Γενική κατακραυγή!

Πρωτοφανής στα χρονικά του ελληνικού χάντμπολ είναι η κατακραυγή  των οπαδών Ολυμπιακού, ΑΕΚ, αλλά και άλλων ομάδων και γενικά φιλάθλων στην ενέργεια των Γιουνούς Ουζμουσούλ και Αλί Τινκίρ να χαιρετίσουν στρατιωτικά -μαζί με τους συμπαίκτες τους- μετά από την πρόκριση της Εθνικής Τουρκίας στην επόμενη φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Η αντίδραση της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού ήταν άμεση -μάλιστα η Ένωση εξέδωσε και επίσημη ανακοίνωση- με τους αθλητές να καλούνται σε απολογία, αλλά η κατάσταση έχει ξεφύγει με τους φιλάθλους των δύο ομάδων να… συνασπίζονται για την απομάκρυνση των Τούρκων αθλητών από τις ομάδες τους.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ιστοσελίδες γίνεται πανικός από τα σχόλια (κάποια είναι υβριστικά, ακραία και απαράδεκτα) που στην συντριπτική τους πλειοψηφία (9/10) προτρέπουν τις διοικήσεις των δύο ομάδων να διακόψουν τα συμβόλαια τους.

Ειδικότερα δε τα μηνύματα των οπαδών της ΑΕΚ (ακόμα και στην επίσημη σελίδα της Ερασιτεχνικής στο FB) είναι ιδιαιτέρως καυστικά έως καταδικαστικά και αυτό φυσικά έχει λογική, αφού η ΑΕΚ είναι σωματείο της προσφυγιάς και τέτοια περιστατικά είναι… casus belli

Θυμίζουμε πως πριν μερικές μέρες η γερμανική Σεν Πάουλι έδιωξε τον Τούρκο ποδοσφαιριστή Τσενκ Σαχίν επειδή σε ανάρτηση του σε μέσω κοινωνικής δικτύωσης εξέφρασε την στήριξη του στην Τουρκική εισβολή στην Συρία. Οι οπαδοί της ομάδας τον θεωρούσαν ανεπιθύμητο μετά από αυτή του την πράξη και οδήγησαν την διοίκηση σε αυτή την απόφαση, αφού η παρουσία του δεν συμβάδιζε με τα ιδανικά του συλλόγου.

To θέμα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, αφού προβλήθηκε ακόμα και στα κεντρικά δελτία ειδήσεων μεγάλων τηλεοπτικών σταθμών.

Η πραγματικότητα είναι πως ακόμα και αν κάποιοι στις ομάδες έχουν την διάθεση να δικαιολογήσουν την στάση τους, βλέποντας το ζήτημα από την σκοπιά των αθλητών που πιθανότατα υποχρεώθηκαν να προβούν σε κάτι τόσο άσχημο, εντούτοις το κλίμα για αυτούς είναι πολύ βαρύ.

Και επειδή στην Ελλάδα ζούμε, είναι σίγουρο πως ακόμα και αν την… γλιτώσουν, οι οπαδοί των ομάδων δεν πρόκειται να ξεχάσουν αυτή την κίνηση και με την πρώτη αφορμή (ακόμα και αγωνιστική) θα ζητήσουν την απομάκρυνση τους.

Επίσης για να είμαστε ειλικρινείς, οι αθλητές και οι δύο είναι και σωστοί επαγγελματίες και πολύ καλά παιδιά, όμως αυτό δεν τους δίνει… άφεση αμαρτιών, ούτε μπορεί να μπαίνει στην «ζυγαριά» η αγωνιστική τους αξία, η οποία έτσι και αλλιώς μπορεί να επηρεαστεί μετά τα γεγονότα και την ψυχολογική πίεση που τους έχει ασκηθεί και θα τους ασκηθεί από τους φιλάθλους, η αντίδραση των οποίων στο γήπεδο μπορεί να δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα…

Επίσης η πραγματικότητα είναι πως όσο και φιλελεύθερη χώρα και να είμαστε, όσο ελεύθερη και να είναι η αγορά, η απόκτηση αθλητών σε οποιοδήποτε σπορ από συγκεκριμένες χώρες, πάντα εμπεριέχει ένα ρίσκο, το οποίο οι ομάδες πρέπει να υπολογίζουν…

*Η φωτογραφία είναι από το hentbolhaber.net και συνοδεύεται από κείμενο που αναφέρει ότι η Εθνική ομάδα χάντμπολ με την κίνηση αυτή υποστήριξε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων…