Όταν το χάντμπολ πρωτοπορεί!

Για ερασιτεχνικό άθλημα το χάντμπολ έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα προόδου, μάλιστα κατά καιρούς οι αποφάσεις που λαμβάνει η ομοσπονδία είναι στα επίπεδα επαγγελματικού αθλήματος.

Ειδικότερα στον τομέα των μεταγραφών η ΟΧΕ έχει δείξει τον δρόμο στον ερασιτεχνικό αθλητισμό με αποφάσεις- σταθμός.

Η απελευθέρωση των μη κοινοτικών είναι ξεκάθαρα προς αυτή την κατεύθυνση και κανένα άλλο άθλημα έως τώρα στην Ελλάδα δεν έχει προχωρήσει σε κάτι τέτοιο.

Η Ομοσπονδία εκτίμησε ότι η αύξηση των ομάδων στην Handball Premier και η οικονομική κατάσταση που υπάρχει θα δυσκολέψει πολύ τις ομάδες στην απόκτηση κοινοτικών οι οποίοι είναι δυσεύρετοι και ακριβοί.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και για τις αγορές της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας, χώρες που είναι  δίπλα μας και οι επιλογές είναι περισσότερες και πιο οικονομικές.

 

Άνοιξε τον δρόμο για τις μεταγραφές χωρίς συγκατάθεση

Δεν είναι όμως μόνο η απελευθέρωση των μη κοινοτικών, αλλά και άλλες αποφάσεις που έχουν παρθεί χρόνια πριν, όπως η μεταγραφή αθλητή ή αθλήτριας χωρίς συγκατάθεση σωματείου.

Η ΟΧΕ πριν πέντε χρόνια, στην καταστατική γενική συνέλευση, τον Ιούνιο του 2015, έριξε το ηλικιακό όριο στα 23 και στα 8 χρόνια παραμονής σε μία ομάδα.

Αυτή ήταν μία πρωτοποριακή κίνηση, η οποία ακόμα και σήμερα για τα υπόλοιπα ερασιτεχνικά αθλήματα θεωρείται «ταμπού».

Δεν είναι τυχαίο ότι οι υπόλοιπες ομοσπονδίες εν έτη 2020 έχουν τα κάτωθι όρια:

-ΕΟΚ 28 έτη και 8ετία

-ΕΟΠΕ 28 για άνδρες, 26 γυναίκες και 8ετία

-ΚΟΕ 28 για άνδρες και 26 για γυναίκες και 10ετια

 

Μεταγραφές και τον χειμώνα

Επίσης το χάντμπολ είναι το μοναδικό ερασιτεχνικό άθλημα που έχει θεσπίσει δεύτερη μεταγραφική περίοδο, στην διάρκεια του χειμώνα.

Και αυτή η απόφαση πάρθηκε τον Ιούνιο του 2015!

Η χειμερινή μεταγραφική περίοδος έχει αποδειχθεί «σωτήρια» για τα σωματεία που είχαν προβλήματα/ τραυματισμούς και χρειαζόντουσαν ενίσχυση για το δεύτερο μισό της σεζόν, αλλά και για τους αθλητές που έχουν την ευκαιρία να αλλάξουν ομάδα μεσούσης της σεζόν.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί η ενεργοποίηση της επιτροπής μεταγραφών, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα και λαμβάνει αποφάσεις που πολλές φορές δικαιώνουν και αθλητές έναντι σωματείων (όπως κάνει και το ΑΣΕΑΔ), καταλαβαίνει κανείς το θεσμικό πλαίσιο γύρω από το οποίο το χάντμπολ έχει χτίσει με δυσκολία ένα προφίλ που μόνο ερασιτεχνικό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί!