Όταν το χάντμπολ έχει λόγο στην τοπική κοινωνία

Λίγο πριν την εκπνοή του 2022, σε μια συνάντηση με την οικογένεια του χάντμπολ στη Θεσσαλονίκη, ο αντιπρόεδρος της ΕΟΕ, Στέλιος Αγγελούδης, μιλούσε για την αναγκαιότητα να στηρίξει και να προωθήσει το άθλημα δικούς του ανθρώπους σε θέσεις – κλειδιά στην τοπική αυτοδιοίκηση και στην ευρύτερη πολιτική σκηνή.

Προς επιβεβαίωση αυτού του λόγου, αξίζει μία ματιά σε όσα έχουν γίνει τον τελευταίο καιρό στη Βέροια, τη μητρόπολη του αθλήματος, μέσα από τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ΕΣΧ Κεντρικής Μακεδονίας.

Χάρη στο δήμο Βέροιας, μεταμορφώνεται το Φιλίππειο γυμναστήριο με έργα κόστους 785.000 ευρώ. Στις εργασίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων ενεργειακή αναβάθμιση με εξωτερικές μονώσεις, ανακαίνιση των αποδυτηρίων και νέο αντικραδασμικό δάπεδο τελευταίας τεχνολογίας από την Tarkett (omnisport pureplay 9.4mm) , σύμφωνα με τις προδιαγραφές που βάζει η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία για το Champions League και σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Διεθνούς Ομοσπονδίας.

Επιπλέον, το αντικραδασμικό δάπεδο (taraflex) που υπήρχε έως τώρα στο Φιλίππειο, μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε αυτούσιο στο 2ο Γυμνάσιο Βέροιας. Έτσι το άθλημα απέκτησε στην ίδια πόλη ένα δεύτερο χαντμπολικό γήπεδο, με διαστάσεις 40Χ20 μέτρα!

Και επιπλέον υπάρχει πρόσβαση για το χάντμπολ και σε ένα τρίτο γήπεδο, που δεν είναι άλλο από το κλειστό του Μακροχωρίου (Δ. Βικέλας). Αυτά γίνονται σε μία πόλη 61.500 κατοίκων, που από το ξεκίνημα του αθλήματος στη χώρα μας αγάπησε το χάντμπολ.

Σήμερα στο δημοτικό συμβούλιο της Βέροιας υπάρχουν δύο εξέχοντα στελέχη του ελληνικού χάντμπολ, ο Στέργιος Διαμάντης και ο Μιχάλης Τζαφερόπουλος με το συνδυασμό του δημάρχου Κώστα Βοργιαζίδη, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι που συνδέονται έμμεσα με το άθλημα (συγγενείς αθλητών – αθλητριών, παραγόντων κ.α.).

Τα προηγούμενα χρόνια η Βέροια πρωταγωνίστησε στο άθλημα και εξακολουθεί να τροφοδοτεί το ελληνικό χάντμπολ και τα σωματεία σε όλη την επικράτεια με αθλητές και αθλήτριες. Ακόμη και σήμερα τουλάχιστον ένας Βεροιώτης αθλητής υπάρχει σε έξι ομάδες της Handball Premier.

Θα έχει μέλλον, όχι μόνο επειδή εξακολουθεί να υπάρχει παραγωγική διαδικασία (πρόσφατα παραδείγματα ο Φίλιππος με το χρυσό στο πανελλήνιο κορασίδων και ο Φέρωνας με τη δεύτερη θέση στο πανελλήνιο παίδων του 2022), αλλά και επειδή το χάντμπολ έχει λόγο στην τοπική κοινωνία, ενισχύονται οι υποδομές και μοιραία προκύπτει ανάπτυξη.