Στο πλευρό των σεισμόπληκτων

Το μεσημέρι στα “Δύο Αοράκια” πραγματοποιήθηκε η επίσημη συνέντευξη Τύπου παρουσία του Ειδικού Γραμματέα της ΟΧΕ Φραγκίσκου Ζαλώνη, του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη, του Αντιδημάρχου Ηρακλείου Κώστα Βαρδαβά, του Ομοσπονδιακού τεχνικού Παναγιώτη Μεσσήνη και της αρχηγού της Εθνικής Μάγδας Κεπεσίδου.

Αναλυτικά όσα ειπώθηκαν: 
Φραγκίσκος Ζαλώνης (Ειδικός Γραμματέας ΟΧΕ): “Καλησπέρα σας, καλώς σας βρήκαμε είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε στην πανέμορφη πόλη του Ηρακλείου και γενικότερα στην Κρήτη. Είναι η πρώτη φορά που θα αγωνιστούμε σε αυτό το υπέροχο γήπεδο. Θα ήθελα αρχικά να εκφράσω την συμπαράστασή μου στους ανθρώπους που επλήγησαν από τον σεισμό. Εμείς ως Ομοσπονδία το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε είναι να αφιερώσουμε τον αυριανό αγώνα σε αυτούς και παράλληλα βοηθήσουμε να συγκεντρωθούν κάποια χρήματα σε συνεργασία με τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας και με την στήριξη του Υφυπουργείου Αθλητισμού και της Περιφέρειας Κρήτης.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον Υφυπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος στέκεται σταθερά αρωγός στις προσπάθειες του χάντμπολ και γενικά στα ερασιτεχνικά αθλήματα. Με δική του παραίνεση άλλωστε το χάντμπολ έρχεται στο Ηράκλειο, τόσο για τον αυριανό αγώνα, οσο και για το παιχνίδι της Εθνικής Ανδρών κόντρα στην Τουρκία στις 7 Νοεμβρίου για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.
Καθοριστική ήταν η συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου και τους ευχαριστούμε θερμά, η βοήθειά τους, αλλά και η Κρητική φιλοξενία που ήδη έχουμε νιώσει, είναι κάτι που πρέπει να μνημονεύσουμε.
Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι ο αγώνας είναι ενταγμένος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Be Active, στο οποίο η Ομοσπονδία μας έχει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι γνωρίζαμε από την ημέρα της κλήρωσης ότι ο βαθμός δυσκολίας θα ήταν πολύ μεγάλος, έχοντας να αντιμετωπίσουμε δύο υπερδυνάμεις του αθλήματος την Ολλανδία και την Γερμανία. Οι αθλήτριες και το τεχνικό επιτελείο θα δώσουν το καλύτερο τους εαυτό παρά τις απουσίες και πιστεύω θα το ευχαριστηθούν και θα δείξουν στους Κρητικούς φιλάθλους πόσο όμορφο άθλημα είναι το χάντμπολ.
Στο Ηράκλειο δεν υπάρχει σωματείο που να καλλιεργεί το άθλημα και αυτό είναι κάτι που θέλουμε να αλλάξουμε, στο πλαίσιο αυτό βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο Ηράκλειο, κάνοντας επισκέψεις στα σχολεία ο στρατηγικός σύμβουλος της ΟΧΕ Γάλλος προπονητής Γκι Πετιτζιράρ και ο αναπτυξιακός προπονητής Γιώργος Κρανάκης με στόχο να μυήσουν μικρούς αθλητές και μικρές αθλήτριες στο χάντμπολ”.

