Ο Αντιπρόεδρος της ΕΟΕ, Στέλιος Αγγελούδης μίλησε στον Κωνσταντίνο Χατζηδημητρίου και τον Over FM 104,9 για τις εξελίξεις στο Beach Handball, τους ΟΑ, την πανδημία και την ΕΟΕ.
Αναλυτικά:
Για τις επιπτώσεις της πανδημίας στον ελληνικό αθλητισμό: «Οφείλω να πω ότι αυτές τις ημέρες, που είναι μέρες που δίνονται οι ευχές, επιβάλλεται και ένας απολογισμός. Αυτός ο απολογισμός της χρονιάς που φεύγει σε ότι αφορά τον αθλητισμό είναι ιδιαίτερα αρνητικός. Η πανδημία έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, ακόμα δε περισσότερο στον αθλητισμό ο οποίος δεν παύει να είναι μια ανοιχτή, συλλογική και ιδιαίτερα σημαντική κοινωνική δράση. ΑΝ προσπαθήσουμε να μετρήσουμε τις συνέπειες είναι και αριθμητικά, αλλά και ποιοτικά ιδιαίτερα άσχημες. Δεν είναι μόνο μια τεράστια κοινωνική δραστηριότητα που έχει πάψει να υφίσταται. Μιλάω και για τον ερασιτεχνικό, αλλά και τον μαζικό. Το δεύτερο επίπεδο προβλημάτων έχει να κάνει με τον οργανωμένο αθλητισμό, μέσα από τα ερασιτεχνικά αθλήματα, μέσα από τα ολυμπιακά αθλήματα και όχι μόνο. Εκεί οι συνέπειες είναι ακόμα πιο πολλές. Οι αθλητές και οι αθλήτριές μας βιώνουν αυτή τη διακοπή με το χειρότερο τρόπο. Όταν έρθει η ώρα να ανοίξουν τα γήπεδα, τότε θα χρειαστούμε ένα ακόμα μεγαλύτερο διάστημα προσαρμογής».
Για το αν υπάρχει φως στο τούνελ: «Δυστυχώς την άρνηση, τον τρόπο, την έγκριση κλπ. δεν την δίνει ούτε η αρμόδια Ομοσπονδία, ούτε το σωματείο, ούτε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Είμαστε κάτω από την εποπτεία, δυστυχώς, εξωαθλητικών καταστάσεων. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα καθορίζουν πότε και πώς. Η άποψή μου είναι ότι όσο δύσκολη και αν είναι αυτή η παραδοχή, είμαστε υποχρεωμένοι να την υπηρετήσουμε, γιατί σε αυτή τη φάση οι επιστήμονες πρέπει να έχουν το λόγο. Βέβαια εδώ προκύπτουν διάφορα θέματα, το κατά πόσον υπάρχουν ίσα μέτρα και ίσα σταθμά για όλες τις αθλητικές δραστηριότητες».
Για τη διάκριση που γίνεται ανάμεσα σε επαγγελματικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό: «Από τη μια πιστεύω ότι πρέπει να εφαρμόσουμε με ευλαβική προσήλωση άσχετα αν δημιουργούν τεράστια προβλήματα στον αθλητισμό, από την άλλη θα πρέπει να δούμε αν γίνεται να αμβλύνουμε τις διαφορές μεταξύ των αθλημάτων. Λύνονται με έναν οικονομικό τρόπο, δηλαδή πρέπει να βρούμε κάποιους οικονομικούς πόρους να ενισχύσουμε τα σωματεία και να δοθεί η δυνατότητα με πολλά καθημερινά τεστ, τα οποία δεν μπορεί να σηκώσει ούτε η Ομοσπονδία, ούτε το σωματείο, να μπορέσουμε σιγά σιγά να μπαίνουμε στα γήπεδα. Αυτός ο προγραμματισμός είναι κρίσιμο να αρχίσει να γίνεται την επόμενη χρονιά».
Για την οικονομική βοήθεια που δόθηκε στα σωματεία από την ΓΓΑ: «Πριν από πολλά χρόνια ο ελληνικός αθλητισμός επλήγη από μια παρατεταμένη οικονομική κρίση που διέλυσε το κύτταρό του το σωματείο. Το γεγονός ότι στάθηκε όρθιο όλα αυτά τα χρόνια οφείλεται στον απαράμιλλο εθελοντισμό. Το κακό έγινε ακόμα μεγαλύτερο μέσα από την πανδημία. Με αυτά τα δεδομένα η ενίσχυση των σωματείων ήταν θετική ανάσα, όπως το ότι έγινε οριζόντια προς όλα τα σωματεία. Ένα εξίσου θετικό μέτρο θα ήταν να βρούμε τρόπους να ενισχυθούν οι Ομοσπονδίες για να γίνονται τεστ κορωνοϊού».
Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις εξελίξεις που υπάρχουν: «Αυτή τη στιγμή εκτός από τα επαγγελματικά αθλήματα, η μόνη οργανωμένη άσκηση που γίνεται είναι της προολυμπιακής ομάδας. Είναι γεγονός ότι γίνεται με δυσκολίες, αλλά βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και επίσης όσον αφορά τη συμμετοχή σε events που γίνονται εκτός Ελλάδας. Δυστυχώς είναι η μονη δραστηριότητα, ευτυχώς καλύπτει τις ανάγκες για να έχουμε άρτια εκπροσώπηση στους Ολυμπιακούς αγώνες. Οι Ιάπωνες τον περασμένο Ιούλιο ήταν ήδη 7 μήνες έτοιμοι σε όλα τα επίπεδα της οργάνωσης. Δυστυχώς η πανδημία το πήγε πίσω. Νομίζω ότι αυτή τη φορά οι αγώνες θα γίνουν και η οργανωτική επιτροπή του Τόκιο έχει κάνει όλες τις προσομοιώσεις, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την ασφάλεια. Υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα που δοκιμάζονται. Αν το παγκόσμιο εμβολιαστικό κίνημα βοηθήσει ώστε να είναι μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού εμβολιασμένα, θα έχουμε πετυχημένους ΟΑ».
Για την ΕΟΕ και τις εκλογές: «Υπάρχει συζήτηση σε εξέλιξη. Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους της ΕΟΕ. Θα πω αυτό που είχα πει και πριν από δύο χρόνια ότι η ΕΟΕ θα έπρεπε στο πλαίσιο της σωστής διακυβέρνησης να προχωρήσει μόνη της και το τονίζω αυτό, σε πρακτικές που θα βοηθούσαν να υπάρχει καλή διακυβέρνηση, δηλαδή και όρια όσον αφορά τις θητείες και όρια όσον αφορά την ηλικία μέσα από ένα διάλογο. Αυτό έπρεπε και πρέπει να γίνει. Ελπίζουμε επειδή η ΔΟΕ το βάζει το θέμα, θα πρέπει να προχωρήσουμε στις βέλτιστες λύσεις. Άλλωστε στο χάντμπολ αυτό που λέμε θητείες, ανανέωση και όλα τα σχετικά το κάνουν πράξη τα τελευταία 20 χρόνια με συνεχείς αλλαγές στις διοικήσεις και με διαρκή προσπάθεια νέων ανθρώπων».
Για το Beach Handball και τους ΟΑ: «Θα ξεκινήσω με τα άσχημα για να φτάσω στην αισιόδοξη πρόθεση. Δυστυχώς στο διεθνές επίπεδο δεν πήραμε τη μεγάλη χαρά που θα ήταν το beach handball να ήταν άθλημα επίδειξης στο Παρίσι και ως κανονικό άθλημα στους επόμενους ΟΑ. Ο λόγος, επειδή είχε γίνει καλή δουλειά από την Παγκόσμια Ομοσπονδία και το κλίμα ήταν τέτοιο, ήταν ότι πέσαμε στη δύσκολη εποχή, αφενός η πανδημία, αφετέρου η ανάγκη μείωσης του αριθμού, μην ξεχνάμε ότι έχουν φτάσει τις 11.500 οι αθλητές και αθλήτριες, οδήγησε στο να μην υπάρξει αυτή η καλά προετοιμασμένη απόφαση. Παρόλα αυτά φαίνεται ότι το beach handball κερδίζει συνεχώς πόντους σε αυτό που λέμε εισαγωγή νέων αθλημάτων στην ΔΟΕ. Είναι ένα ζωντανό άθλημα, το οποίο δεν σταματά όλο το χρόνο με ιδιαίτερη έμφαση τους θερινούς μήνες και για εμάς του Έλληνες είναι καταπληκτικό. Όλα αυτά δίνουν πόντους ώστε να είναι πολύ κοντά στο να γίνει αποδεκτό ως η δεύτερη αθλητική δραστηριότητα του ολυμπιακού αθλήματος χάντμπολ και μάλιστα φαίνεται ότι στους περσινούς παράκτιους στο Κατάρ ήταν ένα άθλημα που συμμετείχε κανονικά. Στους επόμενους ευρωπαϊκούς ολυμπιακούς αγώνες το άθλημα συμμετέχει. Η οικογένεια του χάντμπολ πρέπει να καταλάβει ότι τη χρονιά που έρχεται είναι η ευκαιρία να το αγκαλιάσουν το beach handball. Ξεκινά μια νέα εποχή για το beach handball».
Για την εκλογή του κ. Καπράλου στη ΔΟΕ: «Ήταν ένα καλό μάθημα για όλους. Αναδείξαμε τις διαφωνίες και τις διαμάχες, αλλά αυτό έληξε θετικά με την επιλογή του κ. Καπράλου στη ΔΟΕ. Εξίσου σημαντικό είναι η διεκδίκηση της θέση του προέδρου των ευρωπαϊκών ολυμπιακών επιτροπών, να έχει την ίδια θετική κατάληξη από τον πρόεδρο της ΕΟΕ».