Ζαραβίνας στο e-handball.gr: «Απόλυτος στόχος μας να φτάσουμε σε έναν τίτλο»

Ζαραβίνας Ανόρθωση

Συμμετέχοντας για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, η Ανόρθωση παραμένει αήττητη στο EHF European Cup και μάλιστα κερδίζοντας την τούρκικη Μπεϊκόζ προκρίθηκε στις 16 καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης. Για αυτή την πρόκριση μίλησε ο Γιώργος Ζαραβίνας στο e-handball.gr, σχολιάζοντας παράλληλα την κλήρωση με την Κέλαγκ, ενώ απάντησε στο ποιος είναι ο φετινός στόχος τους, αλλά και ποιο είναι το δυνατότερο σημείο της ομάδας του. 

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Ζαραβίνα στη Φωτεινή Κρεμαστιώτη: 

 

Είστε ικανοποιημένος με τη μέχρι στιγμής πορεία της ομάδας σας; 

«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, γιατί καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να φτιάξουμε μια ομάδα, κατά κάποιο τρόπο ομοιογενή και μια ομάδα η οποία κατάφερε στο πρώτο μισό της χρονιάς να παραμείνει αήττητη και να κερδίσει τους δύο βασικούς αντιπάλους της στο πρωτάθλημα που τα προηγούμενα χρόνια, ειδικά ο Παρνασσός το κέρδιζε αήττητος. Και φυσικά μπόρεσε να έχει μια πολύ καλή παρουσία στην Ευρώπη μόνο με νίκες». 

 

Πόσο εύκολο ή δύσκολο ήταν να κερδίσετε δύο φορές την πρωτοπόρο του τουρκικού πρωταθλήματος; 

«Το ματς-κλειδί ήταν το πρώτο, στην Τουρκία. Θεωρώ ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο ότι μεσοβδόμαδα είχαν το πιο βασικό τους παιχνίδι και παρουσιάστηκαν κουρασμένοι και χωρίς μεγάλη πληροφόρηση για μας, γεγονός το οποίο πιστεύω ότι τους προκάλεσε ένα είδος έκπληξης στην πορεία του παιχνιδιού. Βλέποντας ότι είμαστε κοντά, μας έδωσε αυτοπεποίθηση και όταν χρειάστηκε ο αντίπαλος να κάνει την αντεπίθεσή του εμείς ήμασταν πάρα πολύ συγκεντρωμένοι και καταφέραμε να πάρουμε το αποτέλεσμα που θέλαμε, δηλαδή ένα σκορ πρόκρισης, ώστε να γίνει πιο εύκολο το δεύτερο παιχνίδι στην έδρα μας». 

 

Όπως καταλαβαίνουμε και είπατε και εσείς, υπήρχε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα στα παιχνίδια με την Μπεϊκόζ. Πώς το διαχειριστήκατε και δεν σας επηρέασε; 

«Προσπαθήσαμε να ξεχωρίσουμε το αγωνιστικό κομμάτι, το οποίο παραμένει ένα παιχνίδι handball, από την υπόλοιπη ατμόσφαιρα η οποία επικρατούσε σε όλη την Κύπρο. Ήταν όμως φυσιολογική η «ευαισθησία» απέναντι σε αυτόν τον αγώνα. Υπάρχουν νωπές οι μνήμες και η Ανόρθωση είναι η ομάδα η οποία αντιπροσωπεύει όλο αυτό που έχει συμβεί με την Αμμόχωστο. Είναι η ομάδα που αντιπροσωπεύει όλους αυτούς τους ανθρώπους και τα γεγονότα που έχουν περάσει και αυτό από μόνο του έκανε το παιχνίδι ιδιαίτερο. 

Εμείς απλά προσπαθήσαμε να πάρουμε την πίεση που αναλογεί σε ένα παιχνίδι πρόκρισης και όχι να κουβαλήσουμε παραπάνω συναισθήματα από αυτά που έπρεπε. Αντιθέτως προσπαθήσαμε να τα χρησιμοποιήσουμε ώστε να κάνουμε το παιχνίδι ξεχωριστό και να μπορέσουμε να δώσουμε ό,τι είχαμε και δεν είχαμε». 

 

Στις 16 καλύτερες ομάδες του European Cup για πρώτη φορά η Ανόρθωση. Το περιμένατε όταν πήγατε στην Κύπρο; Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η επιτυχία; 

«Στην αρχή της χρονιάς όλα αυτά ήταν πολύ μακρινά, καθώς έπρεπε να φτιάξουμε μια ομάδα σχεδόν από την αρχή. Προσπαθήσαμε να καλύψουμε αυτό το χάντικαπ φέρνοντας παιδιά από την Ελλάδα που σήμαινε ότι ήταν και γνωστοί μεταξύ τους, αλλά και γνωστοί με τους Κύπριους παίκτες, αφού και αυτοί έχουν παίξει στο παρελθόν στο ελληνικό πρωτάθλημα. Έτσι κερδίσαμε χρόνο με αυτό και προσπεράσαμε κάποια προβλήματα ομοιογένειας που έχουν να κάνουν όταν οι παίκτες είναι από διαφορετικές χώρες. Καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να μπούμε σε έναν δρόμο λόγω της σταθερότητας, της οργάνωσης και του οράματος που έχει αυτή η ομάδα, το οποίο θα έλεγα ότι παίρνει σάρκα και οστά λόγω ενός ανθρώπου που ασχολείται με την ομάδα τον πρόεδρο Ανδρέα Ανδρέου, ο οποίος συμμετέχει και στην ποδοσφαιρική ομάδα. Είναι ένας άνθρωπος του οποίου οι ρίζες είναι από την Αμμόχωστο, καταλαβαίνει τι σημαίνει αυτή η ομάδα και προσπαθεί την ίδια ταυτότητα να την περάσει και στην ομάδα». 

