“Ευχή και όνειρο το ελληνικό χάντμπολ να εκπροσωπηθεί στους επόμενους Ολυμπιακούς”

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες “Τόκιο 2020” οι οποίοι πέρασαν από… χίλια κύματα, αλλά τελικά διεξάγονται κανονικά παρά την πανδημία που συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα τόσο στην Ιαπωνία, όσο και σε όλο τον πλανήτη.

Στο Τόκιο βρίσκεται και ένας δικός μας άνθρωπος ο  εκπρόσωπος της ΟΧΕ στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και Α’ Αντιπρόεδρος αυτής, Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος μίλησε στο e-handball για την εμπειρία αυτών των συγκεκριμένων αγώνων.

“Είναι πρωτόγνωρο και περίεργο συναίσθημα να διεξάγονται Ολυμπιακοί Αγώνες σε άδεια γήπεδα. Είναι σίγουρο πως αυτό επηρεάζει και τους αθλητές. Δεν είναι βέβαια μόνο η έλλειψη θεατών, τα υγειονομικά πρωτόκολλα είναι πολύ αυστηρά. Όσοι κινούνται μέσα στην Ολυμπιακή φούσκα, δηλαδή στο Ολυμπιακό χωριό και τις εγκαταστάσεις υποχρεούνται να ξεκινούν την μέρα τους με PCR test και να ενημερώνουν και τις δύο εφαρμογές της Οργανωτικής Επιτροπής σχετικά με την κατάσταση της υγείας τους. Αμέτρητοι έλεγχοι (θερμομετρησεις, διαπιστεύσεις κ.α.) και σοβαροί περιορισμοί στις μετακινήσεις συμπληρώνουν το όλο σκηνικό των υγειονομικών μέτρων. Στην ουσία δεν μπορείς να πας στην πόλη, αφού σχεδόν όλα είναι κλειστά, ακόμα και το Ολυμπιακό Μουσείο που ήταν προγραμματισμένο να επισκεφτούμε. Όλα αυτά όμως δυστυχώς ήταν αναπόφευκτα και αναγκαία, προκειμένου να διεξαχθούν οι αγώνες”.

Για την παρουσία των Ελλήνων αθλητών:

“Είναι σημαντικό για όλους τους αθλητές ότι δεν πήγαν άσκοπα 5 χρόνια δύσκολης Ολυμπιακής προετοιμασίας μέσα στην πανδημία. Έστω και υπό αυτές τις συνθήκες οι αγώνες διεξάγονται και αυτό είναι το βασικότερο. Είμαστε ευχαριστημένοι από τις επιδόσεις των αθλητών μας. Έκαναν μεγάλες προσπάθειες και ήρθαν έτοιμοι στο Τόκιο. Βέβαια υπάρχει και ο απρόβλεπτος παράγοντας του covid-19 που δυστυχώς στέρησε από κάποιους την συμμετοχή τους την τελευταία στιγμή. Θα πρέπει να τονίσω ότι διάκριση δεν είναι μόνο το μετάλλιο. Είχαμε εξαιρετικές εμφανίσεις και πολύ καλά πλασαρίσματα. Η υπεπροσπάθεια του Γκιώνη, το παγκόσμιο ρεκόρ από Μπούρμπου- Κυρίδου, οι προσπάθειες της Κοραράκη που ήταν άτυχη στους τελικούς, ενώ  στα προκριματικά ήταν σε φοβερή κατάσταση. Όλα αυτά δεν είναι ελάσσονος σημασίας”.

Για τις διακρίσεις που περιμένουμε στην συνέχεια:

“‘Ηδη πανηγυρίζουμε το πρώτο μας χρυσό μετάλλιο με τον Ντούσκο στην Κωπηλασία. Πιστεύω αυτό το μετάλλιο θα δώσει το έναυσμα σε όλη την ελληνική αποστολή. Στην Ιστιοπλοΐα τα πάμε καλά, περιμένουμε γυμναστική, κολύμβηση, στίβο, ενώ και στην υδατοσφαίριση η Εθνική μας ομάδα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Είχα μάλιστα την ευκαιρία να δω από κοντά τον νικηφόρο αγώνα κόντρα στους Ιάπωνες. Είμαστε ακόμα στην αρχή, οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν ακόμα δρόμο και αισιοδοξούμε για τους Έλληνες αθλητές μας”.

Για την οργάνωση των αγώνων:

“Είναι αδύνατον να μην υπάρχουν προβλήματα σε μία διοργάνωση που συμμετέχουν 11.000 αθλητές–τριες. Λαμβάνοντας όμως υπόψη το αυστηρό πλαίσιο, τα μέτρα και τις πρωτόγνωρες συνθήκες, σοβαρά προβλήματα δεν υπάρχουν. Στις μετακινήσεις έχουμε καθυστερήσεις, αλλά προέρχονται από τους ελέγχους. Στο Ολυμπιακό χωριό μπορώ να πω ότι οι εγκαταστάσεις είναι καλύτερες από αυτές του Ρίο το 2016”.

Για την αίσθηση που θα του αφήσουν οι αγώνες:

“Σίγουρα θα τους θυμόμαστε γιατί είναι ιδιαίτεροι. Δεν χωράει αμφιβολία ότι θα προτιμούσαμε όλοι να έχουμε γεμάτα γήπεδα και ελευθερία κινήσεων. Πρέπει να προσαρμοστούμε στα δεδομένα. Ελπίζουμε σύντομα να ξεπεράσουμε την δύσκολη συγκυρία και να πάρουμε πίσω τις ζωές μας.

Κάθε φορά που βρίσκομαι σε αυτή την κορυφαία αθλητική εκδήλωση του κόσμου, σκέφτομαι το ελληνικό χάντμπολ. Η ευχή και το όνειρο μας είναι να δούμε σε κάποιους από τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες να εκπροσωπείται το άθλημα μας με τους αθλητές και τις αθλήτριές μας”.