Παγκόσμιο 2021 – Αντίπαλος όλων ο κορονοϊός

Δεν πέρασαν παρά 40 μέρες από το, εν μέσω πανδημίας, μεγάλο -πετυχημένο- αθλητικό πείραμα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπολ (EHF) με τη διοργάνωση του Euro των γυναικών, και η σκυτάλη περνάει τώρα στη Διεθνή (IHF) για μια νέα μεγαλύτερη δοκιμασία.

Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Χάντμπολ, η πιο μεγάλη αθλητική εκδήλωση που γίνεται μέσα στην καρδιά του δεύτερου κύματος του covid-19, αρχίζει αύριο (13/1) στην Αίγυπτο με τις προκλήσεις για το άθλημα και τους διοργανωτές να είναι πολύ μεγάλες.

Ομάδες αποχώρησαν μία μέρα πριν αρχίσουν οι αγώνες και είναι πολλές αυτές που έχουν καταγράψει πληθώρα κρουσμάτων, με αποτέλεσμα να ταξιδεύουν στην Αίγυπτο με πολλές απουσίες.

Ο κόσμος του αθλητισμού έχει στρέψει τα μάτια του στη χώρα του προέδρου της IHF, δρ. Χασάν Μουσταφά, που καλείται να βγάλει σε πέρας μια τεράστια διοργάνωση με τη συμμετοχή 32 ομάδων από κάθε γωνιά του πλανήτη, ακολουθώντας πρωτόκολλα, φούσκες και την καχυποψία των κυρίαρχων του αθλήματος, Ευρωπαίων, που πάντα βλέπουν με… μισό μάτι διοργάνωση χάντμπολ πέρα από τα σύνορα της γηραιάς ηπείρου.

Ευτυχώς, την τελευταία στιγμή η IHF πήρε πίσω την απόφασή της να επιστρέψει την παρουσία κόσμου στις εξέδρες, μολοταύτα αυτή η διοργάνωση είναι ένα πολύ μεγάλο τεστ για όλους, ιδιαίτερα για τη ΔΟΕ και τους Ιάπωνες διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεν είναι τυχαίο ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ θα βρεθεί στην Αίγυπτο, ενώ η ιαπωνική ήταν η πρώτη αντιπροσωπεία που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Καΐρου.

Στο αυριανό εναρκτήριο παιχνίδι του πρωταθλήματος, η διοργανώτρια χώρα αντιμετωπίζει στις 7μμ τη Χιλή. Οι φίλοι του αθλήματος θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το ματς και καθημερινά πολλά ακόμα παιχνίδια από την ψηφιακή συχνότητα του Novasports4HD.

Για πρώτη φορά:

