Γ. Ζαραβίνας: “Θέλω την Εθνική… επίσημη αγαπημένη”

H Εθνική ομάδα μπαίνει στα προκριματικά του EURO 2024 και άπαντες στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα είναι αποφασισμένοι να κυνηγήσουν με όλες τις δυνάμεις τους το στόχο της πρόκρισης στην τελική φάση. Η ρήση “κάθε αρχή και δύσκολη” ταιριάζει γάντι στην περίπτωση της Εθνικής, που την Τετάρτη (12/10 – 19:00) αντιμετωπίζει στο Βαραζντίν την υπερδύναμη Κροατία, στην πρεμιέρα του ομίλου που συμπληρώνουν η Ολλανδία και το Βέλγιο.

Για τον ομοσπονδιακό τεχνικό Γιώργο Ζαραβίνα, κάθε εμφάνιση της Εθνικής ομάδας πρέπει να περιλαμβάνει σημάδια προόδου, προκειμένου σύντομα το ελληνικό χάντμπολ να περάσει τις πύλες της ελίτ του αθλήματος. Όπως εξηγεί ο ίδιος, “για εμάς είναι βασικό να διατηρήσουμε τα κεκτημένα από τα προηγούμενα προκριματικά. Την ομοιογένεια, τη στήριξη του κόσμου που αγκάλιασε αυτή την προσπάθεια, το “θέλω” των παιδιών και την συνειδητή απόφασή τους να γίνει η Εθνική ομάδα προτεραιότητά τους. Σε αγωνιστικό επίπεδο θέλουμε να κρατήσουμε τη σκληρή εικόνα που έχουμε στην άμυνα, η οποία μας δίνει ενέργεια και είναι το δυνατό στοιχείο μας σε συνδυασμό με τους τερματοφύλακες. Θέλουμε επομένως να διαφυλλάξουμε αυτή την καλή εικόνα και την ταυτότητά μας”.

Αναφορικά με τον αγώνα απέναντι στους Κροάτες, ο κ. Ζαραβίνας υπογράμμισε ότι “η Κροατία είναι μία υπερδύναμη που δεν χρειάζεται συστάσεις. Σε αυτόν τον πρώτο αγώνα θα πρέπει να επιβιώσουμε, να αντέξουμε και διεκδικήσουμε ό,τι μας αναλογεί. Θέλουμε η συγκεκριμένη εμφάνιση να γίνει ένα σκαλοπάτι και μία καλή εκκίνηση ενόψει του πολύ δύσκολου αγώνα που έχουμε την Κυριακή με την Ολλανδία στη Χαλκίδα. Από το γεγονός ότι πρόσφατα φτάσαμε έως τα πλέι οφ για την πρόκριση στο Παγκόσμιο, σίγουρα πλέον θα υπάρχει και καλύτερο σκάουτινγκ από τους αντιπάλους για την ομάδα μας. Σίγουρα δεν θα έρχονται χαλαροί θεωρώντας ότι έχουν ένα τελειωμένο ματς, η συγκέντρωση και η ετοιμότητά τους θα είναι σε μεγαλύτερο βαθμό επειδή προφανώς όλοι αντιλαμβάνονται ότι αποτελούμε έναν αξιόμαχο αντίπαλο. Αυτό από μόνο του είναι ένα κέρδος για την Εθνική”.

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό τεχνικό, “η αυτοπεποίθηση των παιδιών είναι ένα ακόμη σημαντικό κέρδος. Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίσαμε μεγάλες ομάδες. Από εδώ και στο εξής δεν θα πρέπει να μπαίνουμε σε κανένα παιχνίδι και να νιώθουμε εκ προοιμίου χαμένοι, ανεξάρτητα με το μέγεθος του αντιπάλου. Δεν θέλουμε να μας απασχολεί με ποιον παίζουμε, αλλά να επιδιώκουμε διαρκώς τη βελτίωση, να κρατάμε τα καλά μας στοιχεία, να φτιάχνουμε τις αδυναμίες μας και να βγάζουμε στο γήπεδο την εικόνα μίας ομάδας που ξέρει τι θέλει, έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού και όλα αυτά να μας δίνουν τις προδιαγραφές για να διεκδικούμε νίκες”.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η επέκταση της συνεργασίας μεταξύ του Γιώργου Ζαραβίνα και της ΟΧΕ, έως το 2025. Ο κοινός στόχος, είναι ξεκάθαρος: “είναι διακαής πόθος όλου του αθλήματος να συμμετάσχει η Εθνική ομάδα σε μία μεγάλη διοργάνωση και θα ήταν ευχής έργο να το καταφέρουμε. Προσωπικά ονειρεύομαι μία Εθνική ομάδα σε υψηλό επίπεδο, με ακόμη περισσότερους νέους αθλητές. Φαίνεται ότι υπάρχει αυτή η προοπτική, αρκεί και αυτοί οι ίδιοι οι νεότεροι αθλητές να δουλέψουν και να καταλάβουν ότι όταν έρχονται στην Εθνική θα πρέπει να είναι απολύτως έτοιμοι. Επίσης θέλω μια Εθνική ομάδα που χρόνο με το χρόνο θα γίνεται περισσότερο η επίσημη αγαπημένη όλου του αθλήματος. Νιώθω ότι η Εθνική μπορεί να βρει πλέον λύσεις σε κάποιες θέσεις που στο παρελθόν υπήρχε πρόβλημα. Αυτό όμως δεν τελειώνει ποτέ, η διαδικασία της παραγωγής αθλητών στα σωματεία και στις Εθνικές των μικρότερων ηλικιών θα πρέπει να είναι πάντα προτεραιότητα όλων”, θα πει ο ίδιος.