IHF: «Η Ελλάδα κάνει μεγάλα βήματα για να επιστρέψει στην ελίτ»

ιδιαίτερη μνεία στην επόμενη μέρα του ελληνικού χάντμπολ κάνει με άρθρο στην επίσημη ιστοσελίδα της η Διεθνής Ομοσπονδία Χάντμπολ.

Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά στο νέο πρόγραμμα ανάπτυξης για να επανέλθει η Ελλάδα στην ελίτ του παγκόσμιου χάντμπολ.

«Η ανταπόκριση της αθλητικής οικογένειας σε αυτή τη νέα προσπάθεια είναι εντυπωσιακή. Εκατοντάδες παιδιά, το μέλλον του αθλήματος, αξιολογούνται για να πραγματοποιήσουν τα χαντμπολικά όνειρά τους. Ήδη 500 νέοι-νες αθλητές και αθλήτριες συμμετέχουν στις ομάδες επιλογής σε όλη την Ελλάδα. Επενδύσαμε στην αναδιοργάνωση της ανάπτυξης για να φέρουμε το ελληνικό χάντμπολ πιο κοντά στην παγκόσμια ελίτ σε λίγα χρόνια. Η συνεργασία των δύο τελευταίων ετών με τον Γάλλο στρατηγικό σύμβουλο, Γκι Πετιζιράρ, έφερε το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα του αθλήματος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος Κωνσταντίνος Γκαντής.

Αναλυτικά το αφιέρωμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας με τίτλο: «Η Ελλάδα κάνει μεγάλα βήματα για να επιστρέψει στην ελίτ»

«Η Ελληνική Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης (ΟΧΕ) σχεδίασε ένα νέο προσαρμοσμένο τριετές πρόγραμμα για να επαναφέρει την Ελλάδα στις μεγαλύτερες αρένες του παγκόσμιου χάντμπολ.

Ενώ η ελληνική ομάδα γυναικών δεν έχει καταφέρει έως τώρα να εξασφαλίσει θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών της IHF, λαμβάνοντας μέρος μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας 2004 όπου τερμάτισε 10η, η ομάδα των ανδρών είχε μια επιτυχημένη περίοδο περίπου την ίδια εποχή, κερδίζοντας μια εκπληκτική έκτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών της IHF το 2005.

Ωστόσο, από εκείνη την εμφάνιση, η Ελλάδα δεν κατάφερε έκτοτε να προκριθεί σε μια μεγάλη διοργάνωση και δυσκολεύτηκε να ανελιχθεί, παρά την επιτυχία σε επίπεδο συλλόγων, όπου η ΑΕΚ κατέκτησε το European Cup της EHF τη σεζόν 2020/21, ενώ έχασε τον τελικό του EHF Challenge Cup τη σεζόν 2017/18.

Ωστόσο, οι φιλοδοξίες είναι υψηλές, όπως υπογραμμίζεται από την υποψηφιότητα που υποβλήθηκε για τη συνδιοργάνωση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Νέων (U21) της IHF το 2023 μαζί με τη Γερμανία. Με την Ελλάδα να προσπαθεί να επιστρέψει στην κορυφή, η OXE συνεργάστηκε με την IHF, με τον λέκτορα της Επιτροπής Coaching and Methods, Γκι Πετιζιράρ να συνδράμει στην προσπάθεια.

Παρά την πανδημία του COVID-19, η OXE, που γιόρτασε την 45η επέτειο της πρώτης διοργάνωσης χάντμπολ στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα, προχώρησε σε ένα σχέδιο αναμόρφωσης του ελληνικού χάντμπολ. Αυτό ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 από τους συλλόγους που παίζουν ενεργό ρόλο στην ανάπτυξη νέων παικτών, ικανών να επαναφέρουν την Ελλάδα στο προσκήνιο. Ως εκ τούτου, γεννήθηκε το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα 2021-2024 για το ελληνικό χάντμπολ, το οποίο εμφανίζει τα πρώτα αξιοσημείωτα αποτελέσματα μέσα σε λίγους μήνες.