Νίκος Συριγωνάκης (Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου): “Θα μου επιτρέψετε πρώτα απ’ όλα να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας και την συμπαράσταση μας που επλήγησαν από την σεισμική δόνηση της 27ης Σεπτεμβρίου, όπως επίσης και να εκφράσουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, την θλίψη μας και την οδύνη μας για τον θάνατο του αγαπητού φίλου Ιάκωβου Τσαγκαράκη που δυστυχώς υπήρξε το μοναδικό θύμα του σεισμού.
Αύριο διεξάγεται στα “Δύο Αοράκια” ‘ένας πολύ σημαντικός αγώνας ανάμεσα στην Εθνική μας ομάδα και την Ολλανδία, στα πλαίσια των προκριματικών του EURO 2022 Γυναικών. Ο αγώνας αυτός αποκτά μεγαλύτερη αξία αν συνυπολογίσουμε ότι το άθλημα του χάντμπολ διεξάγεται για πρώτη φορά στην πόλη μας και για δεύτερη φορά στο νησί μας. Για τον λόγο αυτό είναι ευκαιρία για όλους για τους συμπολίτες μας να παρακολουθήσουμε αυτόν τον αγώνα, να χειροκροτήσουμε την Εθνική μας, να απολαύσουμε αυτό το εντυπωσιακό άθλημα και να αποδείξουμε για μια ακόμη φορά ότι σαν Κρήτη μπορούμε να αναλαμβάνουμε μεγάλα γεγονότα με επιτυχία. Καλωσορίζουμε τις αποστολές των δύο ομάδων στο Ηράκλειο, να έχουν μία καλή διαμονή και τις ελεύθερες ώρες τους να τους δοθεί η δυνατότητα να απολαύσουν την κρητική φιλοξενία και ζεστασιά. Κλείνοντας αφού ευχαριστήσω την Ομοσπονδία που επέλεξε το νησί μας για αυτό το μεγάλο ματς, το Υφυπουργείο Αθλητισμού και τον Δήμο που μαζί με την Περιφέρεια συνδιοργανώνουμε αυτό το event, να σταθώ σε δύο σημεία. Το πρώτο ότι τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν στους πληγέντες συνανθρώπους μας από τον σεισμό που πραγματικά περνούν δύσκολες μέρες. Είναι ένα γεγονός που αναδεικνύει και το κοινωνικό πρόσωπο του αθλητισμού. Αναφέρω επίσης ότι η επιλογή του κλειστού και της πόλης μας για αυτό τον αγώνα, αλλά και για άλλα μεγάλα event, επιβεβαιώνουν ότι η Κρήτη έχει καταστεί ένας εξαιρετικός, φιλόξενος και κυρίως ασφαλής αθλητικός προορισμός”.

“Επανεκκίνηση του Χάντμπολ στο Ηράκλειο”
Κώστας Βαρδαβάς (Αντιδήμαρχος Ηρακλείου): “Κάθε φορά που φιλοξενούμε ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός στην πόλη μας και σε αυτό το κλειστό γυμναστήριο μας γεμίζει χαρά, ιδιαίτερα όταν μας επισκέπτεται μία Εθνική ομάδα σε οποιοδήποτε άθλημα. Το σημαντικό είναι η παρουσία της Εθνικής χάντμπολ Γυναικών στο Ηράκλειο. Έχουν περάσει πολλά χρόνια που έγινε μια προσπάθεια ίδρυσης ομάδας χάντμπολ στην πόλη μας που ωστόσο δεν προχώρησε. Με τον επίσημο αγώνα της Εθνικής Ελλάδος με την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, γίνεται και η προσπάθεια επανεκκίνησης του χάντμπολ στην περιοχή, αναμένοντας φυσικά και την Εθνική Ανδρών για έναν εξίσου σημαντικό αγώνα. Από την στιγμή που ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κώστας Γκαντής επικοινώνησε μαζι μας ήμασταν θετικοί στο να αναοίξουμε αυτή την πόρτα στο χάντμπολ. Φιλοδοξούμε να συνεχίσουμε αυτή την συνεργασία, η οποία είναι πάντα από κοινού με την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ χαιρόμαστε που και το Υφυπουργείο Αθλητισμού γίνεται αρωγός στην φιλοξενία μεγάλων αθλητικών γεγονότων στην πόλη του Ηρακλείου. Είναι ξεκάθαρο πως δεν είμαστε μόνο ένας τουριστικός προορισμός, αλλά και ένας αθλητικός προορισμός υψηλού επιπέδου. Την δυνατότητα αυτή μας την δίνουν οι εγκαταστάσεις και η εμπειρία μας από μεγάλες διοργανώσεις. Κλείνοντας να πω ότι οι σκέψεις μας είναι πάντα δίπλα στους ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο Αρκαλοχώρι και τις γύρω περιοχές. Είναι τρομερό να μην μπορείς να επιστρέψεις σπίτι σου, να μην ξέρεις πως θα είναι το αύριο στην καθημερινότητά σου. Κάθε αθλητικό γεγονός που θα γίνεται στην πόλη και θα συμμετέχει ο Δήμος θα υπάρχει αναφορά σε αυτούς. Ευχαριστούμε την Ομοσπονδία για την τιμή που μας κάνει και καλούμε τους Ηρακλειώτες να έρθουν στο γήπεδο και να δουν χάντμπολ υψηλού επιπέδου”.

