«Εξαιρετικά ικανοποιημένοι»

Λίγες ώρες μετά το φινάλε της 17ης Μεσογειάδας Εφήβων που πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία σε ΟΑΚΑ και ΔΑΚ Κορυδαλλού από την Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος, ο Πρόεδρος της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας Χάντμπολ Ζόραν Ραντόισιτς, παραχώρησε μεγάλη αποκλειστική συνέντευξη στο e-handball.gr και την Φωτεινή Κρεμαστιώτη.

Ο νεοεκλεγέντας Μαυροβούνιος Πρόεδρος μίλησε για την διοργάνωση, για τους στόχους και τις προτεραιότητες της Μεσογειακής Συνομοσπονδίες τα επόμενα χρόνια, αλλά και για την μεταφορά της έδρας, βάζοντας γερά στο παιχνίδι την πόλη του Ναυπλίου.

Εξάλλου τόσο ο Πρόεδρος της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας, όσο και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δόκτωρ Μουσταφά Χασάν συνοδευόμενοι -από το Προεδρείο της ΟΧΕ- επισκέφτηκαν το Ναύπλιο και συνομίλησαν με τον Δήμαρχο κ. Κωστούρο για το συγκεκριμένο θέμα.

 

Ποια είναι η άποψη σας για την 17η Μεσογειάδα;

«Πρέπει αρχικά να πω εν συντομία πως η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικό επίπεδο με συμμετοχή- ρεκόρ 14 χωρών και αγώνων (63). Ήταν μία από τις καλύτερες που έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα. Το μόνο πρόβλημα ήταν η μετακίνηση, όχι φυσικά πως ευθύνονται οι διοργανωτές, απλά υπήρχε μεγάλη κίνηση στην Αθήνα, πράγμα λογικό ως πρωτεύουσα χώρας. Η γενική εντύπωση από την πλευρά μας είναι πως είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι»

Γιατί αποφασίσατε να μεταφέρετε την έδρα της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας από την Ρώμη στην Αθήνα;

«Εδώ βρίσκεται ήδη η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών αγώνων και βασική ιδέα είναι πως με την μεταφορά της έδρας της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας Χάντμπολ στην Ελλάδα, υπάρχει η σύνδεση δύο μεγάλων Μεσογειακών Οργανισμών βάσει της στρατηγικής θέσης των εδρών τους.

Η Ελλάδα είναι το κέντρο του Ολυμπιακού Κινήματος, ενώ το χάντμπολ είναι πλέον ένα σταθερό Ολυμπιακό άθλημα

Η απόφαση τυπικά θα ληφθεί στο επόμενο κογκρέσο της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας Χάντμπολ, παρουσία των 24 ομοσπονδιών- μελών μας.

Θα έχουμε γραφεία στην Αθήνα –εγκαινιάστηκαν την Παρασκευή- ωστόσο η έδρα είναι πιθανό να μεταφερθεί στο Ναύπλιο γιατί είχαμε μία εξαιρετική πρόταση από τον Δήμαρχο της πόλης, την οποία συζητήσαμε εκτενώς στην εκτελεστική επιτροπή που έγινε το Σάββατο.

Το Ναύπλιο είναι μια ιστορική πόλη, αφού ήταν πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας το 1823, είδαμε από κοντά τον Δήμαρχο και τον Αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας και έχουμε αποκομίσει πολύ θετική εικόνα».

 

 

Ποιο είναι το όραμά σας για την μεσογειακή συνομοσπονδία και για το χάντμπολ γενικότερα;

«Μιλώντας για τις προοπτικές του μεσογειακού χάντμπολ, γρήγορα να αναφέρω ότι το τελευταίο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μας έδειξε πόσο ισχυρές είναι οι μεσογειακές χώρες.

Εκφράζουμε την ευχή τα μέλη μας να γίνουν οι πιο αξιοθαύμαστες ομοσπονδίες στον κόσμο, τόσο σε ανδρικό, όσο και σε γυναικείο επίπεδο.

