Ανδρέου: «Είμαστε μια ομάδα που δίνουμε ευκαιρίες και χρόνο συμμετοχής σε νεαρούς αθλητές»

«Αγκαλιάζουμε τους αθλητές σαν να είναι δικά μας παιδιά, τους προσφέρουμε το οικογενειακό κλίμα, την φροντίδα και ταυτόχρονα όλο το 24ωρο είναι υπό την επίβλεψη μου. Eίναι σαν να έχω την κηδεμονία τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο προπονητής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Ανδρέας Ανδρέου σε συνέντευξή του στο e-handball.gr.

Παράλληλα, ο Κύπριος τεχνικός μίλησε για τη νέα χρονιά, για το πόσο σημαντικός είναι ο συνδυασμός σπουδών και αθλητισμού για έναν αθλητή, αλλά και πώς περιμένει να είναι το χάντμπολ από την ερχόμενη σεζόν.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ανδρέα Ανδρέου στο e-handball.gr και τη Φωτεινή Κρεμαστιώτη

 

Σε τι κατάσταση βρίσκεται η ομάδα για τη νέα σεζόν; 

«Ορισμένοι παίκτες, οι παλιοί της ομάδας σταμάτησαν λόγω ηλικίας ή εργασίας, ενώ κάποιοι έχουν πάρει μεταγραφές για άλλες ομάδες. Η ομάδα έχει μείνει με τους αθλητές από τις ακαδημίες, με τους αθλητές που έρχονται από την Ελλάδα και έτσι έχει υπάρξει μια ανανέωση στην ομάδα.  

Φυσικά και κοιτάμε μεταγραφικούς στόχους. Εκτός από τον Γρηγόρη (Καραγκιοζίδη) είναι και κάποια άλλα παιδιά που ενδιαφέρονται να έρθουν εδώ για να σπουδάσουν, καθώς οι κλάδοι που έχουμε στο Πανεπιστήμιο είναι αναγνωρισμένοι και ταυτόχρονα οι αθλητές συνδυάζουν και το χάντμπολ».  

 

Πόσο σημαντικό είναι που οι αθλητές, ενώ είναι στην ομάδα παράλληλα μπορούν και μορφώνονται; 

«Νομίζω είναι πολύ καλή ευκαιρία αυτή που δίνουμε ως Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο σε παιδιά τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Κύπρο. Είμαστε μια ομάδα που δίνει ευκαιρίες σε νεαρούς και έχουν χρόνο συμμετοχής. Εδώ παίρνουν χρόνο συμμετοχής, ενώ στην Ελλάδα θα αγωνιστούν λίγο, σε αυτή την ηλικία. Όταν έρθουν στην Κύπρο μαθαίνουν ακόμα, δεν έρχονται όταν είναι στο πικ της καριέρας τους. Και έτσι και εμείς τους βοηθάμε στο Πανεπιστήμιο να εξελιχθούν ως παίκτες, αλλά και να πάρουν ένα πτυχίο που θα τους είναι εφόδιο στη ζωή τους και πιο μετά». 

 

Πώς βλέπετε την εξέλιξη των παιδιών που αγωνίζονται στην ομάδα; 

«Αρχικά οι αθλητές που έρχονται παίρνουν αθλητική υποτροφία που είναι από 50% έως 100%. Αν πάρουμε παράδειγμα και από αθλητές που έχουν έρθει από ακαδημίες της Ελλάδας, βλέπουμε ότι έχουν επιστρέψει και παίζουν σε ομάδες πρώτης κατηγορίας, όπως είναι ο Πολύδωρος, ο Καραγκιοζόπουλος. Αυτή η ευκαιρία που τους δίνεται μεταξύ του εφηβικού και του ανδρικού να αποκτήσουν εμπειρία, να πάρουν αγωνιστικά λεπτά είναι πολύ σημαντική. Στην Κύπρο, λόγω του ότι είναι και έτσι το πρωτάθλημά μας, έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Άλλωστε και η φιλοσοφία της ομάδας είναι τέτοια και έτσι ήταν όλα τα χρόνια. 

