“Μεγαλύτερη διοργάνωση ομαδικού σπορ που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα”

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΧΕ Κώστας Σταματιάδης παραχώρησε συνέντευξη στο sports3.gr και τον συνάδελφο Βασίλη Γεωργιώτη, με κύριο θέμα το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ19.

 

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Τα πρωταθλήματα του χάντμπολ μπαίνουν στο… ψυγείο για τις επόμενες τρεις εβδομάδες και ο λόγος δεν είναι κάποια ραγδαία επιδείνωση της πανδημίας, αλλά οι υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων για τα προκριματικά του Euro 2022.

Με αφορμή τη διακοπή, έχουμε την ευκαιρία να πιάσουμε ένα άλλο θέμα στο χώρο της χειροσφαίρισης, που μοιάζει ξεχασμένο και μακρινό, θα το βρούμε όμως σύντομα μπροστά μας και -αν όλα εξελιχτούν ομαλά με τον covid-19- θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον τον ερχόμενο Αύγουστο.

Πρόκειται για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ19, που θα φιλοξενηθεί στην Αθήνα στο διάστημα 17-19/8/2021.

Είναι μια διοργάνωση που λίγοι έχουν αντιληφθεί όχι μόνο πόσο σημαντική είναι για τον ελληνικό αθλητισμό και ιδιαίτερα το ελληνικό χάντμπολ, αλλά και πόσο μεγάλη είναι σε όγκο, στα logistics που λέμε και στη νεοελληνική.

Στο Παγκόσμιο θα λάβουν μέρος για πρώτη φορά 32 ομάδες, οπότε με πρόχειρους υπολογισμούς θα έρθουν στην Αθήνα περίπου 1.000 αθλητές, προπονητές, συνοδοί, και παράγοντες για τους οποίους πρέπει να στηθεί μια μεγάλη επιχείρηση φιλοξενίας, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται πάρα πολύ πίσω όσον αφορά τα χρονοδιαγράμματα.

Ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας χάντμπολ (ΟΧΕ), Κώστας Σταματιάδης μιλάει στο Sports3.gr για το σημείο που βρίσκονται οι προετοιμασίες και εξηγεί που οφείλονται οι καθυστερήσεις:

«Μιλάμε για τη μεγαλύτερη διοργάνωση ομαδικού σπορ που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Οι ομάδες που θα έλθουν είναι 32, αντί 24 που γνωρίζαμε όταν αναλάβαμε τους αγώνες. Και όλες αυτές οι ομάδες θα έλθουν σε μια χώρα, σε μια πόλη, παρ’ ότι η τάση διεθνώς πλέον είναι οι συνδιοργανώσεις.

Όλες οι επερχόμενες διοργανώσεις έχουν επηρεαστεί από τον κορονοϊό και αναπόφευκτα και το Παγκόσμιο του 2021  έχει μείνει πίσω.

Επίσης λόγω της μεταφοράς των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, το Παγκόσμιο του 2021 μετακινήθηκε από τον Ιούλιο στον Αύγουστο, αφού η οδηγία της IHF αναφέρει ότι πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Αυτά ως εισαγωγή, πριν σας εξηγήσω ποιοι είναι οι πονοκέφαλοι, πού βρισκόμαστε και τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε», εξηγεί ο έμπειρος παράγοντας και συνεχίζει:

«Η κρίση της πανδημίας μας αναγκάζει σε έξτρα προδιαγραφές, όσον αφορά τα πρωτόκολλα υγείας, τις μετακινήσεις, τη διατροφή, τη διαμονή. Τα έξοδα δηλαδή γίνονται αυτή τη στιγμή απρόβλεπτα και ακόμα δεν ξέρουμε πώς θα έχει εξελιχτεί η πανδημία σε δέκα μήνες από τώρα».

 

Οι επαφές με τους φορείς

Τα έξοδα αυξάνονται μαζί και ο προβληματισμός, υπάρχει όμως μια σταθερά για να γίνουν οι υπολογισμοί, έχουν προχωρήσει οι συμβάσεις, οι συμφωνίες, έχει εγκριθεί ο προϋπολογισμός, έχει εκταμιευθεί μέρος του, με λίγα λόγια, έχει στηθεί ο σκελετός;

Πολλά τα ερωτήματα στα οποία ο κ. Σταματιάδης απαντά:

«Δεν έχουμε κάτι χειροπιαστό προς το παρόν, μόνο προφορικές συμφωνίες και διαβεβαιώσεις. Υπάρχει καλή χημεία με το υπουργείο και τον κ. Αυγενάκη, που έχει δεσμευτεί προφορικά ότι θα βοηθήσει. Υπάρχει και μια αρχική συμφωνία με τον Δήμαρχο Πειραιά, τον μητροπολιτικό δηλαδή δήμο των αγώνων, οι οποίοι θα γίνουν σε διάφορα κλειστά στην παραλιακή ζώνη.

