Connect with us

Γενικά

Mea culpa, υπευθυνότητα και επιβίωση

H θέση του e-handball για ΠΣΑΧ, ΣΥΠΧΕ, ΟΧΕ και την επόμενη ημέρα στο άθλημα

Χθες δημοσιεύτηκε ένα ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα σχετικά με την συνάντηση ΟΧΕ-ΠΣΑΧ-ΣΥΠΧΕ, το οποίο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων από πλευράς ΠΣΑΧ και από ΣΥΠΧΕ, αν και σε λιγότερο βαθμό.

Το ρεπορτάζ το οποίο προφανώς και δεν ήταν προϊόν εφεύρεσης ή φουσκώματος από το βαρύ φαγητό της προηγούμενης βραδιάς, περιέγραφε την βασική ιδέα της κατάληξης της κουβέντας πως οι τρεις πλευρές συμφωνούν ότι με την υπάρχουσα κατάσταση αποδέχονται ότι η οριστική διακοπή είναι μονόδρομος.

Από την στιγμή λοιπόν που σε αυτό το ρεπορτάζ δεν συμφωνούν τα 2/3 της συνάντησης, δεχόμαστε ότι ήταν λάθος και για αυτό ζητάμε (ειλικρινά) συγνώμη από ΠΣΑΧ και από ΣΥΠΧΕ. Αυτά συμβαίνουν.

Αν είναι απαραίτητο μπορούμε να ζητήσουμε συγνώμη και από την ΟΧΕ, να ζητήσουμε και από τους Διαιτητές και από τους Κριτές και από τον Υπουργό, να ζητήσουμε και από τους φύλακες των κλειστών γυμναστηρίων, αν αυτό θα λύσει το πρόβλημα που έχουμε αυτή την στιγμή στο άθλημα με την ολοκλήρωση ή μη της σεζόν και το ακόμα μεγαλύτερο τι θα κάνουμε «αύριο»!

Πριν πάμε στα συμπεράσματα μας θα ανοίξουμε μία μικρή παρένθεση.

Στο άθλημα όλοι έχουμε τις ευθύνες μας και όλοι έχουμε κάνει τα λάθη μας, από τους παράγοντες, τους προπονητές, τους αθλητές, τους διαιτητές, ακόμα και τους δημοσιογράφους.

Αρκετοί άνθρωποι που ασχολήθηκαν με το ρεπορτάζ όλα αυτά τα χρόνια και δέθηκαν με αυτό, είχαν και έχουν την άποψη ότι κάποιες συμπεριφορές και καταστάσεις που είναι ντροπιαστικές και προσβλητικές, θα δημιουργούσαν πολύ μεγαλύτερο κακό στο άθλημα αν το χειριζόντουσαν διαφορετικά.

Δεν έχει να κάνει με τα πρόσωπα, ούτε για να πουλήσει κάποιος εκδούλεψη, αλλά για την προστασία του αθλήματος που είναι πάνω απ’ όλους.

Το χάντμπολ δεν είναι ούτε ποδόσφαιρο, ούτε μπάσκετ.

Αυτή η στάση δυστυχώς έχει ως αποτέλεσμα όλοι συντελεστές να μην έχουν μάθει στην κριτική, οπότε όταν καμία φορά γίνεται, να είναι «έγκλημα και τιμωρία».

Όταν λοιπόν και οι άνθρωποι των ΜΜΕ κάνουν κάποια λάθη, τότε να θυμάστε (παράγοντες, προπονητές, αθλητές) τα δικά σας. Πόσες φορές τους κρύψατε την αλήθεια; Πόσες φορές τους χρησιμοποιήσατε προς όφελος σας; Για να αποκτήσετε έναν αθλητή, για να τον διώξετε από την ομάδα, για να καλύψετε ένα λάθος, μια κακή απόδοση, να ανεβάσετε την τιμή σας, να πάρετε τα λεφτά που σας οφείλονταν, να προστατέψετε τον εαυτό σας από κακούς σχεδιασμούς, την κακή αγωνιστική εικόνα της ομάδας σας και την δικιά σας, για ανακοινώσεις που βγήκαν και τους προσέβαλαν και πολλά άλλα.