  • Θα πάρουν μέρος 32 ομάδες, νούμερο που όμοιό του έχουμε δει μόνο στο ποδόσφαιρο και στο μουντομπάσκετ του 2019. Αυτό το φορμάτ θα ακολουθηθεί το καλοκαίρι και στην αντίστοιχη διοργάνωση των νέων στην Ελλάδα.
  • Η Ρωσία θα αγωνιστεί ως Ομάδα της Ρωσικής Ομοσπονδίας Χάντμπολ μετά την πρόσφατη απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA). Δεν θα χρησιμοποιείται η σημαία της ούτε ο ύμνος της. Το τρίγραμμα RUS αντικαθίσταται με το RHF. Οι παίκτες της δεν θα αναφέρονται ως «Ρώσοι», αλλά ως «ουδέτεροι αθλητές». Η Ρωσία δεν είχε εξασφαλίσει την πρόκριση στα τελικά, αλλά μετέχει με κάρτα ελεύθερης συμμετοχής (wild card), όπως και η Πολωνία.
  • Δεν θα υπάρχουν θεατές, πλην των διπλωματικών ακολούθων των πρεσβειών. Η απόφαση ελήφθη πριν από δύο 24ωρα έπειτα από έντονες πιέσεις των ομοσπονδιών και των παικτών. Το πιο πρόσφατο πλάνο έκανε λόγο για πληρότητα στο 20%, αλλά εγκαταλείφθηκε κι αυτό αφαιρώντας ένα σημαντικό όπλο από τους διοργανωτές. Οι Αιγύπτιοι ανακοίνωσαν ότι θα αποζημιώσουν όσους είχαν κλείσει έγκαιρα τα πακέτα φιλοξενίας (με έκπτωση 20% από την Air Egypt).
  • Θα απουσιάζουν τα media. Δικαίωμα να παρευρεθούν έχουν μόνο οι άνθρωποι της διοργάνωσης και των ομοσπονδιών.
  • Μη ευρωπαϊκή χώρα φιλοξενεί για δεύτερη φορά τη μεγαλύτερη διοργάνωση του χάντμπολ.
  • Μετέχουν το Πράσινο Ακρωτήρι, η Ουρουγουάη και η Δημοκρατία του Κονγκό. Η πρώτη ομάδα, πάντως, είναι αμφίβολο ότι θα καταφέρει να λάβει μέρος με εφτά νέα θετικά κρούσματα χθες, μετά τα 15 την περασμένη εβδομάδα. Για την ώρα παραμένει καθηλωμένη στην Πορτογαλία.
  • Η Βόρεια Μακεδονία και η Ελβετία μαθαίνουν ότι θα συμμετάσχουν μία μέρα πριν αρχίσουν αγώνες, μετά τα 15 κρούσματα στην Τσεχία και τα 18 στις ΗΠΑ. Έτσι, ο 40χρονος Κίριλ Λαζάροφ, εκ των κορυφαίων σύγχρονων παικτών, θα κλείσει τη μεγάλη του διεθνή καριέρα με ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και μάλιστα στη χώρα που την άνοιξε το 1999! Οι γείτονες θα έφτασαν σήμερα στην Αίγυπτο με πτήση τσάρτερ και θα δώσουν το πρώτο τους παιχνίδι αύριο! Μάλιστα προχθές έδωσαν φιλικό με τη Χιλή, την οποία θα βρουν και στον όμιλο!
  • Τα προκριματικά δεν ολοκληρώθηκαν στην Ευρώπη και την Αμερική. Η πρόκριση κρίθηκε για την πρώτη βάσει της κατάταξης των ομάδων στο Ευρωπαϊκό του 2020, ενώ για τη τη Βόρεια Αμερική η θέση δόθηκε στις ΗΠΑ, που τελικά αποσύρθηκαν την τελευταία στιγμή. Απέμεινε ένα εισιτήριο για όλη την Αμερική (Βόρεια, Κεντρική και Νότια) την οποία έλαβε η Χιλή λόγω υψηλότερης θέσης στην παγκόσμια κατάταξη.
  • Οι ομάδες μπορούν να έχουν 20 παίκτες στο ρόστερ τους αντί 18, υπό το φόβο του covid-19.

 

Τα γήπεδα:

  • Κλειστό Συγκρότημα Καΐρου (χωρ. 16.200)
  • Κλειστό Νέας Πρωτεύουσας* (7.000)
  • Κλειστό Μποργκ Ελ Αράμπ** (5.000)
  • Κλειστό 6ης Οκτωβρίου*** (4.500)

* Νέα πόλη που χτίζεται 45 χλμ ανατολικά του Καΐρου και θα φιλοξενήσει όλες τις διοικητικές και οικονομικές υπηρεσίες της χώρας.

** Βιομηχανική περιοχή 45 χλμ νοτιοδυτικά της Αλεξάνδρειας.

*** Στην ευρύτερη περιοχή της Γκίζας, 17 χλμ μακριά από τις πυραμίδες και 32 χλμ από το Κάιρο.

 

Τα οχτώ γκρουπ της προκριματικής φάσης:

1ος όμιλος: Γερμανία, Ουγγαρία, Ουρουγουάη, Πράσινο Ακρωτήρι

2ος όμιλος: Ισπανία, Τυνησία, Βραζιλία, Πολωνία

3ος όμιλος: Κροατία, Κατάρ, Ιαπωνία, Αγκόλα

4ος όμιλος: Δανία, Αργεντινή, Μπαχρέιν, Δημοκρατία του Κονγκό

5ος όμιλος: Νορβηγία, Αυστρία, Γαλλία, Ελβετία (αντί των ΗΠΑ)

6ος όμιλος: Πορτογαλία, Αλγερία, Ισλανδία, Μαρόκο

7ος όμιλος: Σουηδία, Αίγυπτος, Βόρεια Μακεδονία (αντί της Τσεχίας), Χιλή

8ος όμιλος: Σλοβενία, Λευκορωσία, Νότια Κορέα, «Ρωσία»

Οι τρεις πρώτοι από κάθε όμιλο θα περάσουν στην επόμενη φάση όπου θα σχηματιστούν τέσσερα νέα γκρουπ των έξι. Από εκεί οι δύο πρώτοι θα προκριθούν στα προημιτελικά και με νοκ άουτ ματς θα προκύψει η τετράδα, που θα διεκδικήσει και πάλι σε παιχνίδι μία κι έξω ματς μια θέση στον τελικό. Ο μικρός τελικός θα κρίνει το χάλκινο μετάλλιο.

Οι αποκλεισμένες της πρώτης φάσης θα αγωνιστούν στο President’s Cup για τις θέσεις 25-32.

Τα φαβορί

Η κάτοχος του τίτλου Δανία με μεγάλα αστέρια τον Μίκελ Χάνσεν και τον γκολκίπερ Νίκλας Λαντίν Γιάκομπσεν, θεωρείται από τους περισσότερους η επικρατέστερη να κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο και να υπερασπιστεί τον πρώτο τίτλο της ιστορίας της.

Η Νορβηγία των πολλών πρόσφατων χαμένων τελικών διανύει ίσως την καλύτερη περίοδο της ιστορίας της με μπροστάρη τον… διαστημικό Σάντερ Σάγκοσεν και σε πρόσφατα φιλικά μοιράστηκε τις νίκες με τους Δανούς. Θα βάλει (πολύ) δύσκολα στους Δανούς αν τους συναντήσει στο δρόμο της ή στον τελικό.

Σε δεύτερο πλάνο, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ισπανία έχει την εμπειρία, η Κροατία του “εγκέφαλου” Ντομαγκόι Ντούβνιακ τη σταθερότητα και η Σουηδία το βαρύ όνομα και την παράδοση.

Η Αίγυπτος με το όποιο «πετσοκομένο» αβαντάζ της έδρας κρυφοκοιτάζει την τετράδα. Ατυχία για την ραγδαία ανερχόμενη Βραζιλία που λόγω covid-19 θα παίξει χωρίς εφτά παίκτες, μεταξύ των οποίων ο Τιάγους Πέτρους της Μπαρτσελόνα, ενώ ασθενής είναι και ο προπονητή της, Μάρκους Τάτα.

Πεσμένες σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν αναμένονται η χτυπημένη από τραυματισμούς Γερμανία και οι ντεφορμέ βάσει της εικόνας τους στα πρόσφατα προκριματικά του EHF Euro 2022, Γαλλία και Σλοβενία.

Η «ελληνική» συμμετοχή

Ο τερματοφύλακας της ΑΕΚ, Αυστριακός Τόμας Μπάουερ είναι ο μοναδικός παίκτης που ταξίδεψε στην Αίγυπτο προερχόμενος από τον ελληνικό πρωτάθλημα.

Η Ελλάδα έχει λάβει μέρος μόνο μία φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, το 2005 στην Τυνησία. Μάλιστα, έφτασε πάρα πολύ ψηλά, στην 6η θέση, χάνοντας τα ημιτελικά μετά την ήττα από την σχετικά αδιάφορη Τσεχία στον τελευταίο αγώνα της β’ φάσης των ομίλων.

Οι μεγάλοι απόντες

Αν και το πρωτάθλημα δεν στερείται αστέρων, είναι αρκετοί αυτοί που θα απουσιάσουν λόγω τραυματισμού.