Προφορική επαφή υπάρχει και με την Περιφέρεια. Όπως είχε οργανωθεί το πλάνο, θα είχαμε αρχίσει πριν από έξι μήνες αλλά ο covid-19 μάς πήγε πίσω.

Οι επαφές είναι συνεχείς και πολύ σύντομα θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις».

 

H Διεθνής Ομοσπονδία (IHF) δεν ανησυχεί για τις καθυστερήσεις; Και αλήθεια, τι γίνεται με την οργανωτική επιτροπή;

«Ο χρόνος δεν περισσεύει. Είμαστε σε διαρκείς επαφές με την IHF με επικεφαλής τον Πάνο Τραϊκόγλου, ενώ ο πρόεδρος της Οργανωτικής και αντιπρόεδρος της ΟΧΕ, Στέφανος Σταμούλης «τρέχει» όλα τα θέματα με την Πολιτεία και την Περιφέρεια».

Καλές οι συνεννοήσεις για να προχωρήσει ωστόσο η διαδικασία προετοιμασίας, πρέπει να υπάρχει και κάτι χειροπιαστό. Να, όμως που στην πορεία προέκυψε κι άλλος ένας ανασταλτικός παράγοντας:

«Οι εκλογές», λέει ο κ. Σταματιάδης και εξηγεί:

«Η διαδικασία των εκλογών στις ομοσπονδίες πήγε πίσω κι αυτή λόγω του κορονοϊού. Προσθέστε και το βραχυκύκλωμα της Γενικής Γραμματείας με την υποχρεωτική εγγραφή των σωματείων στο μητρώο και έχουμε άλλο ένα μείγμα καθυστέρησης.

Για να καταλάβετε εμείς έχουμε πάνω από 100 σωματεία δύναμη και μόνο 64 έχουν περάσει τον αρχικό έλεγχο. Μιλάμε για ερασιτέχνες (με την καλή έννοια) παράγοντες που δεν έχουν την τεχνογνωσία, το διαθέσιμο χρόνο, αν θέλετε, για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Τα λάθη είναι πολλά  κι αυτό αφορά όλα τα σπορ, απασχολώντας, για να μην πω πονοκεφαλιάζοντας, έτσι τις υπηρεσίες της ΓΓΑ».

 

Οι διαγωνισμοί

«Μόλις ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τη νέα διοίκηση και τα σωματεία, θα πρέπει να ξεκινήσουν και οι διαγωνισμοί. Μιλάμε για μεγάλες δαπάνες, που απαιτούν συμβάσεις. Θα έχουμε 32 ομάδες από 25 άτομα η κάθε μία, συν 35-40 παράγοντες και άλλους επισήμους, φτάνουμε τους 1.000 επισκέπτες πάνω-κάτω. Για όλους αυτούς χρειάζεται να οργανωθεί η μετακίνηση, η μεταφορά, η διατροφή τους για περίπου 15 μέρες. Κάποιοι ίσως ζητήσουν να έρθουν και νωρίτερα, για ευκολότερη προσαρμογή, άλλωστε η Ελλάδα είναι ένα μέρος που «τραβάει» και τουριστικά και πολλοί ίσως θελήσουν να εκμεταλλευτούν τη συγκυρία.

Πρέπει ακόμα να υπολογίσουμε τα αναλώσιμα, τους εθελοντές, τον ιματισμό, το μάρκετινγκ, τα τηλεοπτικά, τα μίντια, πρέπει να έχουμε ένα δυνατό γραφείο Τύπου, είναι πάρα πολλά τα εκκρεμή θέματα».

Ακούγοντας όλες αυτές οι υποχρεώσεις και γνωρίζοντας ότι οι συμφωνίες είναι ακόμα σε προφορικό στάδιο, μας πιάνει απελπισία, όμως ο κ. Σταματιάδης μάς καθησυχάζει:

«Τα έχουμε καταφέρει πολλές φορές στο παρελθόν, έχουμε την εμπειρία. Αν λύσουμε 2-3 βασικά ζητήματα με τη χρηματοδότηση, το νερό θα μπει στο αυλάκι.

Η διοργάνωση συμπίπτει και με τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, Θέλουμε κι εμείς να συμμετάσχουμε στον εορτασμό με δικές μας πρωτοβουλίες.

Η Ελλάδα θα είναι το κέντρο του παγκόσμιου χάντμπολ τον Αύγουστο, θέλουμε να το εκμεταλλευτούμε, να προβάλουμε τον τόπο μας, τις εκδηλώσεις για το 1821 και να «σηκώσουμε» το άθλημα. Αυτό είναι το σενάριο που έχουμε στο μυαλό μας».