήταν θέση- κλειδί για την ομάδα. Με όλο το σεβασμό που έχω για αυτό τον αθλητή εξάντλησα το συμβόλαιό μου και έδωσα τον καλύτερο μου εαυτό αυτά τα δυο χρόνια. Ήμουν μέσα στο Τοπ 5 των σκόρερ του πρωταθλήματος και στο Τσάλεντζ Καπ κατέλαβα την 4η θέση του σχετικού πίνακα».

Πού θα σε βρει η επόμενη μέρα; Στην Ελλάδα και τον ΠΑΟΚ ή σε άλλη χώρα;

«Είχα πολλές προσφορές από την Ευρώπη και ειδικά την Ελλάδα, αλλά τις αρνήθηκα για χάρη της ΑΕΚ. Τώρα, ως επαγγελματίας αθλητής που είμαι, αποφάσισα να επανεξετάσω τα πράγματα και παρόλο που μου αρέσει η ΑΕΚ έμεινα… ορφανός από ομάδα. Δεν είναι η ΑΕΚ που με έδιωξε, αλλά ο Γραμματικός. Όσο για την επόμενη μέρα θα πάω όπου οι συνθήκες θα είναι καλές, το ίδιο και το οικονομικό κομμάτι και το πρότζεκτ του κλαμπ. Εννοείται ότι πρώτα από όλα θέλω εγώ να είμαι χαρούμενος».

Γυρίζοντας πίσω στο αγωνιστικό κομμάτι και στους τελικούς με την ΑΕΚ, πώς εξηγείται η αλλαγή της ΑΕΚ στο τρίτο και το τέταρτο παιχνίδι;

«Ας μιλήσουμε για την ομάδα… Κατά τη διάρκεια του τρίτου και του τέταρτου τελικού αυτό που συνέβη ήταν η διαφορά της επιλογής της τακτικής μεταξύ του Γραμματικού και του Ζαραβίνα. Η στρατηγική του κόουτς του Ολυμπιακού ήταν καλύτερη από τη δική μας, επειδή αντίθετα με τον Γραμματικό ο Ζαραβίνας ήταν ικανός να ακούσει τους παίκτες του και αυτοί με τη σειρά τους να ανατρέψουν την κατάσταση. Μετά το τέταρτο παιχνίδι οι παίκτες μεταξύ μας μιλήσαμε ώστε να βρούμε την κατάλληλη στρατηγική. Όλοι συμφωνήσαμε, αλλά ο Γραμματικός ήθελε να ακούσει τον εαυτό του… Ένας σπουδαίος παίκτης δεν μπορεί απαραίτητα να γίνει κι ένας σπουδαίος προπονητής. Αυτός είναι από τους βασικούς λόγους που χάσαμε το πρωτάθλημα. Ήμασταν μπροστά στη σειρά 2-0 και στο τέλος χάσαμε με 2-3… Πρέπει απλά να ανοίξει κανείς τα μάτια και να δει την αλήθεια κατάματα».