Υπό την επίβλεψη του κ. Πετιζιράρ, ο οποίος μελέτησε την ανάπτυξη του ελληνικού χάντμπολ και δημιούργησε το νέο πρόγραμμα, δύο επικεφαλής ανάπτυξης, ο Γιώργος Κρανάκης ως επικεφαλής συντονιστής για τη Νότια Ελλάδα και ο Κώστας Αλεξιάδης ως επικεφαλής συντονιστής για τη Βόρεια Ελλάδα, προσπαθούν να θέσουν τα πάντα σε κίνηση.

«Η ανταπόκριση της αθλητικής οικογένειας σε αυτή τη νέα προσπάθεια είναι εντυπωσιακή. Εκατοντάδες παιδιά, το μέλλον του αθλήματος, αξιολογούνται και θα βοηθηθούν στο γήπεδο για να πραγματοποιήσουν τα χαντμπολικά όνειρά τους. Ήδη 500 νέοι αθλητές και αθλήτριες συμμετέχουν στις ομάδες επιλογής σε όλη την Ελλάδα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδος, Κωνσταντίνος Γκαντής.

Αρχικά, 500 νεαροί αθλητές και αθλήτριες επιλέχθηκαν από τις ηλικιακές κατηγορίες Κ13 και Κ14 και υποβλήθηκαν σε τεστ, που αναλύθηκαν από το ελληνικό πρόγραμμα Sport Excellence. Στη συνέχεια, δημιουργήθηκε μια νέα βάση δεδομένων, που περιλαμβάνει όλα τα δεδομένα για τους επιλεγμένους αθλητές, καταγράφοντας την εξέλιξη τους.

Παράλληλα, θα δημιουργηθούν δύο νέα προπονητικά κέντρα, το ένα για τη Βόρεια Ελλάδα και το άλλο για τη Νότια Ελλάδα, όπου θα ενταχθούν αθλητές, προκειμένου να αυξηθεί ο όγκος των στοχευμένων ατομικών προπονήσεων και να εξελιχθούν. Σύμφωνα με την OXE, σε αυτά θα ενταχθούν αθλητές ηλικίας 16 ετών, οι οποίοι θα κάνουν εξατομικευμένες προπονήσεις για να βελτιωθούν.

Αυτός είναι μόνο ένας από τους τέσσερις πυλώνες που θα αναπτύξουν το ελληνικό χάντμπολ, σύμφωνα με την ΟΧΕ. Το πρόγραμμα που σχεδίασε ο Γκι Πετιζιράρ έχει τρεις ακόμη στοχεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του αριθμού των συλλόγων που θα οδηγήσει στη συνέχεια στην αύξηση του αριθμού των νέων χειροσφαιριστών. Οι άλλοι δύο είναι ο εντοπισμός νεαρών αθλητών με τα κατάλληλα προσόντα η συνεχής βελτίωση όσων έχουν ήδη επιλεγεί.

Μέχρι αυτό το σημείο, 41 σύλλογοι από 22 πόλεις έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα, με πάνω από 500 αθλητές και αθλήτριες να επιλέγονται και να παρακολουθούνται. Τον Δεκέμβριο του 2021, περισσότεροι από 390 αθλητές και αθλήτριες συμμετείχαν σε τουρνουά που πραγματοποιήθηκαν σε τρεις διαφορετικές πόλεις, την Πορταριά Πηλίου, το Αίγιο και τη Σαλαμίνα, με περισσότερα τουρνουά να έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

«Επενδύσαμε στην αναδιοργάνωση της ανάπτυξης για να φέρουμε το ελληνικό χάντμπολ πιο κοντά στην παγκόσμια ελίτ σε λίγα χρόνια. Η συνεργασία των δύο τελευταίων ετών με τον Γάλλο στρατηγικό σύμβουλο, Γκι Πετιζιράρ, έφερε το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα του αθλήματος», κατέληξε ο κ. Γκαντής.