Λαμπρό μέλλον με ιστορική παρακαταθήκη!

H κάτοχος του EHF European Cup AEK ρίχνεται σήμερα στη «μάχη» του EHF European League, τη δεύτερη τη τάξη ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, πολύ υψηλού επιπέδου, ειδικότερα μετά την αναδιάρθρωση των Κυπέλλων Ευρώπης.

Αναμφισβήτητα η συμμετοχή της Ένωσης σε αυτό τον θεσμό αποτελεί επιτυχία που προσδίδει πρεστίζ και αγωνιστικό ρυθμό.

Η ΑΕΚ συνεχίζει με αυτό τον τρόπο την μεγάλη  παράδοση των ελληνικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης, οι οποίες έχουν πάρει μέρος σε ομίλους διοργάνωσης.

Δίχως αμφιβολία οι κορυφαίες στιγμές του αθλήματος σε επίπεδο σάλας είναι η κατάκτηση των ευρωπαϊκών τίτλων από τον Διομήδη Άργους (EHF Challenge Cup – 2012) και την ΑΕΚ (EHF European Cup – 2021), η συμμετοχή στους τελικούς από τον Φίλιππο Βέροιας (EHF Challenge Cup – 2003) και την Ένωση (EHF Challenge Cup – 2018) και φυσικά οι ιστορικές παρουσίες των σωματείων που έχουν αγωνιστεί στο ΕΗF Champions League, στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και αυτά είναι ο Φίλιππος Βέροιας, ο Πανελλήνιος, ο ΑΣΕ Δούκα, ο Αθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ και η Αναγέννηση Άρτας στις γυναίκες.

 

Πανελλήνιος

«Τρόμαξε» τους πρωταθλητές Ευρώπης

H πρώτη ομάδα που έπαιξε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και η μοναδική που το επανέλαβε

είναι ο Πανελλήνιος. Την σεζόν 2002-2003 με προπονητή τον Γιώργο Κρανάκη και αθλητές όπως οι Αλβανός, Χαλκίδης, Καρυπίδης, Σαμαράς, Ζαραβίνας κ.α.

Έτυχε σε όμιλο- φωτιά με Φότεξ (Ουγγαρία), Μαγδεμβούργο (Γερμανία) και Βίσλα Πλοκ (Πολωνία).

Κατάφερε και πήρε την παρθενική νίκη για τα ελληνικά χρώματα με 30-29 επί της Βίσλα Πλοκ, ενώ έχασε στο «νήμα» 17-16 από την Φότεξ στην Αθήνα. Την κορυφαία του εμφάνιση την έκανε στην Γερμανία απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης Μαγδεμβούργκ, η οποία τα… χρειάστηκε για να κερδίσει 30-29.

Την περίοδο 2006-2007 οι «Ολυμπιονίκες» με προπονητή τον Παναγιώτη Ιατρούδη και παίκτες όπως οι Ζαρλακούτης, Ριγανάς, Ζαραβίνας, Μαστορογιάννης, Κοτελίδας κ.α συμμετείχαν στον 7ο όμιλο της διοργάνωσης με την πανίσχυρη Μπαρτσελόνα (Ισπανία), την Σλοβένικη Γκολντ Κλαμπ και την Σουηδική Χάμαρμπι.

Τρίτη θέση στον όμιλο με δύο νίκες εντός έδρας κόντρα σε Χάμαρμπι και Γκολντ Κλαμπ, αλλά και μία εξαιρετική εμφάνιση στη Σλοβενία που εξελίχθηκε σε ήττα, λόγω μιας σφαγιαστικής διαιτησίας ήταν ο πολύ καλός απολογισμός του συλλόγου.

 

Φίλιππος Βέροιας

Άγγιξε την πρόκριση με 3 νίκες

Η δεύτερη ομάδα που συμμετείχε σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης ήταν ο Φίλιππος Βέροιας με προπονητή τον Νίκο Μάντζο και αθλητές όπως οι Σανίκης, Καρυπίδης, Τζιμούρτος, Παπαδόπουλος, Τούτσκιν, Ατάβιν κ.α.. Την σεζόν 2003-2004 δηλαδή μερικούς μήνες μετά την συμμετοχή του στον τελικό του Τσάλεντζ Καπ, Οι Βεροιώτες απέκλεισαν στα προκριματικά με δύο νίκες την Γκρανίτας Κάουνας από την Λιθουανία και συμπεριλήφθηκαν σε όμιλο μαζί με την πανίσχυρη ΡΚ Ζάγκρεμπ (Κροατία), την Πικ Ζέγκεντ (Ουγγαρία)και την Σάντεφιορντ (Νορβηγία).
Με τρεις νίκες στην έδρα του ο εντυπωσιακός Φίλιππος άγγιξε την πρόκριση στην επόμενη φάση, αλλά έγινε το απίστευτο, να προκύψει τετραπλή ισοβαθμία στους 6 πόντους, που τον άφησε στην 4η θέση λόγω διαφοράς τερμάτων.

 

Αθηναϊκός

Στα «σαλόνια» με Χαρδαλιά και Κρανάκη

Τέσσερις χρονιές πρόλαβε πριν την αναστολή λειτουργίας του τμήματος να συμμετέχει στα ευρωπαϊκά κύπελλα και την μία από αυτή ήταν στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ!