Παναγιώτης Μεσσήνης (Ομοσπονδιακός προπονητής): “Ευχαριστούμε όλους τους φορείς για την φιλοξενία. Βρισκόμαστε σε ένα πολύ όμορφο γήπεδο, το οποίο θα χαρακτηρίσω και χαντμπολικό γιατί είναι χαμηλά οι εξέδρες και μπορεί να εξελιχθεί σε μία ζεστή έδρα για τις Εθνικές μας ομάδες. Σαν ομάδα έχουμε στόχο να κερδίσουμε, αν δεν καταφέρνουμε να κερδίσουμε δύο βαθμούς, να κερδίζουμε σε τεχνικά κομμάτια ή σε εμπειρία ή σε επιμέρους στοιχεία του παιχνιδιού. Έχουμε ερασιτέχνες αθλήτριες με μικρό μέσο όρο ηλικίας, μόλις 23 ετών και καταφέραμε να μπούμε σε αυτόν τον όμιλο. Αντιμετωπίζουμε υπερδυνάμεις του αθλήματος. Πρέπει να ερχόμαστε αντιμέτωπες με τέτοιες ομάδες, μόνο έτσι θα βελτιωθούμε. Μετά την Γερμανία, έχουμε ένα ακόμα… βουνό μπροστά μας, την Ολλανδία και θέλουμε να κερδίσουμε κάτι. Σαν ομάδα έχουμε βάλει σαν στόχο να κερδίσουμε τον κόσμο του Ηρακλείου για να χτιστεί κάτι εδώ στην περιοχή και επίσης θέλουμε να δείξουμε την αγάπη μας στους ανθρώπους που επλήγησαν από τον σεισμό. Καλούμε τον κόσμο να έρθει στο γήπεδο να απολαύσει ένα όμορφο θέαμα”

Μάγδα Κεπεσίδου (αρχηγός Εθνικής): “Ευχαριστούμε το Ηράκλειο για την φιλοξενία. Όταν μάθαμε ότι η Κρήτη θα αναλάβει την διοργάνωση του αγώνα ξαφνιαστήκαμε θετικά γιατί εδώ στην περιοχή δεν αναπτύσσεται το χάντμπολ και ευελπιστούμε με την παρουσία μας να βοηθήσουμε ως προς αυτή την κατεύθυνση. Χωρίς δεύτερη σκέψη αποφασίσαμε οι αθλήτριες και το τεχνικό επιτελείο να προσφέρουμε χρήματα από τα ημερομίσθια μας για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Έχουμε μάθει στον αθλητισμό να είμαστε όλοι μια ομάδα και πρέπει να είμαστε και στη ζωή μία ομάδα. Ευχόμαστε να είναι όσο πιο ανώδυνη η επανένταξή τους. Όσον αφορά τα παιχνίδια αντιμετωπίζουμε υπερδυνάμεις. Θα έχουμε δύσκολο έργο, αλλά έχουμε μάθει στα δύσκολα, έτσι είναι ο αθλητισμός. Μόνο θετικά μπορούμε να αντλήσουμε από αυτά τα ματς. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε το 150% όχι μόνο για εμάς, αλλά και για όλο τον κόσμο που θα έρθει. Καλούμε όλους τους Κρητικούς στο γήπεδο. Θα χαρούμε πολύ να βάλουμε και εμείς ένα…λιθαράκι για την ανάπτυξη του χάντμπολ στην Κρήτη”.