Κ. Κατσίκης: Η διαιτησία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων

Με αφορμή την ολοκλήρωση των διοργανώσεων σε άνδρες και γυναίκες, ο πρόεδρος της ΚΕΔ, Κώστας Κατσίκης έκανε τον απολογισμό της χρονιάς για την ελληνική διαιτησία και όσα έγιναν εντός και εκτός γηπέδων.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Από το ξεκίνημα της θητείας της νέας διοίκησης της ΚΕΔ, πέρσι τον Αύγουστο, ήταν ξεκάθαροι οι πυλώνες των αδιαπραγμάτευτων αρχών που θα ακολουθούσαμε. Ισονομία για όλες τις ομάδες, ανεξάρτητα από το όνομα και το budget, ώστε ο καθένας να έχει την ευκαιρία και το δικαίωμα στη νίκη. Επίσης, επιβράβευση, αλλά και τιμωρία για όλους τους διαιτητές και τους παρατηρητές, με βάση τα στάνταρ της υψηλής απόδοσης που έχουμε θέσει. Σε γενικές γραμμές η διαιτησία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων.

Σε αυτή την πρώτη χρονιά είμασταν αρκετά κοντά σε όσα είπαμε. Όλοι πήραν τις ευκαιρίες του και όλοι είχαν θέση, ανάλογα με την απόδοση τους κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Η ελληνική διαιτησία είχε και πολύ καλή παρουσία στο εξωτερικό με τους Τζαφεροπουλο – Μπετμαν να σφυρίζουν ευρωπαϊκό τελικό, καθώς και τις Παπαματθαιου – Χρηστιδη παρούσες σε ευρωπαϊκό ημιτελικό.

Επίσης μέσω του YRP οι Σαχινόγλου και Γκόγκας, δύο νεαροί διαιτητές ηλικίας 22 ετών συμμετείχαν στην Μεσογειαδα στην Άγκυρα καθώς και σε πρόσφατο course από την EHF στο Veszprem της Ουγγαρίας .

Οι Παπαματθαίου – Χρηστίδη θα συμμετάσχουν στην Πανεπιστημιάδα που θα γίνει τον Ιούλιο στο Κόσοβο και ελπίζουμε να είναι και στην τελική επιλογή για το επερχόμενο EURO γυναικών τον προσεχή Νοέμβριο. Επίσης οι Κινατζίδης – Φωτακίδης θα βρίσκονται στο τουρνουά Διεθνοποίησης τον Αύγουστο στο Ισραήλ και έτσι από την νέα περίοδο ευελπιστούμε να έχουμε ακόμα ένα διεθνές ζευγάρι σε πολύ καλή ηλικία (26 ετών). Άλλωστε ο στόχος μας είναι να βοηθούμε τους διαιτητές να γίνονται διεθνείς σε νεαρή ηλικία.

Προσωπικά, ως πρόεδρος της ΚΕΔ συμμετείχα στο πρώτο συνέδριο των επικεφαλής διαιτησίας των εθνικών ομοσπονδιών που πραγματοποιήθηκε στην Βιεννη στις 20-21/5. Εκεί παρουσιάστηκαν οι νέες αλλαγές στους κανονισμούς που θα ισχύσουν από 1/7, ο τρόπος προετοιμασίας των διαιτητών για το επερχόμενο EURO γυναικών, η χρησιμότητα των νέων όπλων της τεχνολογίας (VAR κλπ) και η σωστή εφαρμογή τους, καθώς και το Young Referee Project που ενεργοποιείται ξανά από την EHF.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης δυο σχολές διαιτησίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τους νέους διαιτητές να έχουν ήδη ξεκινήσει να κάνουν τα πρώτα τους σφυρίγματα σε αγώνες ηλικιακών κατηγοριών και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα: Να μπορέσουμε στα επόμενα δυο χρόνια να εντάξουμε νέα παιδιά που θα ακολουθήσουν τον δρόμο της διαιτησίας. Εδώ θα πρέπει και οι ίδιες οι ομάδες να βοηθήσουν. Ειδικά στις ηλικίες των 14-16 ετών είναι πολύ σημαντικό, κυκλικά οι ίδιοι οι παίκτες να περνούν από την θέση του διαιτητή στα οικογενειακά διπλα των προπονήσεων τους. Είναι κάτι που γίνεται σε όλες τις προηγμένες χαντμπολικα χώρες εδώ και πολλά χρόνια και με πολύ καλά αποτέλεσματα. Αλλωστε όλοι μας (διαιτητές, παίκτες, προπονητές, παράγοντες) είμαστε επιβάτες στην ίδια βάρκα και όλοι, απ’ την πλευρά μας προσπαθούμε για την βελτίωση του αθλήματος μας.

Στο πλαίσιο να βελτιώσουμε και την εξωτερική μας εικόνα καταφέραμε μετά από αρκετό καιρό και με την βοήθεια του συναδέλφου Δημήτρη Πήτα να ντύσουμε ομοιόμορφα όλους τους διαιτητές που σφυρίζουν στα εθνικά πρωταθλήματα.

Βέβαια όπως είναι φυσικό δεν υπήρχαν μόνο οι καλές στιγμές αλλά και οι λιγότερο καλές, που δημιούργησαν προβλήματα. Νομίζω ότι μπορέσαμε να τις αντιμετωπίσουμε επιβάλλοντας τις προβλεπόμενες τιμωρίες, εξηγώντας παράλληλα στους συναδέλφους τον λόγο για τον οποίο τιμωρούνται. Οι τιμωρίες όπως έχω πει και παλιότερα δεν είναι μέσο εκδίκησης αλλά ένα καμπανάκι συγκέντρωσης και περεταίρω βελτίωσης.

Είναι φανερό σε όλους, ότι το ελληνικό χάντμπολ κάνει βήματα προόδου. Σε κάθε περίπτωση η ελληνική διαιτησία, με ακόμη μεγαλύτερη διάθεση θα ακολουθήσει αυτό το δρόμο».