Αφιέρωμα Α1 Γυναικών 2022-2023: Nέο σύστημα, ρεκόρ ξένων

Το γραφείο Τύπου της ΟΧΕ σας παρουσιάζει τα δεδομένα για την Α1 Γυναικών που αρχίζει το Σάββατο.

Το 42ο πρωτάθλημα θα διεξαχθεί σε ενιαία κατηγορία μετά από δύο σεζόν όπου είχε διοργανωθεί σε ομίλους, λόγω της έξαρσης της πανδημίας του Covid-19.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν 10 ομάδες: ΠΑΟΚ Mateco, ΟΦΝ Ιωνίας, ΑΕΣΧ Πυλαίας, ΓΑΣ Καματερού, Αναγέννηση Άρτας, Φίλιππος Βέροιας, ΑΕΠ Πανόραμα, ΑΟΑΟΔ Κορυδαλλού, ΑΕΚ και Ορφέας Σουρωτής.

Το σύστημα
Α’ φάση: Όλοι εναντίον όλων σε 2 γύρους (18 αγωνιστικές).
Μετά το πέρας της Α’ φάσης η 9η και η 10η ομάδα της βαθμολογίας υποβιβάζονται στην Α2 Γυναικών.
Β’ φάση: Πλέι οφ (1-4): Οι 4 πρώτες ομάδες παίζουν χιαστί στα ημιτελικά (1-4, 2-3) στις δύο νίκες για την πρόκριση στον τελικό.
Γ΄ φάση: Οι δύο ομάδες που προκρίθηκαν στον τελικό, αγωνίζονται στις τρεις νίκες για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας Ελλάδος.

Οι αλλαγές στις προκηρύξεις
*Τα σωματεία υποχρεούνται σε live- streaming μετάδοση των αγώνων τους της κάθε αγωνιστικής, με την προϋπόθεση ότι ο αγώνας δεν έχει επιλεγεί για τηλεοπτική μετάδοση.
*Οι τελικοί του πρωταθλήματος δύναται να διεξαχθούν σε γήπεδα που θα πληρούν προϋποθέσεις στα πρότυπα των τελικών των Ευρωπαϊκών κυπέλλων για την βέλτιστη εικόνα του αθλήματος.
*Οι ομάδες υποχρεούνται να δηλώνουν στο φύλλο αγώνα το λιγότερο 12 αθλητές οι οποίοι θα πρέπει να βρίσκονται στον πάγκο των ομάδων τους ενώ προαιρετικά μπορούν να δηλώσουν μέχρι και 16 αθλητές. Σε περίπτωση που οι ομάδες συμμετάσχουν με λιγότερους από δώδεκα (12) αθλητές ανά πέντε (5) αγώνες θα τους επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης 1βαθμού από την τρέχουσα βαθμολογία του πρωταθλήματος που συμμετέχουν. Σε κάθε περίπτωση, όσοι αθλητές έχουν δηλωθεί στο φύλλο αγώνα θα πρέπει υποχρεωτικά να βρίσκονται στο πάγκο της ομάδας τους.
*Είναι υποχρεωτική η συμμετοχή στα ηλικιακά πρωταθλήματα ή Παμπαίδων Α- Παγκορασίδων Α, ή Παμπαίδων Β- Παγκορασίδων Β’ ή Μίνι Αγόρια- Μίνι Κορίτσια. Στα σωματεία που δεν θα εφαρμόσουν αυτή την διάταξη, την νέα αγωνιστική περίοδο και πριν την έναρξη του πρωταθλήματος που θα συμμετέχουν η βαθμολογία τους θα είναι -2β.
*Για την αγωνιστική περίοδο 2022-2023 θα ισχύσει υποχρεωτικά ηλεκτρονικό φύλλο αγώνος.
*Από την αγωνιστική περίοδο 2022-2023 και βάσει των Νέων Κανονισμών Παιδιάς της Διεθνούς Ομοσπονδίας Χάντμπολ (IHF) με ισχύ από 1/7/2022, στα κλειστά γυμναστήρια που χρησιμοποιούν τα σωματεία Χάντμπολ θα πρέπει υποχρεωτικά να διαγραμμιστεί στην κεντρική γραμμή (γραμμή σέντρας) ένα κύκλος διαμέτρου 4μ και διαφορετικού χρώματος από τον αγωνιστικό χώρο για την εναρκτήρια ρίψη.

Ρεκόρ ξένων στο πρωτάθλημα
Στην Α1 Γυναικών 2022-2023 θα αγωνιστούν 28 ξένες αθλήτριες, οι περισσότερες από κάθε άλλη φορά στην κατηγορία.
Οι 28 ξένες μάλιστα μοιράζονται στις 8 ομάδες, καθώς ο νεοφώτιστός Ορφέας Σουρωτής έχει μόνο ελληνίδες στη σύνθεση του.
Τις περισσότερες ξένες έχει η Αναγέννηση Άρτας με 6 τον αριθμό, ακολουθεί ο ΠΑΟΚ (5) και στην συνέχεια Πυλαία (4), ΑΕΚ (4), Νέα Ιωνία (3), Καματερό (2), Πανόραμα (2) και Κορυδαλλός (2).
Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι πως οι 28 αθλήτριες προέρχονται από 13 διαφορετικές χώρες, κάποιες ειδικά έχουν για πρώτη φορά εκπρόσωπο στο πρωτάθλημα, όπως το Καζακστάν, η Χιλή και το Καμερούν.
Συγκεκριμένα θα αγωνιστούν στην κατηγορία 6 Βραζιλιάνες, 4 Μαυροβούνιες, 4 Ουκρανές, 2 Σέρβες, 2 Χιλιανές, 2 Ρωσίδες, 2 από τη Βόρεια Μακεδονία και μία αθλήτρια από Βοσνία, Πορτογαλία, Γερμανία, Καζακστάν, Καμερούν και Ισπανία.