Επίσης, στο προπονητικό τιμ είναι και ο Ηλίας Μάντζος, που ήταν και παίκτης της ομάδας. Ήρθε στην Κύπρο και τελείωσε το Master του και τώρα είναι και φοιτητής. Αυτό βοηθά στην πιο ομαλή ένταξη των παιδιών στην ομάδα, αφού είναι και στο τεχνικό επιτελείο».  

 

Πώς πιστεύετε ότι θα είναι το χάντμπολ μετά την πανδημία; Έχουν αλλάξει τα σχέδιά σας; 

«Σίγουρα αυτό που θα αλλάξει είναι ο τρόπος που θα εντάξουμε τους αθλητές στην καινούρια αγωνιστική χρονιά. Είναι μεγάλο το διάστημα που έχουν μείνει χωρίς παιχνίδια. Αυτό που θα κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε λίγο πιο νωρίς την προετοιμασία και μέσα από ατομικά προγράμματα να τους ενεργοποιήσουμε από τώρα. Δηλαδή, την άλλη εβδομάδα θα κάνουμε μετρήσεις, εργομετρικά για να μπορέσουμε με τις ενδείξεις που θα έχουμε να δώσουμε τα κατάλληλα προγράμματα, ώστε να δουλέψουν και λίγο μόνοι τους, μέχρι τον Αύγουστο που θα ξεκινήσουμε όλοι μαζί. Σίγουρα το γεγονός ότι σταματήσαμε θα μας επηρεάσει αγωνιστικά από θέμα τεχνικοτακτικής, γιατί άλλο η προπόνηση και άλλο ο αγώνας. Το θέμα φυσικής κατάστασης θα το βελτιώσουμε πιο γρήγορα». 

 

Θεωρείτε δηλαδή ότι θα αργήσει η ομάδα να είναι έτοιμη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. 

«Ναι πιο αργά θα φτάσει στο πικ της. Εκτός από το θέμα τακτικής που πρέπει να δουλέψουμε, πρώτα πρέπει να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση. Και επειδή είναι μεγάλο το διάστημα που έχουν μείνει εκτός, σίγουρα θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να επανέλθουν στα προηγούμενα επίπεδα. Για αυτό και εμείς θα προσπαθήσουμε να ξεκινήσουμε λίγο πιο νωρίς, ώστε να μπούμε πιο γρήγορα στους ρυθμούς που είχαμε πριν». 

 

Σκέφτεστε να κάνετε και περισσότερα φιλικά παιχνίδια; 

«Ναι, στην προηγούμενη κατάσταση ο αθλητής επανέρχεται με φιλικά παιχνίδια. Τώρα εμείς στην Κύπρο δεν είμαστε τόσες πολλές ομάδες και δεν ξέρω αν θα έχουμε και την οικονομική ευχέρεια για να πάμε να παίξουμε σε άλλες περιοχές, όπως Ελλάδα. Αλλά σίγουρα τα φιλικά παιχνίδια βοηθούν». 

 

Κλείνοντας την συζήτηση ο κ. Ανδρέου ανέφερε πως: «Αυτό που γίνεται με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και με τους νεαρούς παίκτες που έρχονται, είναι μια ευκαιρία. Τα αγκαλιάζουμε σαν δικά μας παιδιά, τους προσφέρουμε το οικογενειακό κλίμα, την φροντίδα, καθώς πολλοί γονείς μας τα εμπιστεύονται και έρχονται και μου λένε ότι από εδώ αναλαμβάνεις εσύ. Δεν είναι μόνο το χάντμπολ. Είναι 24 ώρες που τους έχουν υπό την επίβλεψή μου. Δηλαδή αν έχουν κάποιο πρόβλημα με τα μαθήματα, ή εάν αρρωστήσουν, είναι σαν να έχω την κηδεμονία τους».