Δημόσια συγνώμη από τους δημοσιογράφους για όλα τα παραπάνω δεν θυμόμαστε να έχει ζητήσει κανένας.

Πάμε τώρα στο δια ταύτα:

Είναι φανερό λοιπόν πως τόσο ο ΠΣΑΧ, όσο και ο ΣΥΠΧΕ (σε λιγότερο βαθμό) δεν επιθυμούν να ταυτιστούν με την Ομοσπονδία. Δεν θέλουν δηλαδή να εκφράσουν ξεκάθαρα την άποψη ότι συμφωνούν με την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος.

Σαν να κάνει «τζιζ» ένα πράγμα. Πήγαν στην συνάντηση με ατζέντα από τα Δ.Σ. τους για να πουν συγκεκριμένα και προσεκτικά πράγματα.

Και αυτό δεν είναι κακό, αλλά ξέρετε έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που όλοι πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και όλοι θα πρέπει να έχουμε μία ξεκάθαρη άποψη.

Το «ναι μεν αλλά», «να παίξουμε αλλά με και αν και τότε», «βλέποντας και κάνοντας». Όλα αυτά λαϊκά λέγονται στρουθοκαμηλισμοί!

Εδώ που φτάσαμε λοιπόν το ερώτημα είναι ένα, αυτό που θα κληθούν να απαντήσουν και οι σύμβουλοι της ΟΧΕ την Τρίτη στο κρίσιμο Δ.Σ.:

«Με την υπάρχουσα κατάσταση, την πανδημία, τα πρωτόκολλα, τα τεστ, τις προπονήσεις, τα χρονοδιαγράμματα, την οικονομική κατάσταση που επικρατεί με όλα αυτά, oι διοργανώσεις της φετινής σεζόν να διακοπούν οριστικά; Ναι ή Όχι;»

Εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχει γκρι! Υπάρχει άσπρο ή μαύρο!

Αυτό είναι το ερώτημα και σε αυτό πρέπει να έχουν ξεκάθαρη απάντηση και ο ΠΣΑΧ και ο ΣΥΠΧΕ (και όλοι οι άλλοι φορείς φυσικά), την οποία όπως λένε επικαλούμενοι τα πρακτικά της σύσκεψης δεν την έδωσαν. Ας υποθέσουμε ότι δεν τους έγινε αυτή η ερώτηση από δύο εκπροσώπους της ΟΧΕ που είναι παράγοντες 20 χρόνια ο καθένας.

Για αυτό είμαστε εμείς για να κάνουμε μεταξύ άλλων και ερωτήσεις.

Έχουν ξεκάθαρη απάντηση ή θα περιμένουν να περάσει η Τρίτη και μετά ανάλογα με το αν τους συμφέρει ή όχι θα μας την κάνουν γνωστή στο άθλημα;

Η πραγματικότητα λοιπόν όπως αποκαλύφθηκε και στις τηλεδιασκέψεις του ΠΣΑΧ και του ΣΥΠΧΕ, είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία αθλητών και προπονητών θέλουν διακοπή. Τώρα γιατί τα επίσημα όργανά τους δεν εκφράζουν ξεκάθαρα αυτή την θέση, ξέρουν εκείνοι τους λόγους.

Ειδικά για τους αθλητές, οι γυναίκες θέλουν διακοπή σχεδόν στο 100%, η Α2 Ανδρών και η Β’ Ανδρών που οι δεν λαμβάνουν χρήματα θέλουν διακοπή σε μεγάλο ποσοστό και από την Handball Premier σχεδόν στο 50%, αφού κίνητρο έχουν ελάχιστοι, κάποιοι οικονομικό (οφειλόμενα κλπ) και κάποιοι λόγω της διεκδίκησης των τίτλων.

