Ιστορική ημέρα για το Beach Handball!

Σχεδόν 23 χρόνια, το 1996, από την διεξαγωγή του 1ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος στο Καράβι του Σχοινιά, περίμεναν οι άνθρωποι του Beach Handball αυτή την είδηση.

Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού το Beach Handball αναγνωρίζεται επίσημα από το κράτος και υπάγεται στην ΟΧΕ ως ξεχωριστός κλάδος άθλησης.

Σε μία τέτοια στιγμή οφείλουμε να θυμηθούμε τον αείμνηστο Χρήστο Καψάλη, ο οποίος ήταν ο πρώτος που το οραματίστηκε διοικητικά, ως Πρόεδρος της επιτροπής Beach Handball.

Φυσικά αυτή η εξέλιξη είναι μια μεγάλη δικαίωση για πολλά στελέχη του αθλήματος από τα παλιά χρόνια, έως και τα νεότερα και πολλούς ανθρώπους που εθελοντικά προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε αυτό το άθλημα.

 

Η ανακοίνωση της ΟΧΕ

“Την επίσημη υπαγωγή του αθλήματος της χειροσφαίρισης επί άμμου (Beach Handball) στην Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος, αποφάσισε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με έγγραφο που απέστειλε σήμερα στην ΟΧΕ.

Πρόκειται για μια ιστορική απόφαση για το Beach Handball το οποίο πλέον μπορεί να έχει ξεχωριστό μητρώο σωματείων, αθλητών, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την μοριοδότηση των παικτών που λαμβάνουν μέρος.

Η ΟΧΕ δε μπαίνει πλέον στην μικρή λίστα των Ομοσπονδιών που καλλιεργούν τρία ξεχωριστά αθλήματα (Handball σάλας, Beach Handball και Ράγκμπι Γιούνιον), εκ των οποίων τα δύο βρίσκονται στο πρόγραμμα των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων και το Βeach Handball στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων.

Με τον νέο κλάδο η Ομοσπονδία θα μεγαλώσει και ο κύκλος εργασιών της θα αυξηθεί σημαντικά”

Παράλληλα το ελληνικό beach handball των τριών χρυσών μεταλλίων (Παγκόσμιο Γυναικών 2018, Μεσογειακοί Παράκτιοι Ανδρών- Γυναικών 2019) σε διεθνείς διοργανώσεις εθνικού επιπέδου και συνολικά των 10 μεταλλίων σε διεθνείς διοργανώσεις αποκτά ακόμα μεγαλύτερη δυναμική.

Τα μετάλλια του ελληνικού Beach Handball

Έτος    Τόπος                        Ομάδα          Μετάλλιο     Διοργάνωση

2009  Κέρκυρα       Avant Garde                        Xρυσό            EBT Masters

2011  Φουενγκιρόλα (Ισπανία)            Παναιτωλικός Ασημένιο EBT Masters

2014  Θεσσαλονίκη          Αcropolis      Χάλκινο        ΕΒΤ Masters

2015  Πεσκάρα (Ιταλία)  Εθνική Γυναικών    Ασημένιο      Μεσογειακοί

2016  Θεσσαλονίκη          ΓΑΣ Κιλκίς     Χρυσό            ΕΒΤ Masters

2016  Θεσσαλονίκη          Σπάρτακος   Ασημένιο      ΕΒΤ Masters

2017 Γκαέτα (Ιταλία)       ΓΑΣ Κιλκίς     Χάλκινο        ΕΒΤ Masters

2018 Καζάν (Ρωσία)         Εθνική Γυναικών    Χρυσό            Παγκόσμιο

2019 Πάτρα                        Εθνική Γυναικών   Χρυσό            Μεσογειακοί

2019 Πάτρα                        Εθνική Ανδρών      Χρυσό            Μεσογειακοί