Ο βασικός μας ανταγωνιστής είναι φυσικά η Σκανδιναβία, αλλά εμείς πλεονεκτούμε γιατί έχουμε στις τάξεις μας ομοσπονδίες από τρεις Ηπείρους.

θα δώσουμε μεγάλη προσπάθεια να βελτιώσουμε το επίπεδο του ανταγωνισμού.

Να λάβουμε, επίσης, υπόψη το γεγονός ότι η Μεσογειακή Συνομοσπονδία αποτελείται από 24 ομοσπονδίες και οι περισσότερες είναι πρωταθλήτριες, όπως Ισπανία, Γαλλία, Κροατία Μαυροβούνιο, Τυνησία, Αίγυπτος. Ευχόμαστε το ελληνικό χάντμπολ στο μέλλον συμπεριληφθεί ανάμεσα σε αυτά τα επιτυχημένα στο χάντμπολ έθνη».

Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις σας;

«Αυτόν το χρόνο θα ξεκινήσουμε για πρώτη φορά να διοργανώνουμε μεσογειακό πρωτάθλημα beach handball σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία (Κ18). Η Διεθνής Ομοσπονδία Χάντμπολ προσπαθεί σε μεγάλο βαθμό και με πολύ προσοχή να αναπτύξει το beach handball και όλοι ελπίζουμε, είμαστε σχεδόν πεπεισμένοι, ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι θα συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα.

Αυτό σημαίνει ότι το beach handball πρέπει να γίνει μία από τις προτεραιότητες μας στο μέλλον.

Πρέπει επίσης να επισημάνω την πολύ καλή συνεργασία που έχει η Μεσογειακή Συνομοσπονδία με τη Διεθνή Ομοσπονδία χάντμπολ σε ένα από τα project το young referees, το οποίο θα παρουσιαστεί και κατά την διάρκεια του Μεσογειακού πρωταθλήματος γυναικών στην Αίγυπτο.

Στόχος μας για το μέλλον είναι να διοργανώσουμε εκπαιδευτικά προγράμματα και για τους προπονητές».

Η άποψη σας για το ελληνικό χάντμπολ; Βλέπετε κάποια πρόοδο; Ποια είναι η συνεργασία ελληνικής και μεσογειακής ομοσπονδίας;

«Τα προηγούμενα χρόνια η Ελλάδα δεν συμμετείχε σε όλα τα Μεσογειακά πρωταθλήματα, αλλά είμαστε πολύ χαρούμενοι, επειδή πλέον έχουμε την Ελλάδα όχι μόνο ως συμμετέχουσα, αλλά και ως διοργανώτρια χώρα.

Όλοι ξέρουμε ότι οι ελληνικές ομάδες έχουν επιτύχει καλά αποτελέσματα την τελευταία περίοδο, η Εθνική Γυναικών κατέκτησε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Beach Handball και οι σύλλογοι έχουν επίσης διακρίσεις στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Πιστεύω ότι με την απόφαση μας να δώσουμε στην Ελλάδα την διοργάνωση των Μεσογειακών αγώνων, την βοηθήσαμε να επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο.

Ο σκοπός μας είναι να βοηθούμε όσες περισσότερες μεσογειακές χώρες είναι δυνατό, αλλά και να προσκαλούμε άλλες με απώτερο στόχο να δημιουργήσουμε ένα γκρουπ επιτυχημένων αθλητικά εθνών.

Τόσο η Μεσογειακή, όσο και η Ελληνική ομοσπονδία έχουν έντονο, κοινό ενδιαφέρον επί του χάντμπολ και πρέπει επίσης να αναφέρω πως είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τις συζητήσεις με την πολιτεία και τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη, γιατί έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον για το χάντμπολ και την Μεσογειακή Συνομοσπονδία».