Οι ομάδες επειδή οι περισσότερες χρωστάνε λεφτά σε αθλητές-προπονητές (δεδουλευμένα πριν φτάσουμε στον Μάρτιο) αλλά και δεν έχουν άλλα χρήματα για την συνέχεια της σεζόν, αγχώνονται και για την επόμενη, θέλουν επίσης διακοπή σε μεγάλο ποσοστό.

Με απλούς υπολογισμούς δηλαδή όλοι συμφωνούμε στην οριστική διακοπή, αλλά δεν χρειάζεται να το… φωνάζουμε κιόλας. Εξάλλου σε άλλους (Ομοσπονδία) είναι η καυτή… πατάτα.

Κύριοι όλων των πλευρών, δεν υπάρχουν εύκολες αποφάσεις, ούτε αναίμακτες.

Κάποιοι θα στεναχωρηθούν, κάποιοι θα χαρούν, κάποιοι θα αδιαφορήσουν.

Εδώ που φτάσαμε θα πρέπει να παρθούν γενναίες ίσως και επίπονες αποφάσεις που δεν θα έχουν να κάνουν μόνο σε σχέση με την φετινή σεζόν, αλλά με την επιβίωση του χάντμπολ στην Ελλάδα.

Σε αυτό δεν υπάρχουν «συγνώμες», «ήθελα αλλά…», « πίστευα αλλά…».

Υπάρχουν ξεκάθαρες κουβέντες και υπεύθυνη στάση από όλους μας.

Και θα αρχίσουμε από εμάς:

Το ιδανικό θα ήταν να κριθούν όλα στο γήπεδο, αλλά ρεαλιστικά πλέον αυτό δεν μπορεί να συμβεί κατά την άποψη μας, οπότε:

Oι προτάσεις του e-handball, στο σημείο που φτάσαμε, είναι οι παρακάτω:

-Οριστική διακοπή των διοργανώσεων με πρωταθλητές γιατί θα είναι «κηλίδα» στην ιστορία του αθλήματος και κρίμα για τους κόπους όλων από τον Αύγουστο έως τον Μάρτιο.

Αγώνες τον Ιούλιο δεν μπορούν να γίνουν, οι ομάδες δεν θα αντέξουν, ενώ θα έχουν και πρόβλημα με τα συμβόλαια, άλλοι παίκτες θα έχουν αποκτηθεί, άλλοι θα έχουν φύγει και οι ξένοι επαγγελματίες δεν θα ρισκάρουν κιόλας. Ούτε φυσικά τελικός κυπέλλου τον Σεπτέμβρη με τις ομάδες εντελώς αλλαγμένες και χωρίς να έχουμε και τότε σαφή εικόνα για την κατάσταση. Τα σωματεία και όλοι μας πρέπει να προετοιμαστούμε απερίσπαστοι, οπλισμένοι με υπομονή, θέληση, χωρίς να έχουμε αφήσει πίσω μας εκκρεμότητες για μία άνευ προηγουμένου δύσκολη σεζόν.

-Handball Premier 16 ομάδες, σε ομίλους Βορρά- Νότο των 8 ομάδων με πλέι οφ και πλέι άουτ για να βγάλουν οικονομικά την χρονιά όλα τα σωματεία. Μάλιστα με την εξοικονόμηση από μετακινήσεις, ξενοδοχεία, φαγητά, διαιτησίες πιθανότατα οι αθλητές-προπονητές να μπορέσουν να κάνουν καλύτερες συμφωνίες και να πάρουν και τα χρωστούμενα.

-Α1 Γυναικών «ταβάνι» 8 ομάδες μια κατηγορία και αυτό γιατί δεν βγαίνει γεωγραφικά να γίνουν δύο όμιλοι. Τελικός 1-2, υποβιβασμός 7-8.