Πιο τρανταχτό όνομα αυτό του Γάλλου Νικόλα Καράμπατιτς. Θα λείψουν ακόμα ο Ισλανδός Άρον Πάλμαρσον, ο Κροάτης Λούκα Στέπαντσιτς, οι Δανιοί Χένρικ Τοφτ Χάνσεν και Ράσμους Λάουγκε, οι Σουηδοί Άλμπιν Λάγκεργκεν, Λούκας Νίλσον και Νίκλας Έκμπεργκ, οι Γερμανοί Πάτρικ Βίντσεκ, Χένρικ Πέκελερ και Στέφεν Βάινχολντ και ο Νορβηγός Μάγκνους Ρουντ.

Όλοι οι προηγούμενοι τελικοί:

 Έτος     Διοργανώτρια            Τελικός                                   Σκορ

1938    Γερμανία                     Γερμανία, Αυστρία                 Όμιλος

1954    Σουηδία                      Σουηδία – Γερμανία               17-14

1958    Αν. Γερμανία               Σουηδία – Τσεχοσλοβακία     22-12

1961    Δ. Γερμανία                Ρουμανία – Τσεχοσλοβακία   9-8 (2 παρ.)

1964    Τσεχοσλοβακία           Ρουμανία – Σουηδία               25-22

1967    Σουηδία                      Τσεχοσλοβακία – Δανία         14-11

1970    Γαλλία                         Ρουμανία – Αν. Γερμανία       13-12 (2 παρ.)

1974    Αν. Γερμανία               Ρουμανία – Αν. Γερμανία       14-12

1978    Δανία                          Δ. Γερμανία – Σοβ. Ένωση       20-19

1982    Δ. Γερμανία                Σοβ. Ένωση – Γιουγκοσλαβία 30-27 (παρ.)

1986    Ελβετία                       Γιουγκοσλαβία – Ουγγαρία    24-22

1990    Τσεχοσλοβακία           Σουηδία – Σοβ. Ένωση            27-23

1993    Σουηδία                      Ρωσία – Γαλλία                       28-19

1995    Ισλανδία                      Γαλλία – Κροατία                    23-19

1997    Ιαπωνία                       Ρωσία – Σουηδία                    23-21

1999    Αίγυπτος                     Σουηδία – Ρωσία                    25-24

2001    Γαλλία                         Γαλλία – Σουηδία                    28-25 (παρ.)

2003    Πορτογαλία                Κροατία – Γερμανία               34-31

2005    Τυνησία                       Ισπανία – Κροατία                  40-34

2007    Γερμανία                     Γερμανία – Πολωνία               29-24

2009    Κροατία                       Γαλλία – Κροατία                    24-19

2011    Σουηδία                      Γαλλία – Δανία                        37-35 (παρ.)

2013    Ισπανία                       Ισπανία – Δανία                      35-19

2015    Κατάρ                          Γαλλία – Κατάρ                       25-22

2017    Γαλλία                         Γαλλία – Νορβηγία                 33-26

2019    Δανία/Γερμανία         Δανία – Νορβηγία                   31-22

Τα βασικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού:

  • Αποστάσεις και ενισχυμένα μέτρα υγιεινής. Υποχρεωτικά τεστ κάθε 72 ώρες. Ειδικό πρωτόκολλο για θετικά κρούσματα.
  • Ορισμός υπεύθυνων covid-19. Ένας που θα έχει το γενικό πρόσταγμα κι ένας σε κάθε ομάδα. Αξιωματούχοι της IHF θα ασχολούνται αποκλειστικά με θέματα covid-19, ενώ ιατρικό προσωπικό θα είναι εγκατεστημένο στα γήπεδα και στα ξενοδοχεία.
  • Πέντε διαφορετικές ζώνες στα γήπεδα. Συνεχής απολύμανση, κανονισμός εισόδου και εξόδου από τα κλειστά σε αυστηρή εφαρμογή.
  • Απαγόρευση χειραψίας. Διευρυμένοι πάγκοι ομάδων και υποχρεωτική χρήση μάσκας με εξαίρεση για τους παίκτες, την τετράδα των προπονητών και τους διαιτητές.

Πηγή: Sports3.gr