Τώρα για να προκριθείτε στα προημιτελικά πρέπει να περάσετε από την αυστριακή Κέλαγκ. Είναι βατή η κλήρωση; Πιστεύετε είναι εφικτό; 

«Δεν θα μιλήσω για την πρόκριση, αλλά θα πω για την κλήρωση πως θεωρώ ότι είναι καλή από την άποψη ότι αποφύγαμε κάποια μεγαθήρια με τα οποία θα ήταν απαγορευτικά και τα όνειρα. Φυσικά και είμαστε το απόλυτο αουτσάιντερ. Μιλάμε για μια ομάδα η οποία προέρχεται από την κεντρική Ευρώπη, από ένα πρωτάθλημα που είναι πολύ ανταγωνιστικό, με πολλές παραστάσεις, πάρα πολλούς παίκτες το οποίο είναι σε εξέλιξη και αυτό από μόνο του μας κατατάσσει σίγουρα σε θέση αουτσάιντερ.   

Πριν τα παιχνίδια της Ευρώπης έχουμε πάρα πολύ σημαντικούς αγώνες για το πρωτάθλημά μας. Είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτά τα παιχνίδια και μόλις με το καλό τελειώσουν όλα αυτά, μετά θα εστιάσουμε στα ευρωπαϊκά, τα οποία αποτελούν ένα είδος διασκέδασης και γιορτής. Είναι αυτό που μας ξεκουράζει, μας δίνει άλλες παραστάσεις από αυτό που είναι ο απόλυτος στόχος μας φέτος, να μπορέσουμε να φτάσουμε σε έναν τίτλο». 

 

Ποιο είναι το δυνατότερο σημείο της ομάδας;  

«Νομίζω ότι το πιο σημαντικό στοιχείο στην ομάδα είναι ότι τα παιδιά αγαπάνε αυτό που κάνουν. Έχουν αγαπήσει την ομάδα και οι άνθρωποι της ομάδας έχουν αγαπήσει τα παιδιά. Έχουν γίνει όλοι μια παρέα βγάζοντας ένα πραγματικά οικογενειακό κλίμα όταν η ομάδα έχει να διαχειριστεί κάποιες δύσκολες καταστάσεις». 

 

Τι θέλετε να δείτε στα δύο επόμενα ευρωπαϊκά παιχνίδια της Ανόρθωσης, ποια στοιχεία του παιχνιδιού σας;  

«Αυτά τα οποία θέλω να δω είναι αυτά που ήθελα να δω και στα προηγούμενα παιχνίδια. Είναι μια ομάδα να παλεύει μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο ανεξάρτητα ποιο είναι το σκορ, μια ομάδα η οποία να έχει πάθος, αγωνιστικότητα, να ξέρει τι ζητάει στο γήπεδο και πάνω από όλα να χαίρεται αυτά τα παιχνίδια γιατί δεν έχουν το προνόμιο όλοι οι αθλητές να παίζουν ευρωπαϊκά παιχνίδια και να συμμετέχουν σε τόσο σημαντικούς αγώνες. Η υπόθεση της πρόκρισης ή η πίεση της πρόκρισης ή όχι είναι ένα γεγονός το οποίο δεν μας απασχολεί. Εμείς έχουμε να συναγωνιστούμε πρώτα από όλα τον εαυτό μας, να γινόμαστε καλύτεροι και όπου αυτό μας οδηγεί». 

 

Ζαραβίνας Ανόρθωση

Επιπλέον, ο Γιώργος Ζαραβίνας συνέκρινε τα δύο πρωταθλήματα στα οποία έχει προπονήσει απαντώντας στην ερώτηση:  

 

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ ελληνικού και κυπριακού πρωταθλήματος;  

«Σαφώς και είναι χαμηλότερο το επίπεδο και είναι υποδεέστερο πρωτάθλημα από άποψη ανταγωνιστικότητας και αριθμού ομάδων. Παρόλα αυτά όμως, νομίζω ότι τον τελευταίο καιρό γίνονται σημαντικά βήματα. Μην ξεχνάμε ότι η έτερη ομάδα της Κύπρου που συμμετείχε στην Ευρώπη έκανε και αυτή δύο μεγάλες νίκες απέναντι σε μια πάρα πολύ καλή ομάδα που ήταν η ιταλική Σάσαρι και αποκλείστηκε από μια καλή ομάδα την Μπάια Μάρε. Υπάρχει το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο το οποίο παραδοσιακά απορροφά και πάντα έχει καλούς παίκτες και Κύπριους και Έλληνες, οι οποίοι συνδυάζουν τις σπουδές τους. Και τώρα μην ξεχνάμε ότι άλλη μια ποδοσφαιρική ομάδα, το ΑΠΟΕΛ ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία, το οποίο πάντα δίνει ξεχωριστή νότα στο πρωτάθλημα. Γενικώς θεωρώ ότι τον τελευταίο καιρό γίνονται κάποια σημαντικά βήματα αφήνοντας μια αισιοδοξία σε όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με το χάντμπολ στο νησί». 

 

Κλείνοντας τη συζήτηση ο τεχνικός της κυπριακής ομάδας ανέφερε πως: «θεωρούμαστε από τυχερούς που υπάρχει πρωτάθλημα εν εξελίξει. Βλέπουμε όλοι τι συμβαίνει με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό στην Ελλάδα και μόνο για αυτό το λόγο θέλουμε να τιμήσουμε αυτήν την ευκαιρία που έχουμε, να το απολαύσουμε και να το ζήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο». 

Πηγή φωτογραφιών: Cyprus Handball Federation