-Κατάργηση Β’ Ανδρών και πολλοί όμιλοι στην Α2 Ανδρών.

-Όλα αυτά για όσο χρειαστεί (1,2,3,4 χρόνια) μέχρι να επανέλθουμε ως χώρα και ως άθλημα στην κανονικότητα.

ΥΓ: 1) Σαφέστατα καλύτερη η ΑΕΚ όσο διάστημα παίχτηκε χάντμπολ (και στις τρεις διοργανώσεις). Το τι θα γινόταν στην συνέχεια ή το τι θα γίνει αν συνεχιστεί το πρωτάθλημα είναι άλλη ιστορία. Δίκαιο ή άδικο, ο καθένας θα το δει όπως τον συμφέρει, όπως συμβαίνει πάντα εξάλλου. Ο Ολυμπιακός (με εξαιρετική παρουσία στην Ευρώπη) πάντως είχε την ευκαιρία του, δηλαδή το ματς του πρώτου γύρου ήταν στην έδρα του και αν το έπαιρνε έστω και με ένα γκολ, τώρα θα ήταν στην θέση της ΑΕΚ. Και σε κάποια άλλα (στα περισσότερα δηλαδή) αθλήματα είναι ο Ολυμπιακός στην θέση της ΑΕΚ και η καλή παρουσία του ως το σημείο της διακοπής, πιθανότατα θα του χαρίσει τίτλους που δεν θα τελειώσουν στο γήπεδο. Ωμά και ρεαλιστικά αυτή είναι η αλήθεια.

2) Αναμφισβήτητα πολύ καλύτερος ο ΠΑΟΚ και το αξίζει στις γυναίκες, εκεί είναι πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν στην πορεία ή τι θα γίνει αν δεν αποφασιστεί διακοπή, γιατί και ο ΟΦΝΙ έχει βαριά φανέλα στο γυναικείο χάντμπολ.

Στον ΠΑΟΚ κάθε τμήμα λέει τα δικά του και ως σύλλογος «θυσιάζει» λέει τα δύο πρωταθλήματα (γυναικείο χάντμπολ και γυναικείο ποδόσφαιρο) με ελαφρά την καρδία, ίσως και γιατί στα άλλα (πιο σημαντικά μεταξύ μας) αθλήματα έχει λίγες πιθανότητες να πάρει κάτι, είτε αγωνιστικά, είτε με τις υπάρχουσες βαθμολογίες.

Σωστή 100% ήταν η θέση του ότι η πολιτεία έπρεπε να δώσει ένα τέλος σε όλον τον αθλητισμό για την φετινή σεζόν και όχι να κρύβεται πίσω από την κάθε ομοσπονδία που αποφασίζει, αλλά στην πραγματικότητα δεν αποφασίζει, αφού η υλοποίηση της απόφασης εξαρτάται από την πολιτεία και τις υγειονομικές επιτροπές.

Στην Ιωνία δε εκτός από τα ήδη πολλά πετυχημένα (χωρίς καμία δόση ειρωνείας) τμήματα που διαθέτουν, να φτιάξουν και ένα τμήμα τραμπολίνο (μεγάλη ειρωνεία), θα έχουν σίγουρη επιτυχία και εκεί!

Να δεχθούν την κριτική. Να δουν τα επικοινωνιακά λάθη τους και να έχουν μια ενιαία γραμμή (παράγοντες, προπονητές, αθλητές) ή να συζητούν μεταξύ τους πριν κάνουν βαρύγδουπες δηλώσεις, για μην ξανασυμβούν αυτά. Είναι κρίμα γιατί και ένα σκασμό λεφτά έχουν δώσει διαχρονικά στο άθλημα και μεγάλη ιστορία έχουν.

Αυτά, καλή τύχη σε όλους μας!

e-handball team

 

 

 

More in Γενικά