Ο ΠΣΑΧ για την επόμενη μέρα της ελληνικής χειροσφαίρισης

«Θεωρούμε υποχρέωση όλων των φορέων να μεριμνήσουν, ούτως ώστε τη νέα περίοδο να μην κλείσει το άθλημα ούτε για μια μέρα με οριζόντια εφαρμογή σε όλες τις κατηγορίες και όλες τις ηλικίες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητών Χειροσφαίρισης.

 

Αναλυτικά:

Η Επόμενη μέρα της Ελληνικής Χειροσφαίρισης  

Πλησιάζοντας στην ολοκλήρωση των αθλητικών διοργανώσεων του χάντμπωλ για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο εκφράζουμε την πεποίθηση πως το γεγονός αυτό μόνο θετικά μπορεί να έχει για το άθλημα, τους αθλητές και τις αθλήτριες. Συνεχίζοντας σε αυτή τη λογική της εξέλιξης του αθλήματος στη χώρα νιώθουμε την υποχρέωση να εκφράσουμε και τη γνώμη πως το ίδιο θα πρέπει να γίνει και για τις υπόλοιπες σεζόν.   

Αρχής γενομένης από το πρωτάθλημα και το κύπελλο ανδρών και γυναικών της επόμενης σεζόν θεωρούμε υποχρέωση όλων των φορέων να μεριμνήσουν, ούτως ώστε τη νέα περίοδο να μην κλείσει το άθλημα ούτε για μια μέρα με οριζόντια εφαρμογή σε όλες τις κατηγορίες και όλες τις ηλικίες. Η απόδοση μέριμνας, η πρόληψη πάσης φύσεως και οι μεθοδευμένες ενέργειες θα πρέπει να είναι τα βασικότερο στοιχείο της νέας αναδιαμορφωμένης προκήρυξης. Από την επόμενη μέρα της προκήρυξης θα πρέπει οι αθλητές και οι αθλήτριες να γνωρίζουν πως δεν θα ξαναζήσουν παρόμοιες καταστάσεις σαν αυτές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Τα πρωτόκολλα οποία και αν είναι αυτά θα πρέπει να είναι έτοιμα για κάθε ενδεχόμενο και κάθε απειλή στον βαθμό του δυνατού.   

Επίσης, γνωρίζοντας πως ο τρόπος διεξαγωγής των διοργανώσεων της σεζόν 2021-2022 έχει ήδη δρομολογηθεί και είναι ένα βήμα πριν την επικαιροποίηση θα θέλαμε να προλάβουμε γεγονότα και καταστάσεις για τη μεθεπόμενη σεζόν 2022-23 σε μια μετά-covid εποχή. Πεποίθηση μας λοιπόν είναι ότι την αγωνιστική εκείνη χρόνια θα πρέπει να επανέλθουμε στο μοντέλο διεξαγωγής πρωταθλημάτων και κυπέλλου χωρίς την ύπαρξη ομίλων τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Ο πανελλήνιος χαρακτήρας των διοργανώσεων είναι αναγκαίο να επανέλθει και να παραμείνει με τη μείωση παράλληλα των ομάδων στην πρώτη κατηγορία. Πιο συγκεκριμένα εισηγούμαστε την παρουσία 10-12 ομάδων για τους άνδρες και 8-10 για τις γυναίκες, με σκοπό όχι μόνο την ύπαρξη ανταγωνιστικού πρωταθλήματος αλλά και την προετοιμασία αθλητών και αθλητριών για την όσο το δυνατόν αρτιότερη στελέχωση των εθνικών ομάδων οι οποίοι/ες θα διακρίνονται παράλληλα για τις υψηλές τους επιδόσεις σε ένα απαιτητικό πρωτάθλημα.   

Ο αυξημένος ανταγωνισμός θα επηρεάσει αναπόφευκτα και τις ομάδες των χαμηλότερων κατηγοριών (Α2, Β Εθνική) οι οποίες θα πρέπει να πασχίζουν να βρεθούν στη μεγάλη κατηγορία έχοντας ένα υψηλό επίπεδο το οποίο θα βελτιώνουν την επόμενη χρονιά. Με τον τρόπο αυτόν θα υπάρχουν και πρωταθλήματα των χαμηλότερων κατηγοριών με έντονα κίνητρα και μεθοδευμένες ενέργειες από την πλευρά των ομάδων εν γένει. Οι ομάδες αυτές μαζί με τις ομάδες τις Α1 θα καταφέρουν να διαμορφώσουν ένα νέο μοντέλο διεξαγωγής του πρωταθλήματος αποδεικνύοντας τα οικονομικά και αθλητικά τους διαπιστευτήρια στην εξέλιξη του αθλήματος με στόχο την προσέγγιση του επιπέδου ομάδων άλλων πιο προηγμένων χωρών στον χώρο του χάντμπωλ.   

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ζούμε καταστάσεις απλά διεκπεραιωτικές κάτι που καθιστά το άθλημα αδύναμο και χαμηλού επιπέδου. Ωστόσο μετά την πάροδο της περιόδου αυτής οφείλουμε να επανέλθουμε πιο δυνατοί και για τον λόγο αυτόν καλούμε όλους τους φορείς σε μια ανοιχτή συζήτηση σε σχέση με το παραπάνω θέμα!!