Μεγαθήρια στον δρόμο του

Η μεγάλη πρόκριση του Ολυμπιακού ΣΦΠ/Όμιλου Ξυνή επί της Ουγγρικής Κόμλο με νίκη 27-22 στο Ρέντη, του δίνει το δικαίωμα να δώσει άλλα δύο πολύ δυνατά παιχνίδια στους «32» του EHF Cup και να διεκδικήσει την πρόκριση τους στους ομίλους της διοργάνωσης.

Οι αγώνες θα διεξαχθούν τα Σαββατοκύριακα 17-18 Νοεμβρίου και 24-25 Νοεμβρίου 2018.

Χωρίς αμφιβολία η αυριανή (12:00) κλήρωση στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χάντμπολ στη Βιέννη θα είναι εκ προοιμίου πολύ δύσκολη και αυτό συμπεραίνεται από το επίπεδο των υποψήφιων αντιπάλων, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα μπορούσαν να παίζουν στο Τσάμπιονς Λιγκ, έχοντας ισχυρά ρόστερ και υψηλά μπάτζετ.

Η κλήρωση θα μεταδοθεί σε live streaming από την ΕHF στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.youtube.com/watch?v=kCIwJz1Ger0

Συγκεκριμένα οι 16 ομάδες που μπαίνουν κατευθείαν στην διοργάνωση από τον 3ο γύρο, συγκαταλέγονται όλες στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας και είναι οι: Φούχσε Βερολίνου, Κίελο, Μαγδεμβούργο, Ανόβερο Μπούργκντορφ (Γερμανία), Γκρανολέρς, Λογκρόνο Λα Ριόχα, Κουένκα (Ισπανία), Ταταμπάνια, Μπάλατονφουρεντι (Ουγγαρία), Χόλστεμπρο, Γκούντμε (Δανία), Σεν Ραφαέλ (Γαλλία), Άζοτι (Πολωνία), Ραμπότνικ Μπίτολα (ΠΓΔΜ), Νέξε (Κροατία) και Μάλμε (Σουηδία).

Στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας εκτός από τον Ολυμπιακό βρίσκονται οι:

Πόρτο, Μπενφίκα (Πορτογαλία), Σαφχάουζεν, Βέρνη (Ελβετία), Μπόχολτ (Βέλγιο), Κάρνιβα (Τσεχία), Άλμποργκ (Δανία), Pauc (Γαλλία), Σέλφος (Ισλανδία), Μακάμπι (Ισραήλ), Λάιονς (Ολλανδία), Ντράμεν (Νορβηγία), Κονστάντζα (Ρουμανία), Γκόρενιε (Σλοβενία), Βοιβοντίνα (Σερβία),

 

Μπάτζετ 9,5 εκατομμύρια ευρώ το Κίελο!

Στο γκρουπ των ισχυρών φιγουράρει η πανίσχυρη ομάδα του Κιέλου με μπάτζετ 9,5 εκατομμύρια ευρώ και 47 τίτλους στην κατοχή της μεταξύ αυτών 3 Τσάμπιονς Λιγκ, 3 EHF Cup, ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Συλλόγων, ένα Σούπερ Καπ Ευρώπης, 20 Πρωταθλήματα, 10 Κύπελλα και 9 Σούπερ Καπ Γερμανίας!

Από τις υπόλοιπες Γερμανικές ομάδες η Φούχσε Βερολίνου είναι η κάτοχος του τίτλου με μπάτζετ 6 εκατομμύρια ευρώ, η οποία έχει επίσης στην τροπαιοθήκη της 2 παγκόσμια πρωταθλήματα συλλόγων, άλλο ένα EHF Cup το 2016 και το Κύπελλο Γερμανίας το 2014, ενώ υπάρχουν το ιστορικό Μαγδεμβούργο -με 3 Τσάμπιονς Λιγκ και 7 ακόμα διεθνείς τίτλους- και το Ανόβερο που έχουν προϋπολογισμό από 5 εκατομμύρια ευρώ.

