Χρόνια μας πολλά!

Γενέθλια ημέρα του αθλήματος η σημερινή.

Το ελληνικό χάντμπολ συμπληρώνει 41 χρόνια ζωής.

Η ημέρα που ξημέρωσε στις 13 Φεβρουαρίου του 1977 ήταν ιστορική.

Στο προαύλιο του γυμνασίου Αμυνταίου με τέρματα και γήπεδο που τα είχαν φτιάξει οι ίδιοι οι μαθητές-αθλητές, πραγματοποιήθηκαν οι πρώτοι επίσημοι αγώνες του αθλήματος στην Ελλάδα.

Όλοι οι άνθρωποι του αθλήματος θα θυμούνται και θα τιμούν πάντα αυτή την ημέρα, καθώς και τους πρώτους των πρώτων.

Οι ομάδες που συμμετείχαν στο πρώτο τουρνουά ήταν οι: Αμύντας Αμυνταίου, Εθνικός Κοζάνης, Λύκειο Αμυνταίου και ΝΕΛΕ (Νομαρχιακή Επιτροπή Λαϊκής Επιμόρφωσης).

Διαιτητές ήταν οι δάσκαλοι του γυμνασίου Θανάσης Ζάκας, Χρήστος Κοτζαμανίδης και ο αθλητής- μαθητής Ηλίας Μπούτσης.

Οι συμμετέχοντες στους πρώτους αγώνες:

ΑΜΥΝΤΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ

Νικόλαος Μουταφίδης, Αναστάσιος Μουταφίδης, Χρήστος Κοτζαμανίδης, Νικόλαος Παπαχρήστου, Θωμάς Τζήγας, Βασίλης Τραϊανός, Δημήτρης Χατσίκας, Πραξιτέλης Καζαντζίδης, Αλέξανδρος Τσουμήτας, Πέτρος Ρακόπουλος, Νικόλαος Γιώσκος, Ευάγγελος Σαρακατσάνης, Ηλίας Μπούτσης, Κώστας Κοκτσίδης, Ιωάννης Δήμου, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Γιώργος Αναστασιάδης, Παύλος Καζαντζίδης, Κωνσταντίνος Λαζαρίδης, Ηλίας Δέτσικας.

Προπονητής: Θανάσης Ζάκας

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Μάττας, Τζούτζιος, Μαυροματίδης, Γάτζιος, Καλαμάτος, Κάβουρας, Παπαϊωάννου, Μάφρας, Τσαλκιτσίδης, Βασιλειάδης, Κωνσταντίδης.

ΑΜΥΝΤΑΣ ΑΜΥΝΤΑΙΟΥ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Παρασκευή Νικολαϊδου, Κατερίνα Γιαννίδου, Παρασκευή Μπούρτζου, Ανδρομάχη Χατζή, Μαρία Μπάρου, Ρωμανίδου, Ανθούλα Γαργάνη, Ταμίλια, Αλεξάνδρα Χατζηιωάννου, Ιφιγένεια Παπαδάκη, Πετρούλα Χρηστίδου, Στυλιανή Τσουμήτα, Παρθενόπη Φωτιάδου, Αντωνία Χατζηκωνσταντίνου, Πανάτσου.

Γραμματεία: Μαρία Πετρίδου

Η τελική κατάταξη

Άνδρες
1. Αμύντας Αμυνταίου
2. ΝΕΛΕ Αμυνταίου
3. Λύκειο Αμυνταίου
4. Εθνικός Κοζάνης

 

Γυναίκες
1. Αμύντας Αμυνταίου
2. ΝΕΛΕ Αμυνταίου

 

Μήνυμα του Προέδρου της ΟΧΕ Κώστα Γκαντή για την γενέθλια ημέρα του αθλήματος

«Σήμερα συμπληρώνονται 41 χρόνια από την πρώτη ημέρα που το άθλημα κατέγραψε την ύπαρξη του στην νεότερη αθλητική ιστορία της χώρας μας.

Το τέλος των πρώτων αγώνων του Αμυνταίου ήταν η αρχή της καταγραφής ενός νέου αθλήματος στη χώρα μας με πρωτοφανή ανάπτυξη σε σχέση με την ηλικία του έως σήμερα.

Το σφύριγμα της λήξης του πρώτου αγώνα χάντμπολ στην Ελλάδα ήταν η πρώτη λέξη μίας από τις πιο φωτεινές και δημιουργικές σελίδες της αθλητικής ιστορίας της χώρας μας.

Η παρουσία του χάντμπολ στην Ελλάδα είναι ένα φωτεινό παράδειγμα ανάπτυξης και καθιέρωσης ενός ομαδικού αθλήματος στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Εάν ένα μήνυμα μπορούσε να δραπετεύσει μέσα από τους χώρους άθλησης και να φτάσει στους αθλητές και τις αθλήτριες είναι αυτό: Προσπαθήστε, αγωνιστείτε, να μην υποστείτε στο γήπεδο αυτά που σας επιβάλλονται στην υπόλοιπη ζωή σας».