Τη σεζόν 2005-2006 με επικεφαλής τον Δήμαρχο Βύρωνα Νίκο Χαρδαλιά, προπονητή τον Γιώργο Κρανάκη και μία πλειάδα Ελλήνων (Μακρής, Ριγανάς, Κοκκώνης, Τρουπής) και ξένων (Μάξιτς, Νταμιάνοβιτς, Μπένε, Μαρτάνοβιτς, Γκουτς)οι «Λόρδοι» απέκλεισαν την Ολλανδική Φόλενταμ στα προκριματικά και έκαναν το όνειρο τους πραγματικότητα.

Είχαν πολύ δύσκολη κλήρωση με αντιπάλους την πολύπειρη Πιβοβάρνα Λάσκο Τσέλιε (Σλοβενία), την σπουδαία Αντεμάρ Λεόν (Ισπανία) και την Σουηδική Σάβεχοφ του Σπύρου Μπαλωμένου και του Λάρχομ που στην συνέχεια έκανε μεγάλη καριέρα σε Μπαρτσελόνα και Εθνική Σουηδίας.

Η ομάδα του Βύρωνα δεν κατάφερε να αποφύγει την ήττα σε κανένα ματς, αλλά είχε μία εμπειρία που θα της μείνει αξέχαστη.

 

 

AΣΕ Δούκα

Στην αρένα του «Δον Κιχώτη»

Στην 3η του απόπειρα ο ΑΣΕ Δούκα κατάφερε την σεζόν 2008-2009 να περάσει τα προκριματικά και να βρεθεί στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Με προπονητή τον Γιώργο Κρανάκη και παίκτες όπως οι Ζιβούλοβιτς, Μουντζουρίδης, Χατσατουριάν, Ζούγιοβιτς κ.α.

η ομάδα των «εκπαιδευτηρίων» δοκίμασε τις δυνάμεις της κόντρα στην τρομερή Θιουδάδ Ρεάλ (Ισπανία), την Δανέζικη Γκούντμε και την Μπόσνα Σαράγεβο.

Η ελληνική ομάδα κράτησε ως αναμνήσεις την ισοπαλία εντός έδρας με τους Βόσνιους, την πολύ καλή εμφάνιση στη Δανία και φυσικά την παρουσία της στην επιβλητική αρένα του «Δον Κιχώτη» στην Καστίγια Λα Μάντσα.

 

ΠΑΟΚ

Απέναντι στον Νίκολα Καράμπατιτς

Η τελευταία ομάδα που έπαιξε σε ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ ήταν ο ΠΑΟΚ την περίοδο 2009-2010.

Μετά το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας του ο «δικέφαλος» του Βορρά με προπονητή τον Στέλιο Σεϊρεκίδη και αθλητές όπως οι Ριγανάς, Γουργούμης, Παλάσκας, Σαουλίδης, Πετρίδης, Κόμινεκ, Ευαγγελίδης κ.α. συμμετείχε στους ομίλους, αποκλείοντας στα προκριματικά την ΣΠΕ Σπροβόλου και την Ζαπορόζιε στη Μίκρα.

Στο διευρυμένο εκείνη τη σεζόν Τσάμπιονς Λιγκ κληρώθηκε και αγωνίστηκε στο PAOK SPORTS ARENA με την γαλλική Μονπελιέ του κορυφαίου παίκτη στον κόσμο Νίκολα Καράμπατιτς, την σπουδαία ρωσική Τσεχόφσκι, την ισπανική Βαγιαδολίδ, την ρουμανική Κονστάντζα και την ουγγρική Ζέγκεντ.

Οι Θεσσαλονικείς σημείωσαν μία ιστορική νίκη με 27-26 επί της Ζέγκεντ, ενώ είχαν και καλή εμφανίση στην Ουγγαρία.

 

 

Αναγέννηση Άρτας

Το ρεκόρ της «αυτοκράτειρας»

Η ομάδα που έχει γράψει ιστορία από πλευράς ελληνικών ομάδων στο Τσάμπιονς Λιγκ είναι η γυναικεία ομάδα της Αναγέννησης Άρτας με τέσσερις συμμετοχές σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που φαντάζει ακατάρριπτο ρεκόρ!

Με πρόεδρο τον Βασίλη Κρανιώτη, προπονητές τον Τίμπι Μιλέα και τον Μιχαήλ Αξένοφ και αθλήτριες

τις Σκάρα, Γκόλια, Βέμη, Σκουτέλα, Λεμπέντεβα, Βράτσεβα, Στανκούτε, Καλασνίκοβα κ.α. η Άρτα ήταν επί σειρά ετών στην ελίτ της Ευρώπης.

Η Αναγέννηση Άρτας, η κορυφαία επαρχιακή ομάδα του ελληνικού σε όλα τα σπορ, βάσει τίτλων, συμμετείχε στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ τις περιόδους 1996-1997, 1998-1999, 1999-2000 και 2000-2001. Τις τρεις πρώτες με τον Τίμπι Μιλέα στον πάγκο της και την τελευταία με τον Μιχαήλ Αξένοφ.

Ιστορική καταγράφεται η νίκη με 34-29 επί της Ρουμανικής Βαλτσεα τον Ιανουάριο του 1999 και οι μεγάλες «μάχες» με την ουγγρική Ντούναφερ, την Βάλε Βρέμης, την Κριμ Λιουμπλιάνας, την νορβηγική Λάρβικ και την Δανέζικη Βίμποργκ.

 

*Φωτογραφία από τον αγώνα Πανελλήνιος- Μπαρτσελόνα, στο κλειστό της Χαλκίδας το 2006