Φυσικά πολύ δυνατές είναι οι Ισπανικές ομάδες Γκρανολέρς, Λογκρόνο Λα Ριόχα και Κουένκα με τις δύο πρώτες να έχουν σημαντική εμπειρία από τα κύπελλα Ευρώπης, ενώ η τρίτη είναι «σταχτοπούτα» στα ευρωπαϊκά κύπελλα.

Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τις Δανέζικες Χόλστεμπρο και Γκούντμε, αλλά και τις Ουγγρικές ομάδες Ταταμπάνια, Μπάλατονφουρεντι που είναι ισχυρότερες από την Κόμλο και έχουν καλύτερη παρουσία και στο πρωτάθλημα.

Η Γαλλική Σεν Ραφαέλ με μπάτζετ 4,5 εκατομμύρια ευρώ πέρσι έφτασε έως το F4 του EHF Cup, νίκησε το Μαγδεμβούργο 28-27 και έπαιξε στον τελικό με την Φούχσε Βερολίνου από την οποία έχασε οριακά (28-25).

Η Πολωνική Άζοτι Πουλάβι πέρσι έπαιξε στους ομίλους του EHF Cup -με καλή παρουσία- αποκλείοντας στον 3ο γύρο την Δανέζικη Χόλστεμπρο, ενώ στο φετινό πρωτάθλημα της χώρας της βρίσκεται στις πρώτες θέσεις με 6 νίκες και μόλις μία ήττα σε 7 αγώνες.

Η Κροάτικη Νέξε επίσης είναι μία πολύ ισχυρή ομάδα που βρίσκεται στην 2η θέση της Αδριατικής Λίγκας με 12 πόντους (4 νίκες-μία ήττα σε 5 αγώνες). Πέρσι προκρίθηκε από τους ομίλους του EHF Cup και έφτασε έως τα προημιτελικά κερδίζοντας στο πρώτο ματς την Φούχσε Βερολίνου με 28-20! Στο δεύτερο ματς οι Γερμανοί έκαναν την ανατροπή με 25-16 και προκρίθηκαν, φτάνοντας τελικά έως την κατάκτηση του τροπαίου.

Δυνατές, αλλά πιο βατές

Από τις 16 ομάδες -θεωρητικά πάντα- υπάρχουν δύο αντίπαλοι που ο Ολυμπιακός έχει περισσότερες πιθανότητες αν τους συναντήσει.

Η Ραμπότνικ από την Μπίτολα της ΠΓΔΜ θα αγωνιστεί –όπως και οι «ερυθρόλευκοι»- για δεύτερη σεζόν στην Ευρώπη.

Είναι πρωτοπόρος του πρωταθλήματος της με 5/5 και 15 πόντους, ελλείψει ωστόσο της Βαρντάρ και της Μέταλουργκ που είναι οι υπερδυνάμεις της χώρας και παίζουν στην Αδριατική Λίγκα.

Η Σουηδική Μάλμε επίσης θα παίξει στα Κύπελλα Ευρώπης για δεύτερη χρονιά. Προέρχεται από μία παραδοσιακή σχολή του χάντμπολ. Διαθέτει μόνο έναν ξένο τον Νορβηγό Πόουλσεν. Πέρσι έπαιξε στον τελικό του πρωταθλήματος όπου έχασε τον τίτλο από την Κρίστιανσταντ, ενώ φέτος βρίσκεται στην 5η θέση με 5 νίκες και 2 ήττες σε 7 αγώνες.

Το πολύ θετικό είναι ότι η Σουηδική ομάδα έχει πρόβλημα με το γήπεδο της και αναγκαστικά θα παίξει -με όποιον αντίπαλο κληρωθεί- το πρώτο ματς στην έδρα της και τον επαναληπτικό εκτός έδρας.